Nos ne curi samo zbog prehlade

Nos može da curi i zbog života u zagađenom vazduhu, konzumiranja začinjene hrane, jakih mirisa, a nekada čak i pod uticajem snažnih emocija.

Zdravlje 02.03.2019 | 15:16
Nos ne curi samo zbog prehlade
PREHLADA ili alergijske reakcije nisu baš uvek razlog curenja nosa. Nos može da curi i zbog života u zagađenom vazduhu, konzumiranja začinjene hrane, jakih mirisa, a nekada čak i pod uticajem snažnih emocija, tvrde naučnici sa Univerziteta u Koloradu.

Oni su u laboratorijskim uslovima uspeli da identifikuju takozvane solitarne hemosenzorne ćelije u sluzokoži nosa, koje detektuju moguće navedene iritanse. Kada ove ćelije osete prisustvo iritansa, odmah šalju poruku nervnim završecima, izazivajući na taj način lančanu reakciju.

- Nervi, zapravo, oslobađaju supstancu kojom organizam pokušava da se odbrani, dovodeći do inflamatornog odgovora. Posledica takve reakcije je curenje iz nosa, a ponekad i otežano disanje. Problem je što za ovu vrstu curenja nosa nema specifičnog leka, osim čajeva i maramica - ističe dr Tomas Finger, član istraživačkog tima u Koloradu.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar