Centurion Federer: Ne znam koliko je ostalo goriva!

Rodžer Federer je postao teniski "centurion". On je drugi igrač u Open eri sa 100 i više titula.

Tenis 03.03.2019 | 22:07
Centurion Federer: Ne znam koliko je ostalo goriva!
Švajcarac je postigao veliki uspeh pobedom u finalu Dubaija protiv Stefanosa Cicipasa, 6:4, 6:4. Bio je to njegov osmi pehar u Dubaiju i jubilarni, stoti u karijeri.

Tako je Švajcarac sada u prilici dsa pokuša da ostvari ono št se sada čini nemogućim, da dostigne Džimija Konorsa, koji je osvojio ukupno 109 titula.

"Definitvno, vredelo je žrtvovati se. Videćemo koliko je goriva ostalo u rezervoaru, ali osvojiti stotu titulu je prosto neverovatna stvar za mene. Srećan sam što još uopšte igram. Bio je to dug put, ali i sjajan, ne verujem da bih bilo šta menjao u svojoj karijeri. Voleo sam svaki minut na terenu", izjavio je Rodžer. 

Statističari su izračunali da je teniser iz Bazela proveo do sada 52.152 minuta na terenu. A sve je počelo pre 18 godina kada je u Milanu osvojio svoj prvi pehar. 

"Sećam se kako je sve loše bilo na početku i koliko sam očajnički želeo da osvojim taj pehar u Milanu. Nadao sam se da ću jednog dana biti i ja šampion. Tako mi je laknulo tada što sam prešao tu liniju, što sam postao svestan da neću biti među onima koji su bili samo veliki talenti ali nikada nisu uspeli da osvoje trofej. Možete misliti kako se osećam sada sa stotim peharom u rukama i koliko ni sam ne verujem u sve ono što se odigralo od Milana do danas", kaže Federer.

Rodžer je posle operacije koju je imao pre nekoliko godina uspeo da osvoji čak 12 titula, ali kaže da ne pomišlja na Konorsov rekord. Niti o tome kada će doći kraj karijere.

"Nikad nisam pomislio ono, da li je sada dosta? Ta operacija je bila test za mene u tom smislu hoću li uspeti da se vratim. Znao sam da nikada neće biti isto kao pre, ali sada sam srećan što mogu da igram bez bolova", dodao je šampion Dubaija.

Pehar sa ovog turnira možda će imati posbno mesto u njegovom trofejnom kabinetu.

"Nisam blesav, stvarno o tome nisam razmišljao. Ima dosta mesta u mom trofejnom kabinetu. Ovaj jeste poseban, ostaće svakako značajan. Ali ja nemam posebna mesta za prvi, 25, 50. pehar. Mislim da ću naći neku normalnu poziciju. U mom srcu, svakako, ostaće to da sam taj stoti uzeo ovde u Dubaiju", zaključio je švajcarski teniser.

Federerove brojke za "stotku"

Titule je osvajao u 30 gradova
Za 100 titula pobedio je u 548mečeva
Odigrao je 83.302 poena
Osvojio je 46.508 poena
Pogodio je 4.378 as servisa
Proveo je 52.152 minuta na terenu

Titule u Open eri

109 Džimi Konors
100 Rodžer Federer
94 Ivan Lendl
80 Rafael Nadal
77 Džon Mekinro
74 Rod Lejver
73 Novak Đoković

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar