Švedska: Izložba o zagađenju u BiH

Ambasador Švedske u BiH, Anders Hagelberg, otvorio je danas u dvorištu ambasade Švedske u BiH izložbu fotografija kojoj je glavni cilj da pomogne u podizanju svijesti građana o problemu kvaliteta vazduha u Bosni i Hercegovini. Autori izložbe su bh. građani koji su učestvovali u Facebook kampanji "Pričajmo o zraku" o temi zagađenja vazduha i na taj su način dali svoj doprinos rješavanju problema.

Bosna i Hercegovina 27.02.2019 | 16:38
Švedska: Izložba o zagađenju u BiH
Ambasador Hagelberg smatra da bi svijest građana o ovom problemu trebala biti veća, iako, tvrdi, vidi veliki napredak posljednje zime.

”Zagađeni vazduh ubija ljude u ovoj zemlji. Rekao sam to nekoliko puta. Zato je veoma važno da govorimo o tome ali i da, svi skupa, radimo na tome da se stvari promjene. Upravo zato, ambasada Švedske organizuje ovu izložbu kojoj je glavni cilj da pomogne u podizanju svijesti građana o tome kako je problem kvaliteta, tačnije nekvaliteta vazduha, zaista veliki.

Švedska daje svoj doprinos rješavanju ovog problema ali moraju se uključiti i domaće vlasti i to na način da počnu preduzimati konkretne akcije. Potpuno sam svjestan kompleksnosti situacije kao i da dugoročne aktivnosti mnogo koštaju ali istovremeno, negdje se mora početi. Postoje stvari koje se mogu uraditi odmah i koje ne koštaju mnogo“ – istakao je nakon otvaranja ambasador Hagelberg.



Izložbu su vidjeli brojni građani, predstavnici međunarodne zajednice, nevladinih organizacija kojima je okolina u fokusu, te autori.

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Modriča

27.02.2019 16:14

Modriča je danas posjekla i posljednja stabla i uništila zelenu površinu i park koji je činio mjesto zdravijim i prirodnijim okruženjem za život. Da su umjeli, mogli su ovo mjesto oplemeniti a ne pretvoriti u beton i asfalt...

ODGOVORITE
Name

Koks i Loz ulje

27.02.2019 17:22

Dragi moj Gospodine Ambasadore, ovde je naj manji problem zagadjenost vazduha (zraka), kada bi vi znali sta je sve ovde zagadjeno, pobjegli bi glavom bez obzira.

ODGOVORITE
Name

Arena

27.02.2019 17:45

Zagadjenost prirode i drustva,u svim segmentima.

ODGOVORITE