Pojasnio tezu razgraničenja

Predsjednik Srbije i Vlada vode državnu politiku, a o dogovoru s Prištinom, ako do njega dođe, konačno će se izjasniti najviši državni organi i građani Srbije, rekao je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Srbija 20.02.2019 | 16:06
Pojasnio tezu razgraničenja
Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić precizirao je danas da je razgraničenje jedna od ideja za rješavanje kosovskog pitanja, da predsjednik Srbije i Vlada vode državnu politiku, a da će se o dogovoru s Prištinom, ako do njega dođe, svakako konačno izjasniti najviši državni organi i građani Srbije.

To je, u suštini, odgovor ministra Dačića na novinarska pitanja povodom njegove jučerašnje izjave da je razgraničenje zvaničan prijedlog Srbije, mada je tom prilikom napomenuo da ima još ideja oko kojih moze biti postignut kompromis.

Na pitanje ko je donio odluku da je razgraničenje zvaničan prijedlog, pošto skupština nije odlučivala o tome, Dačić je uzvratio pitanjem:

- Da li je Zoran Ðinđić izlazio pred parlament kada je iznosio takav prijedlog?

- Predsjednik Srbije i predsjednica Vlade vode državnu politiku i naravno da će se izjasniti najviši državni organi i narod Srbije ako se dođe do nekog dogovora - objasnio je Dačić.

Ukazao je da se radi o jednoj od ideja koje postoje, da nije zvaničan predlog, niti ga je neko u ime Srbije poslao, već je samo pomenut na sastancima.

- Naš prvi predlog je da Kosovo bude pokrajina u Srbiji, a drugi da pravimo neke kompromise - naglasio je on.

- I Dejtonski sporazum nije bio u saglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Svi koji sada ''ljube'' Dejtonski sporazum, tvrdili su nekada da je Slobodan Milošević, zbog njega, bio izdajnik, sve dok muslimanske snage nisu došle pred Banjaluku - rekao je Dačić.

Ponovio je stav Beograda da dijaloga sa Prištinom neće biti dok se ne ukinu takse.

Rekao je da neke zemlje Evrope podstiču Ramuša Haradinaja da ne ukida takse jer im ne odgovara postizanje sporazuma, jer neće promjenu granica Kosova.

(Tanjug)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

AR

20.02.2019 15:21

Davno se desilo razgranicenje Kosovo zavrsena prica Ajmo napred

ODGOVORITE
Name

4d

20.02.2019 16:03

To bi ti zeleo samo se nadaj

Name

Ratko

20.02.2019 16:11

Ako se desilo zasto nas zovuda o tome razgovaramo, ako su samostalni zasto traze da ih priznamo, ako su ih neki priznali zasto onda neki povlace priznanje, ako misle da su priznati od tolikog broja drzava zasto se ne zapitaju koliko je to procentualno ljudskog roda??? I jos mnogo pitanja. Nista nije reseno, a siptari bi najbolje profitirali kad bi se priblizili srbima.

Name

predlog

20.02.2019 15:33

A da li bi Srbija u eventualnim pregovorima pristala da Kosovo dobije status kao RS u BiH? Ja mislim da DA, ne samo to, čak bi im dali i još veću autonomiju nego što ima RS.

ODGOVORITE
Name

decko

20.02.2019 15:51

Preveliki je procent albanskog stanovnistva na Kosovu... to bolje drzati na pristojnom rastojanju dok se nesto u svijetu ne promijeni u nasu korist... a s obzirom na to koliko na Kosovu ima korupcije i siromastva...Srbija ako se uzdigne ekonomski sigurno ce se promijeniti!

ODGOVORITE
Name

Радојица

20.02.2019 16:11

Да је све већ готово шиптарска парадржава би већ била члан УН-а али није. Времена се мијењају и свијет више није униполаран као у вријеме бомбардовања Србије.

ODGOVORITE
Name

Priče iz rova

20.02.2019 16:46

Jeste Dačiću , došli su pred Banja Luku kad su prije toga tvoje komunjare izdale Knin, vodili ste specijalnu rat protiv svog naroda da bi realizirali dogovor sa Franjom, i da bi Šizofrenik išao u Dejton na potpis 50.50, jer da niste izdali vojno onda bi Šizofrenija morao da preda 20 % teritorije koju smo imali. dok je tvojih i tebe takvog, jadna nam majka naša.

ODGOVORITE
Name

C

20.02.2019 17:58

svaka cast na komentaru dosada naj bolji komentar.

Name

Davidi

20.02.2019 17:13

Ništa Dačić nije pojasnio. Baš kao i Vučić, o pitanju Kosova koliši kao kiša oko Kragujevca.Najvjerovatnije ni oni sami ne znaju šta podrazumijevaju pod razgraničenjem ili možda i znaju, ali se plaše da to kažu narodu.Krajnje je vrijeme da to pitanje prelome i skinu ogromni teret sa pleća srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

Muki

20.02.2019 17:20

dabogda ti kroz kucu islo razgranicenje

ODGOVORITE
Name

Re

20.02.2019 20:48

Pjevač zabavljač u slobodno vrijeme političar

ODGOVORITE
Name

Razgranicenje, najbolje rjesenje

21.02.2019 11:49

Mislim da je rezgranicenje do sad najbolji predlog. Mi imamo takvo stanje na terenu da je uzaludno vjerovati da ce se Amerikanci povuci iz Bonstila, a time i povuci priznanje Kosova. Nece to uraditi ni druge velike sile. Veliki dio "patriotskih snaga" u Srbiji djeluje samo emocionalno i verbalno kada je rijec o Kosovu. To je SPC, neke desne partije i neke druge opozicione partije. Kada ispitujete mnjenje u Srbiji onda narod vecinski lapidarno kaze "Kosovo je Srbija". A, kada te iste pitate "jeste li spremni da podnesete nekakav teret" u vezi Kosova, onda dobijete vecinski odgovor "da nisu spremni". S tga mislim da je rezgranicenje jedini najbolji nacin da se taj problem za navijek rijesi.

ODGOVORITE