ŠPA - Kup: Suares ponizio Real, Barsa u finalu!

Fudbaleri Barselone ubedljivo su savladali Real Madrid 3:0 na Santjago Bernabeuu i plasirali seu finale Kupa kralja.  Modrić uzalud vukao Mesija, 0:3 u Madridu! Čudno, ali Real nije fudbalski nadigran u "El klasiku", iako je ubedljivo poražen. Tačnije, nije bio nadigran do ulaska Bejla u igru. Barsa u subotu pred istorijskom prilikom. . .  Surovost El Klasika: Real napadao i promašivao, Pistolero punio! Dembele pokazao Vinisijusu šta je odrastanje! Previsok rezultat, Barsa ide u finale. . .

Fudbal 27.02.2019 | 23:24
ŠPA - Kup: Suares ponizio Real, Barsa u finalu!
U prvom meču na Kamp Nouu je bilo 1:1, pa je Barsa postala prvi tim u istoriji takmičenja koji će šesti put u nizu igrati finale.

Barselona je do velike pobede u 274. "El Klasiku" stigla sa dva gola Luisa Suaresa i autogolom Rafaela Varana.

Barsa sada čeka rasplet drugog polufinala. Betis i Valensija su u prvom meču igrali 2:2 u Sevilji. Revanš na Mestalji je u četvrtak uveče.

Nema sumnje da nas narednih dana čekaju razne vesti sa Bernabeua. Videćemo da li će Santjago Solari zadržati svoj posao.

Katalonci su tokom većeg dela meča diktirali ritam igre, ali je Real bio znatno opasniji.

U prvom poluvremenu sjajne šanse su propustili Benzema i Vinisijus, Francuz ne koristi novu na startu drugog, nakon čega je usledila kazna.

Sjajno je odigrao na levoj strani Alba i prevario Karvahala, pronašao je u kaznenom Dembelea koji iz prve odigrava povratnu do Luisa Suaresa, koji rutinski trese mrežu iza leđa nemoćnog Navasa (0:1).

Real pojačava pritisak, niz sjajnih akcija Madriđana, ali Kros promašuje ceo gol, a potom Ter Štegen sjajnim odbranama zaustavlja pokušaje Regilona i Vinisijusa.

Vrlo brzo je usledila nova kazna, još surovija, dva gola Barse za tri minuta i kraj svih nada za domaćina.

Meč je prelomljen u 69. minutu. Dembele je za dlaku izbegao ofsajd na desnoj strani terena, brzo je poslao loptu po zelji kroz peterac na drugu stativu, a tamo je Rafael Varan je u duelu sa Suaresom preusmerio loptu u svoj gol i verovatno poslao Katalonce u finale (0:2).

Navijači Reala nisu stigli ni da se oporave od ovog gola, a usledio je novi šok za tribine.

Suares je u kaznenom pravario Kazemira koji ga je nagazio, sudija Sančes opravdano pokazuje na belu tačku! Urugvajac uzima loptu i ponižava domaćina, "Panjenkom" je prevario Navasa za apsolutnu tišinu na Bernabeuu (0:3).

Sjajan meč, vrhunski fudbal, tenzija na granici, čudno suđenje i lud rezultat! 

Real Madrid nije bio ni za nijansu lošiji rival od ljutog rivala, čak je imao više prilika i igrao bolje, ali Barsa je usred Madrida pobedila sa brutalnih 3:0 i otišla u finale Kupa kralja. Imala je ukupno dva šuta u okvir gola, a tri puta je Navas vadio loptu iz mreže. 

Onih 1:1 sa Kamp Nou iz prvog meča polufinala, na kraju nisu bili nikakav kapital Realu koji je surovo kažnjen za gomilu promašaja. Čak ni Leo Mesi nije morao da odigra neku posebnu partiju. Bili su dovoljniLuis Suarez i Usman Dembele. Uradili su ono što Vinisijus Žunior i Karim Benzema nisu na drugoj strani. Ko nije gledao utakmicu, a vidi samo visok rezultat na kraju, teško će poverovati kakav je odnos snaga bio na terenu. Real je mogao da vodi 3:0, ali je na kraju nokautiran sa 0:3. Ne može se reći da je Barsa nezasluženo slavila. Daleko od toga. Samo je iskoristila šanse koje su joj se ukazale. Katalonci imaju ubitačniji napad od Kraljevića...  

Nije bilo nekih posebnih iznenađenja u sastavima. Solari je ostao pri stavu da Regilon i Vaskez imaju prednost u odnosu na Marsela i Bejla, Navas je nastavio da brani u kupu umesto Kurtoe, ostatak tima je bio iz generacije koja vlada Evropom već tri godine…

I Valverde je izveo skoro najjači sastav Barselone. Jedino iznenađenje je bio Serđi Roberto u veznom redu umesto nedovoljno oporavljenog Artura koji se našao na klupi. Trozubac Mesi – Suarez – Dembeleje opet zaigrao zajedno, Kutinjo je ostao na klupi.

Barsa je igrački delovala jače, ali je u prvom poluvremenu bila potpuno inferiorna. Sudija SančezMartinez je pustio nešto oštriju igru koja je više odgovarala domaćima na sredini terena i Real je dirigovao utakmicom. Mesi je često morao da se vraća na svoju polovinu po loptu, nije uspevao da uđe u šansu, Dembele je takođe bio nešto povučeniji dok je Suarez u špicu bio potpun odsečen.

Real je sve perfektno odradio u prvih 45 minuta osim što nije postigao gol. A ,mogao je… U više navrata! I debelo će žaliti za promašenim šansama. Pre svih Vinisijus Žunior. Brazilac je večeras bio neuhvatljiv zaNelsona Semeda i sve ostale fudbalere Barselone. Razvalio je Barsin desni bok, ponekad ni dvojica nisu bili dovoljni da ga isprate. Pokazao je da sa loptom može sve, ali će na realizaciji morati još mnogo da proadi.

Dva puta je Brazilac iz sjajnih pozicija šutirao preko gola. Još dva dva puta ga ja zaustavljao Ter Štegensjajnim odbranama. Bila je tu i jedna sumnjiva situacija kada je Vinisijus pao posle duela sa Semedom u šesnaestercu Barse, ali Martinez Sančez nije ni želeo da konsultuje VAR. Pride je Ter Štegen odbranio i zicer Karima Benzeme sa desetak metara. Real je mogao makar dva ili tri gola da postigne u prvom poluvremenu…

Barsa nije imala skoro ništa. Mesi je bio daleko od gola i sjajno čuvan, jedina dva opasna napada Barselone su dobrim intervencijama presekli Regilon i Varan kada je lopta mogla da dođe u stopostotonu šansu. Nepisano fudbalsko pravilo o kazni za promašene šanse je Real žestoko osetio na svojoj koži u drugom poluvremenu. Kazna je bila brutalna...

Posle samo pet minuta igre u drugom poluvremenu, Dembele je neverovatno lako pretrčao večeras lošeg Karvahala i asistirao na peterac gde je Luis Suarez bio brži od Realovih štopera i hirurški precizno je iz prve pogodio ugao Navasovog gola. Ništa tu nije mogao Kostarikanac...

Ni primljeni gol nije posekao Real i Vinisijusa koji su nastavili da napadaju. Ter Štegen je spektakularnom paradom zaustavio šut Regilona za izjednačenje. Pre toga je Barsa možda oštećena i za penal nadRakitićem posle starta Ramosa, ali ni ovoga puta sudija nije konsultovao VAR.

Real je nastavio da atakuje, a Vinisijus je spektakularnim prodorom sa centra igrališta još jednom digao publiku na noge. Potpuno je sludeo Semeda i Pikea kojeg je “poslao po burek”, ali je šut izblokiran da ne završi u golu.

I opet je usledila surova kazna… Ono što Vinisijus večeras nije radio, njegov pandan u Barseloni jeste.Usman Dembele je još jednom pobegao, za milimetar izbegao ofsajd zamku i ovoga puta sa desnog krila ubacio na peterac. Varan je ubacio loptu u sopstvenu mrežu, ali da to nije uradio on, svakako bi uradioSuarez kojem je Francuz skinuo loptu sa kopačke.

“Ukradeni” gol je Urugvajac vrlo brzo nadoknadio. Kazemiro ga je u 73. minutu tako nagazio u šesanestercu da ni opušteni sudija Martinez Sančez ovoga nije mogao da previdi takav penal. El Pistolero je dozvolio sebi i malo bezobrazluka pa je “panjenkom” sa bele tačke stavio tačku na ubedljivu pobedu Barse, debakl Reala i plasman Katalonaca u finale.

Poslednjih dvadesetak minuta su bili čisto odrađivanje posla. Real je bio psihički ubijen, Barsa prezadovoljna. Šestu godinu zaredom je ušla u finale Kupa kralja, a poslednji poraz je doživela u finalu 2014. godine.  Istovremeno je napravila fenomenalnu uvertiru za prvenstveni El Klasiko u subotu. Izjednačila se sa Realom po broju pobeda u međusobnim duelima prvi put posle 2012 godina i sada oboje imaju po 95 trijumfa. U subotu može da krene u šetnju ka duploj kruni ako ponovi večerašnje izdanje... 

U revanšu polufinala Kupa kralja pred 80.000 ljudi na tribinama "Santijago Bernabeua":

Real Madrid - Barselona 0:3 (0:0).

"Kraljevići" su 6. februara na "Kamp nou" stadionu poveli u 6. minutu golom Lukasa Vaskeza i bili blizu drugog pogotka, u čemu nisu uspeli, pa ih je Malkom kaznio u 57. minutu i ponudio saigračima bolji rezultat pred revanš ove srede uveče u prestonici.

Ispostavilo se posle novih 90 minuta da je i naredna tri gola postigla "Blaugrana", od čega dva Luis Suarez, za ukupnih 1:4 za šampiona pred novi "El klasiko" zakazan već za subotu, 2. mart u 20.45. Ovog puta u Primeri.

Ukoliko bi momci trenera Ernestea Valverdea ponovo pobedili na stadionu najvećeg rivala, prvi put u istoriji ovog rivaliteta klubovi bi bili poravnati u međusobnom skoru - i u La Ligi: 72-34-72 i ukupno: 95-51-95.

Do tada, ekipa trenera Santijaga Solarija moraće da razmisli kako je doživela novi rezultatski debakl pred svojim navijačima, a da fudbalski nije nadigrana - bar ne do ulaska Gareta Bejla u igru umesto neumornog Lukasa Vaskeza. Osetio je Solari tada, u 68. minutu, da je njegovoj jedanaestorki potrebno osveženje u sveopštoj inicijativi prema golu Mark-Andrea ter Štegena, međutim ispostavilo se da je u prvoj akciji posle ulaska Velšanina na teren "sevnula" kontra Barselone koju je "završio" Rafael Varan nespretnom intervencijom pred Kejlorom Navasom i bolnim autogolom za 0:2.

Igra i samopouzdanje ekipe Reala, delom i zbog toga što je Bejlova "nonšalancija" prethodila Varanovoj nespretnosti, raspali su se na sitne komade, posle čega se samo čekao treći gol gostiju, a stigao je posle pomalo bizarnog faula Luke Modrića nad raspoloženim Mesijem, zbog čega je Hoze Sančez bez razmišljanja pokazao na belu tačku.

Mesi je dopustio Suarezu da preuzme odgovornost, a ovaj "panenkom" poentirao za konačnih 0:3, iako je pri rezultatu 0:0 Real Madrid propustio nekoliko odličnih šansi, pre svih "mali" Vinisijus Žunior, koji je večeras odigrao * pazite ovo * 100. zvaničnu utakmicu u karijeri, a i dalje ima 18 godina.

Njegov prodor u kazneni prostor Barselone završen je čistim prekršajem za jedanaesterac u prvom poluvremenu, ali je Sančez tada ostao "nem", štaviše - nije ni zatražio VAR asistenciju. Brazilski "vunderkind" se potom ušetao driblinzima do peterca Barselone, "lažnjakom" poslao Đerara Pikea "u Japan", ali vrhom kopačke nije uspeo da savlada Ter Štegena. Ono što jeste uspeo je da trenera Solarija ubedi kako je potrebna ofanzivna izmena, a kada se ona dogodila - sve se promenilo u nekoliko minuta...

Real Madrid: Navas - Karvahal, Varan, Ramos, Regilon - Modrić, Kasemiro (Valverde), Kros - Vaskez (Bejl), Benzema, Vinisijus (Asensio).

Barselona: Ter Štegen - Semedo, Pike, Langle, Alba - Roberto, Buskets (Artur), Rakitić - Mesi, Suarez (Vidal), Dembele (Kutinjo).

Rezultati polufinala:

prve utakmice

Barselona - Real Madrid 1:1 (0:1)
/Malkom 57 - Vaskez 6/

Betis - Valensija 2:2 (1:2)
/Loren 45, Hoakin 54 - Čerišev 70, Gameiro 90+2/

druge utakmice

Real Madrid - Barselona 0:3 (0:0)
/Suarez 50, pen 73, Varan ag 69/

Valensija - Betis (četvrtak, 21.00)

Finale će biti odigrano na stadionu Betisa, "Benito Viljamarin".

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar