Eksluzivno mjesto, pa gala i večera

Tramp i Kim su se sreli u čuvenom hotelu u kome je Čarli Čaplin proveo medeni mesec, a evo šta su tamo večerala dva svetska lidera.

Svijet 27.02.2019 | 18:14
Eksluzivno mjesto, pa gala i večera
Predsednik SAD Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un sastali su se danas u Vijetnamu na samitu koji je trajati dva dana. Ovo je njihov drugi susret, a prvi put su se sreli pošle godine u Singapuru.

Lideri su danas imali radnu večeru, a sutra ih očekuje serija sastanaka. Kako je pristup novinarima ograničen, čitav svet interesuju detalji sa ove večere, kao i šta su predsednici jeli.

Oni su seli za sto oko 19 časova po lokalnom vremenu, nakon kratkog sastanka od 20 minuta u hotelu Metropol u Hanoju.

Kopija menija se pojavila u javnosti, a navodno su je dobili novinari koji su pratili dvojicu lidera. Evo šta su kuvari pripremili za Trampa i Kima.

1. Sveže iseckana mango salata sa školjkama, lišćem od mente i indijskim oraščićima, poslužena u slatkom umaku.

2. Pržene Hanoj prolećne rolnice sa škampima i povrćem, poslužena sa slatko-kiselim ribljim sosem i crvenim čilijem.

3. Meso krabe i spanaća u laganoj supi od morskih plodova.

4. Grilovana riba "cha ca" (vijetnamski specijalitet); pečeni goveđi medaljoni i poluslatki sos od crnog pirinča; Slano "su su" povrće sa belim lukom; Bareni pirinač sa škampima, umotan u lovorov list.

5. Tradicionalni vijetnamski dezert koji se sastoji od lotosovih semenki, longana i belih pečuraka, poslužen u toploj, laganoj i slatkoj supi.

Prema pisanju Glasa Amerike, koji su se pozvali na Belu kuću, meni se malo razlikovao, pa su Tramp i Kim imali priliku da probaju sledeće specijalitete.

Tako su se na meniju našli račići, marinirano meso i povrće, ali i čokoladna torta i voćni punč.

Dvojica predsednika su za predjelo jeli mešavinu račića, azijskog kupusa, avokada isečenog na kockice, svežeg limuna i bilja.

Kao glavno jelo posluženo je blago pečeno meso u sosu i kimči - tradicionalno korejsko nacionalno jelo pripremljeno od fermentisanog sezonskog povrća i drugih sastojaka u krušci.

Za dezert im je poslužena čokoladna lava sa bobičastim voćem i sladoledom od vanile. Tokom večere, koja je trajala sat i 42 minuta, lideri su pili punč sa osušenom japanskom jabukom i medom.

Na večeri sa dvojicom predsednika su bili i njihovi bliski saradnici i prevodioci. U medijima su se pojavile i prve fotografije sa ove svečane večere. Sudeći po njima Tramp i Kim su bili odlično raspoloženi i sve vreme su se osmehivali.

Američka delegacija je navodno bila zainteresovana da meni bude što je moguće jednostavniji.

Podsećamo da je Tramp poznat kao ljubitelj brze hrane - hamburgera, pice, a takođe obožava da jede biftek.

Kao mesto susreta odabran je hotel "Metropol". Ovde noćenje košta oko 300 dolara, a hotel je zadržao svoj kolonijalni sjaj.



Ovo zdanje je izgrađeno 1901. godine i važi za omiljeno mesto poznatih ličnosti i doplomata. Ovde je Čarli Čaplin proveo svoj medeni mesec 1936. godine, a tamo su navodno svojevremeno odseli i Bil Klinton i Džejn Fonda.

Ovaj hotel je čak posetio i sam Tramp kada je bio u Vijetnamu 2017. godine.

Za vreme rata u Vijetnamu, komunistički deo zemlje je ovaj hotel koristio kako bi smestio strane goste. Tada je ovo zdanje nosilo ime "Ponovno ujedinjenje". Obnova propalih prostorija je usledila 1990. godine.

Ovaj hotel bi sada mogao da postane simbol mira ako Tramp i Kim postignu određene dogovore.

U najmanju ruku, ovo mesto će ostati upamćeno kao mesto nuklearnog samita Trampa i Kima.

(Telegraf.rs/Biznis Insajder/time.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar