Kraj kvalifikacija: Poznati SVI učesnici Mundobasketa...

Kompletiran je sastav reprezentacija koje su uspešno prošle komplikovan put ka Svetskom prvenstvu.  Imamo sve učesnike Mundobasketa - a sad šeširi! Pa žreb 16. marta. . .

Košarka 26.02.2019 | 21:30
Kraj kvalifikacija: Poznati SVI učesnici Mundobasketa...
Bilo je dugo, za mnoge veoma komplikovano, ali je bar završeno.

FIBA kvalifikacije za Svetsko prvenstvo završene su prošle noći, tokom koje su poslednje dve karte za put u Kinu rezervisale reprezentacije Dominikanske Republike i Portorika.

Dominikana je u poslednjoj utakmici izgubila protiv Brazila (63:71), na čijoj klupi sedi Aleksandar Petrović, ali je i pored toga iskoristila šansu i izborila svoj treći plasman na Mundobakset, na kojem je učestvovala 1978. i 2014. godine.

Selekcija sa Kariba završila je kvalifikacije sa skorom 7-5 i izborila kartu ispred Urugvaja. Isti uspeh u poslednjoj utakmici ostvarila je i reprezentacija Portorika, upravo pobedom protiv Urugvajaca 75:71.

Kraj, gotovo, nema više. Kvalifikacije za Mundobasket koje su trajale punih 15 meseci i koje su mnogima presele - pitajte Hrvate i Slovence - konačno su noćas privedene kraju tako što smo dobili i poslednja dva učesnika. To su Dominikanska Republika i Portoriko.  

Pošto su Portorikanci na svom parketu dobili Urugvajce rezultatom 65:61, Dominikanu nije mnogo boleo poraz od Brazila - 63:71. Tako sada imamo kompletan spisak od 32 selekcije koje će se boriti za slavu na 18. šampionatu sveta u Kini (31. avgust - 15. septembar). 

Ovakvim epilogom definisan je kompletan spisak putnika u Kinu:

Evropa: Češka, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Litvanija, Crna Gora, Poljska, Rusija, Srbija, Španija, Turska

Amerike: Argentina, Brazil, Kanada, Dominikanska Republika, Portoriko, SAD, Venecuela

Afrika: Angola, Obala Slonovače, Nigerija, Senegal, Tunis

Azija i Okeanija: Australija, Kina (domaćin), Iran, Japan, Jordan, Novi Zeland, Filipini, Južna Koreja.

Žreb za Mundobasket zakazan je za 16. mart u kineskom gradu Šenženu. Svetsko prvenstvo biće održano od 31. avgusta do 15. septembra.

Sada je FIBA da raspodeli učesnike po šeširima. Kako će to biti odrađeno videćemo. Jasno, najviše uticaja na raspodelu trebalo bi da ima FIBA rang lista nacionalnih timova, ali sačekajmo. Uverili smo se više puta da se sa ovom organizacijom malo toga zna unapred. 

U svakom slučaju žreb je zakazan za 16. mart u Šenženu, jednom od osam gradova domaćina.

Kobi Brajant najavljen je kao prva zvezda ceremonije.  

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar