Oko 600 oficira uz opoziciju

Lider venecuelanske opozicije Huan Guaido nalazi se u posjeti Paragvaju gdje traži podršku za promjenu vlasti u svojoj zemlji. Guaido je izjavio da je posljednjih dana više od 600 oficira otkazalo poslušnost Vladi predsjednika Nikolasa Madura.

Svijet 01.03.2019 | 20:09
Oko 600 oficira uz opoziciju
"U narednih nekoliko sati ćemo najaviti nove protestne marševe", rekao je Guaido na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsjednikom Paragvaja Mariom Abdom, prenio je Reuters.

"Jasno smo razgovarali sa oružanim snagama Venecuele. Više od 600 oficira tokom prethodnih dana je prešlo na stranu Ustava. To je veoma jasan proces tranzicije ka demokratiji", rekao je Guaido.

Guaido je prije Paragvaja bio u Brazilu gdje je razgovarao s predsjednikom Žairom Bolsonarom.

Predsjednik parlamenta Venecuele u kojem većinu čini opozicija, u petak je otišao u Kolumbiju u pokušaju da omogući ulazak u Venecuelu američke humanitarne pomoći, čemu se protivi predsjednik Nikolas Maduro.

Ta pomoć nije ušla u Venecuelu pošto je Maduro zatvorio granice jer smatra da američka humanitarna pomoć predstavlja izgovor za vojnu intervenciju.

Guaido je rekao u Bogoti da namjerava da se vrati u Venecuelu i pored rizika da bude uhapšen zbog kršenja sudske zabrane o napuštanju zemlje.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

UVERTIRA

01.03.2019 19:36

U GRAĐANSKI RAT. PROFITIRAĆE BOGATI.

ODGOVORITE
Name

Neđo.1.3.2019

01.03.2019 20:15

Huan-- 600 oficira izdajnika kao ti.Amerčka škola lopovska.

ODGOVORITE