ŠPA - Treća sreća: AlVARo Morata!

Nije imao sreće protiv Real Madrida i Juventusa, a ovog popodneva na "Vandi" se konačno upisao u strelce posle dugo vremena. . .  Ni VAR više ne pomaže: Morata konačno! Atletiko iz osmog pokušaja savladao Viljareal! San o tituli živi: Atletiko nastavlja juriš za Barselonom! Fudbaleri Atletiko Madrida savladali su Viljareal rezultatom 2:0 i učvrstili se na poziciji dva u španskoj La Ligi.

Fudbal 24.02.2019 | 22:00
ŠPA - Treća sreća: AlVARo Morata!
Viljareal je bio opasnijih u uvodnih 10 minuta, imali su dva kontra napada, ali se to bezuspešno završilo, pošto je Jan Oblak bio na mestu. Imao je i Atletiko svoje šanse za postizanje golova, ali je Grizman bio neprecizan.

U 31. minutu, po levom boku je utrčao levi bek, Filipe Luis i centrirao Morati, koji je sa nekih 11 metara iz kolena poslao loptu u levi ugao, što golman Viljareala nije mogao da dohvati i na semaforu je pisalo 1:0.

U drugih 45 minuta izabranici Dijega Simeonea i dalje su imali inicijativu, konstantno su napadali, a to im se isplatilo tek pred sam kraj susreta, tačnije u 88. minutu, kada je Saul Njigez istrčao kontra napad, dobio odličan pas i lobovao golmana Asenha, pa je postavio konačan rezultat, 2:0.

Atletiko sada ima 50 bodova i nalazi se na drugoj poziciji, ispred ljutog rivala, Reala, koji ima 45 i svoj susret igra u nedelju od 20 časova i 45 minuta u Valensiji, gde gostuju ekipi Levantea.

Alvaro Morata je posle devet ligaških utakmica bez pogotka konačno prekinuo taj negativni niz koji je trajao od novembra - i postigao svoj "prvenac" u bojama Atletiko Madrida.

Španski napadač postigao je pogodak u pobedi nad Viljarealom (2:0), čime su "jorgandžije" održale korak za Barsom koja je u subotu posle drame slavila na "Pishuanu", dok su na pet bodova više od Real Madrida, s tim da gradski rival tek večeras igra meč 25. kola.

Upravo protiv "kraljevića" je Morati poništen prvi gol u dresu Atletika kada je VAR tehnologijom utvrđeno da je bio u ofsajdu, dok sreće nije imao ni u Ligi šampiona...

Na meču protiv Juventusa je proslavio pogodak, da bi posle provere video-snimka Feliks Cvajer utvrdio da je faulirao Đorđa Kjelinija, što je produžilo Moratinu agoniju i činilo se da će imati nove probleme sa ionako uzdrmanim samopouzdanjem.

Ipak, već u prvoj šansi protiv "žute podmornice" podsetio je na "stare" dane.

U Čelsiju mu je sjajno s desnog boka slao lopte Aspilikueta, a sada je "natrčao" na pas sa levog krila koji je uputio Filipe Luis - i sjajno zahvatio "fudbal" pored dvojice čuvara.

Popadali su igrači Viljareala u tom 31. minutu oko njega, uplašili su se navijači da bi arbitar mogao ponovo da signalizira "pravougaonik" i da proveri šta se to dogodilo u kaznenom prostoru, ali nije bilo razloga za to pošto je Morata postigao "čist" pogodak.

Na terenu je bio do 58. minuta kada ga je zamenio Dijego Kosta, međutim Saul Njiges je odlučio da "Čolo" ne upiše i čak 73. utakmicu na kojoj je sa Atletijem slavio 1:0...

Vezni fudbaler, za koga je interesovanje pokazala Barselona i namerava da ga dovede na leto, izašao je pred Serhija Asenha u nadoknadi vremena i lobovao ga za uverljiviji trijumf Madriđana i novu dozu optimizma pred revanš sa Juventusom.

Video tehnologija mu je uzela radost u meču sa Juvenutsom, danas je erupciju oduševljenja odložio pomoćni sudija kada je digao ofsajd zastavicu. Ali Alvaro Morata se zainatio. Osetio je da je danas taj dan. Morao je da ga da. I konačno je uspeo. Moratin prvenac u dresu Atletika! Ili možda bolje reći povratnički prvenac pošto je prethodni gol za Jorgandžije dao još dok je igrao za U13 selekciju. Sada konačno i njegov prvi gol za seniore i to u vrlo važnom meču protiv Viljareala. Posle sedam neuspešnih pokušaja, Atletiko je potopio Žutu podmornicu, prvi put još od 2015. godine – 2:0.

Drugi gol je potpisao Saul Njigez u poslednjim trenucima meča kada gosti nisu imali izbora no su morali da krenu na sve ili ništa. Ali ovaj prvi će biti tema narednih dana. Antoan Grizman je povukao tu akciju, prespora je ipak bila, sve dok Filipe Luis nije loptu vratio u srce kaznenog prostora. Nije to bila nimalo laka pozicija. Bila je zato izuzetna reakcija. Pametna. Golgeterska. Posto od devet ligaških utakmica bez gola – započet još u Londonu – konačno je iza Morate.

Kad je Atletiko u pitanju, to se već zna, vodeći gol često predstavlja samo uvod u davljenje protivnika. Nešto kao anakonda kad uzme da davi plen. Viljareal se opirao, Karl Toko Ekambi je umalo izvukao goste iz tog samrtnog zagrljaja, ali mu Jan Oblak nije dozvolio. I tako je postalo samo pitanje kad će kičma konačno da pukne, desilo se to u 88. minutu kad je Dijego Kosta poslao sjajnu paralelu do Saula, a ovaj smireno lobovao Serhija Asenha za 2:0.

Posle tri remija i četiri pobede Viljareala konačno je Atletiko savladalo nezgodnog protivnika. Poslednji put je to učinio 2015. kada je mogao da zahvali Fernandu Toresu na bodovima. Danas se istakao jedan drugi povratnik. Nadaju se u Modridu da će ostaviti dublji trag no El Ninjo tokom drugog mandata u Atletiku.

Rezultati 25. kola:

petak

Espanjol - Ueska 1:1 (1:0)
/Granero 20 - Ećeita 47/

subota

Hetafe - Rajo Valjekano 2:1 (1:0)
/Mata 28, Molina 68 - De Tomas 58/

Sevilja - Barselona 2:4 (1:2)
/Navas 22, Merkado 42- Mesi 26, 67, 85, Suarez 90+3/

Alaves - Selta 0:0

Atletik Bilbao - Eibar 1:0 (1:0)
/Garsija 1/

nedelja

Leganes - Valensija 1:1 (0:1)
/Brejtveit 89 - Kondogbija 22/

Atletiko Madrid - Viljareal 2:0 (1:0)
/Morata 31, Saul 90+1/

Valjadolid - Betis 0:2 (0:1)
/Mandi 45+3, Hoakin 87/

Levante - Real Madrid 20.45

ponedeljak

Đirona - Sosijedad 21.00

Tabela: Barselona 57, Atletiko 50, Real 45, Hetafe 39, Sevilja 37, Alaves 37, Betis 36, Sosijedad (-1) 34, Valensija 33, Bilbao 33, Eibar 31, Leganes 30, Levante (-1) 30, Espanjol 30, Đirona (-1) 27, Valjadolid 26, Selta 25, Viljareal 23, Valjekano 23, Ueska 19.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar