Crnadak se sastao sa Nelsonom

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak u razgovoru sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom izrazio je uvjerenje da će odluku o prihvatanju Prvog godišnjeg nacionalnog programa /ANP/ ili njegovom odbijanju donijeti novi saziv Savjeta ministara, odnosno političke partije koje budu činile novu skupštinsku većinu.  

Bosna i Hercegovina 04.03.2019 | 20:51
Crnadak se sastao sa Nelsonom
Crnadak je u Sarajevu primio u nastupnu posjetu Nelsona, sa kojim je razgovarao i o odnosu BiH sa NATO, s posebnim naglaskom na mogućnost aktiviranja Akcionog plana za članstvo MAP.

On je istakao da odnosi sa SAD imaju strateški značaj za BiH.

Crnadak je izrazio zahvalnost SAD na snažnoj podršci glavnim spoljnopolitičkim prioritetima BiH, a to su put ka članstvu u EU i regionalna saradnja, te istakao da je razvoj odnosa sa Vašingtonom među najvažnijim spoljnopolitičkim inicijativama BiH, posebno u oblastima ekonomije, bezbjednosti i borbe protiv terorizma.

On je rekao da su SAD, učestvovanjem u kreiranju i podrškom provođenju Dejtonskog sporazuma, najdirektnije podržale narode u BiH u njihovoj težnji da žive u miru i jačanju međusobnog povjerenja i razumijevanja u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u tehničkom mandatu. 

Crnadak je upoznao Nelsona da u BiH postoji konsenzus po pitanju borbe protiv međunarodnog terorizma, da BiH na tom planu ostaje siguran partner SAD, te da je o tome nedavno informisao sve članove Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države, na ministarskom sastanku održanom u Vašingtonu.

Crnadak je poželio dobrodošlicu Nelsonu i izrazio očekivanje da će se, nakon posjete zamjenika državnog sekretara SAD Džona Salivana u decembru prošle godine, nastaviti sa posjetama na visokom nivou, te da smatra da bi bilo dobro da BiH uskoro posjeti i državni sekretar SAD Majk Pompeo, čime bi bio dat dodatni podsticaj jačanju veza sa SAD.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar