Kada krenu rakete ne možemo ništa

Amerika ne može da se suprotstavi ruskim raketama, neophodno produžiti sporazum START-3 s Moskvom, kaže načelnik Strateške komande Oružanih snaga SAD.

Svijet 28.02.2019 | 11:44
Kada krenu rakete ne možemo ništa
General Džon Hajten, naime, smatra da najveću opasnost predstavljaju najnovije krstareće i hipersonične rakete, kao i bespilotna podmornica "Posejdon".

"Zabrinut sam da će za deset i više godina ova torpeda, krstareće hipersonične rakete, otići u potpuno drugom pravcu i da ćemo imati probleme", rekao je Hajten govoreći u Senatu, a prenosi Sputnjik. 

On je istakao da danas može da odbrani naciju i da će komandant koji dođe posle njega to moći, ali da se brine za one koji će doći posle njih. 

Objašnjavajući senatorima specifičnosti ruskih raketa, on je rekao da ih postojeći američki sistemi naoružanja mogu otkriti, ali da one onda "nestaju i ne vide se do trenutka udara". 

General je takođe pozvao Senat da poveća rashode za modernizaciju "nuklearne trijade", koja uključuje strateške bombardere, raketne sisteme kopnenog baziranja i podmornice. Za to će, prema njegovom mišljenju, biti potrebno oko bilion dolara. 

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja 2010. godine. On predviđa da svaka strana smanjuje nuklearni arsenal na takav način da u narednih sedam godina i nadalje ukupne količine naoružanja ne prelaze 700 interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i teškim bombarderima, kao i 1.550 bojevih glava i 800 raspoređenih i neraspoređenih lansirnih sistema. Sporazum obavezuje Rusiju i SAD da razmenjuju informacije o broju bojevih glava i raketa-nosača dvaput godišnje. 

Rusija i Sjedinjene Američke Države su do 5. februara 2018. godine morale da dostignu kontrolne pokazatelje prema Sporazumu. Sporazum ističe 2021. godine.

(Sputnjik) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Đorđe

28.02.2019 11:59

Narod se plašio pticijim gripom, plavim jezikom krava i ovaca, brucelozom kod svinja i koje šta. Doguraše do raketa i nuklearnih torpeda. Narode, svjetski sistem se drži u strahu i ta ljuštura mora da pukne. A poslije pritiska stvara se novi život i novi svjetski odnosi. Ne bojte se oružja i laži. Recimo sunce emituje više energije prema zemlji, samo prema zemlji, za 6 (Šest) minuta, više nego sve nuklearno što svijet ima. Dakle opstaje se optimizmom, a za optimizam je dovoljan jedan. Budi optimista i eto ti, ne treba ti više niko. Pada svjetski sistem vrijednosti i stvara se humaniji poredak, to je kosmološki zakon. Opstaćeš ako vjeruješ u bolje sutra, ako si OPTIMISTA. Pesimisti STOP...

ODGOVORITE
Name

xyz

28.02.2019 12:20

Dole optimisti!

Name

ŠTO PRIJE

28.02.2019 12:28

ŠTO PRIJE IH ŠALJITE. NAMA NI RAKETE VIŠE NIŠTA NE MOGU. KOROV NI RADIJACIJA NE MOŽE UNIŠTITI.

Name

Re

28.02.2019 12:04

Ovaj sto je ovo rekao je cisti vojni lobista

ODGOVORITE
Name

Re

28.02.2019 12:31

Navlači vojni budžet , poznata priča, ispravno zboriš.Kuka onda traži enormne pare.Vojsku nikad nisam volio , džabalebaroši prve vrste

Name

Heo

28.02.2019 20:25

Da su Rusi toliko jaki jos bi Kosovo bilo srpsko.Price za maloumne.