London protiv rušenja taksi?

Velika Britanija je na nedavnom sastanku zemalja Kvinte, koju, osim te zemlje, čine još i Francuska, Njemačka, Italija i SAD, spriječila usvajanje oštrog zaključka o ukidanju taksa Prištine na robu iz centralne Srbije, pišu Večernje novosti.

Svijet 20.02.2019 | 09:55
London protiv rušenja taksi?
Prema navodima lista, iako su se protiv ovih nameta u protekla tri mjeseca, sa manje ili više odlučnosti, izjasnili mnogi zvaničnici članica EU, pa i iz SAD, London je po ko zna koji put zauzeo stav suprotan interesima Beograda.

Amerikanci, Francuzi i Italijani bili su, saznaje nezvanično list, za formulaciju koja bi plastično stavila do znanja vlastima u Prištini kakve ih posljedice očekuju ako u narednih danima ne ukinu tarife na robu iz centralne Srbije.

Protiv toga je, prema ovim saznanjima, izričito bio britanski predstavnik, koji je tražio ublažavanje stava, tako da nije postignut konsenzus.

Novosti pišu da Velika Britanija ne želi jake i samostalne države u regionu i smatra da su Srbi oruđe u ruskim rukama, te ocjenjuju da sve dok London bude držao ovakav kurs i davao podršku nerazumnoj kosovskoj politici ne treba očekivati napredak u dijalogu.

List podsjeća da je Velika Britanija u avgustu prošle godine stopirala redovnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN posvećenu Kosovu i uputila protest Surinamu koji je povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine.

S druge strane, London je očekivao od Beograda da se pridruži zemljama koje su u znak solidarnosti zbog pokušaja ubistva Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije protjerale ruske diplomate.

Britanci su, takođe, tražili podršku Srbije za svog kandidata kada su se u Međunarodnom sudu pravde u Hagu birale sudije u novom mandatu.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Е

20.02.2019 09:07

Од ових већих љига нема.

ODGOVORITE
Name

Re

20.02.2019 11:54

Gori je Snsd

Name

fuuuuuj

20.02.2019 09:27

Britanski smecari. Njihova mrznja je ogromna a najocitiji primjer je bombardovanje Beograda 1945 godine. Sravnili grad sa zemljom da istjeraju Nijemce koji su ionako napustili grad. Zelim im sve najgore u narednih milion godina.

ODGOVORITE