Politika i sport - ima li granice?

Kako stati na kraj ljudima koji zloupotrebljavaju sport na taj način što obavljaju prljave poslove, krijući se pod imenom navijača i za to dobijaju političku zaštitu? Gdje je granica između sporta, politike i huliganstva? Problem treba tražiti u porodici, institucijama i u društvu, istaknuto je u emisiji “Globalno” BN televizije.

Republika Srpska 27.02.2019 | 22:08
Politika i sport - ima li granice?
Nedavni napad na vaterpoliste Srbije u Splitu ostavio je gorak ukus iza sebe. Da politika nema uticaja – nije istina. Međutim, politika nije jedini motiv, kaže bivši vaterpolista Aleksandar Šapić.

“Ta politika uvijek ide gore-dolje. Posljednjih dvadeset i nešto godina, otkada je rat stao, ti odnosi su, u zavisnosti od interesa političara u regionu, išli malo gore, malo dolje. Ko god kaže da to nema uticaj na sredine u kojima ljudi žive - nije u pravu. Mora sa svih strana da se povede računa da se ovakve situacije izbjegnu, koliko je to moguće”, objašnjava Šapić.

“Od završetka rata u BiH rane još nisu zacijelile i svako gostovanje je veoma rizično. Tako je i Premijer liga BiH donosila zaključke o zabrani gostovanja navijača i upravo taj nacionalizam, odnosno ekstremizam, kod pojedinaca se ispoljava na stadionima i kanališe se za mržnju prema drugima. Od 2000. godine bilo je stotine incidenata između navijačkih grupa. To nije novost, to je svakodnevica”, ističe sportski novinar Rade Jokić.

Rješenje je u traženju rješenja, kaže sportski novinar Zoran Šećerov.

“I mi, i oni u Srbiji, u BiH i Hrvatskoj i svakoj drugoj državi – uvijek se bavimo posljedicama. Nikad se ne bavimo uzrocima, a uzroci su, zapravo, nešto što treba liječiti”, kaže Šećerov.

“Sama pojava huliganstva govori da društvene norme nemaju svoju snagu, ni pravne, ni moralne prirode. Jasna i očigledna je veza političkih i navijačkih struktura. Nedostatak zakona podstiče mlade ljude da djeluju devijantno”, tvrdi sociolog Stanislav Tomić. On kaže da postoji i određena sinergija između politike i navijačkih grupa.

“Političari su potrebni navijačima u određenom smislu, kao neka vrsta zaštite. S druge strane, političarima su potrebni navijači radi animiranja mase i manipulacija takvim grupama je pogodna za političke interese. Zato ne čudi ta sinergija. I jedno i drugo pokazuje slabost društvenih normi”, objašnjava Tomić.

Kada bismo manje pažnje posvećivali neprimjerenim stvarima, onda bi ih bilo manje. Moramo se baviti suštinom sporta i lijepim stvarima. Ne moramo da se volimo, ali ne smijemo da se mrzimo, zaključili su na kraju učesnici emisije “Globalno”.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar