Poruka Partizanove svlačionice...

Rešite enigmu Nikolić ili Rikardo?! “Trudimo se da dođemo u veliki klub, igramo važne utakmice i kad taj trenutak dođe, zar bi trebalo da razmišljam o pritisku”, pita crno-bela “devetka” pred 159. derbi.

Fudbal 27.02.2019 | 21:05
Poruka Partizanove svlačionice...
Bolji trenutak da uđu u formu nisu mogli da požele Partizanovi napadači. Em daju golove, em igraju daleko kvalitetnije nego jesenas i čini se da odavno nisu u Humskoj 1 sa naglašenim optimizmom čekali večiti derbi kao što je slučaj pred 159. prvenstveni susret sa Crvenom zvezdom.

Ako se gleda učinak u prve dve prolećne runde – imaju pravo. Preslišani su identčnim rezultatima OFK Bačka i novosadski Proleter po (3:0). Taman da se Parni valjak zagreje pred odlazak u komšiliku gde ga, ipak, čeka zahtevnija trka.

Znaju to Rikardo Gomeš i Nemanja Nikolić, međutim, pošto su od šest prolećnih golova osvajača Kupa Srbije dali čak pet jasno je da su bacili u dilemu defanzivce crveno-belih: koga pre da čuvaju u subotu veče na Marakani?

“Ostavićemo ih da razmišljaju o tome”, smeška se “devetka” Partizana, Nemanja Nikolić, posle još jedne dobre partije. “Tako nam dobro ide ove godine da će morati oni više da razmišljaju o nama. Prepuštam im da rešavaju tu enigmu”.

Dobro raspoloženje na crno-beloj strani Topčiderskog brda posledica je dve lagane pobede, skoro po istom šablonu, jer je u oba slučaja protivnik “otvoren” ranim golom. A baš je Nikolić i u Bačkoj Palanci i u Humskoj otključavao bravu defanzivnih ekipa, te iako je Crvena zvezda najofanzivniji tim Superlige očekuju Grobari da isti recept primeni i protiv lidera.

“Jesam napadač, naravno da sam gladan golova, ali želim prvo da moja ekipa pobedi. Tako sam vaspitan. Čak i da budem strelac, a moj tim ne slavi, ne daj Bože, neću biti srećan. Za mene gol nema značaj ako Partizan ne pobedi”.

Nije pobedio u septembarskom derbiju, iako je po opštim ocenama bio bolji. Sad je prilika za snažniji utisak, da možda u nekoj varijanti “zakuva” situaciju na vrhu tabele. I dok većini fudbalera baš pred ovakve utakmice “kuva u stomaku”, 25-godišnji Kraljevčanin deluje hladan kao špricer.

„Istina je da će mi ovo biti prvi put da igram derbi na Marakani. Od malena se bavimo fudbalom i ako ćemo da podlegnemo pritisku na dan utakmice onda se bavimo pogrešnim sportom. Trudimo se da dođemo u veliki klub, igramo važne utakmice i kad taj trenutak dođe, zar bi trebalo da razmišljam o pritisku? Nema potrebe, borio sam se da stignem dovde i sad ću, kao, kad počne utakmica, da se skrivam, na dam sve od sebe. Ne ide to tako... Tek će ova ekipa pokazati šta može”.

Situacija u odnosu na prvi derbi sezone je donekle ista kad je reč o percepciji javnosti da Zvezda ima kvalitetniji tim, ali se čini da je trenutak sad na strani Partizana, jer je ambijent u ekipi drugačiji. Pogotovo što se tad govorilo kako su crveno-beli potrošeni duelom sa Napolijem.

“To su priče. Euforija, Liga šampiona… Ne možete biti iscrpljeni za derbi. Ne pije vodu. Svi ljudi na Balkanu govore samo o toj utakmici, tako da ćeš uvek dati 100 odsto. Ništa manje”.

I dok postoje nedoumice stručnog štaba koga da stavi u poslednju liniju, čini se da nema dileme napred, da će Nemanja Nikolić i Rikardo Gomeš opet da predvode navalu. Znaju šta im valja činiti.

“Ja sam taj koji će da bude „lažna devetka“, da otvara prostor drugim igračima, a za Rikarda je ostavljeno da realizuje šanse. Gomeš je više „target man“, igrač koji će uvek postizati golove. Primera radi, drugi pogodak protiv Proletera je plod naše akcije i razumevanja. Osećamo jedan drugog na terenu, tačno znamo ko će šta da uradi. Razumem i kad mi ne da loptu, takav je tip igrača. Nekome iz publike bi možda moglo da se učini da Rikardo ne želi da odigra pas, ali ne... On je takav, ako mu je kao partner ne zameram, nema potrebe da drugi to čine. Evo, želim mu kad se sledeći put nađe u sličnoj situaciji da postigne gol. Slobodno! Na primer, već u narednom meču, da u derbiju nastavi niz. Pogotovo što je bio strelac i jesenas na našem stadionu”, poželeo je Nemanja Nikolić kolegi iz napada da pogodi i na trećem veznom meču.

GROBARI, ZAVIDIM VAM

Lepo je bilo u subotu veče u Humskoj 1. Za razliku od nekih jesenjih mečeva, sasvim pristojnih 6.500 navijača došlo je da pomogne Partizanovim fudbalerima protiv Proletera i pesmom “hoćemo pobedu u derbiju” isprati ih na megdan Crvenoj zvezdi.

“Grobari, hvala! Preneli smo empatiju na tribine, tražili da se publika podigne na noge i mogu reći da im zavidim što su po minusu došli da nas bodre. To je ljubav. Naša je da im se odužimo. Posle svih gubljena bodova jesenas, derbi nam je baš važna utakmica i nadam se pozitivnom ishodu. A to je – pobeda”, jasan je Nikolić.

GLAD ZA GOLOVIMA I NA 3:0

Opet je mreža Partizana ostala netaknuta, jak je to adut pred večiti derbi, dok je na suprotnoj strani mogla još koji put da se zatrese Proleterova, na šta ukazuje sam Nikolić.

“Saradnja Rikarda i mene je posledica boljeg upoznavanja sa trenerom i njegovim zahtevima. Dali smo tri gola, jedino ostaje žal što smo u drugo poluvreme ušli opušteno, a to ne bi smelo da se dešava. Morali smo još kojim golom da kaznimo Proleter, ipak je došao na naš teren, imali su Novosađani sreće što u drugih 45 minuta nismo pokazali glad za još kojim golom. To mora da se održi svih 90 minuta. Nadam se da više neće biti zasićenja prikazanog u subotu, pogotovo kad igramo na domaćem terenu. Moramo da igramo na gol više”.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar