Pronađeno pet terorista u BiH

Ova vest je zabrinula gotovo sve države u regionu

Bosna i Hercegovina 19.02.2019 | 15:46
Pronađeno pet terorista u BiH
Služba za poslove sa strancima BiH je u prva dva meseca 2019. godine na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u Istočnom Sarajevu smestila šest migranata poreklom iz Avganistana, od kojih se njih pet dovodi u vezu sa međunarodnim terorizmom. Šesti migrant se dovodi u vezu sa krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom.

Inspektori za strance su ove osobe locirali na osnovu preduzimanja pojačanih mera i radnji profilisanja sigurnosno interesantnih osoba među migrantima, kao i kroz saradnju i razmenu informacija službe sa domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmenu biometrijskih podataka.

- Radi se o osobama inicijala G. R. Z. (34), N. S. S. (30), K. Q. (23) i F. A. A. (25) koje predstavljaju pretnju javnom poretku i bezbednosti BiH, kao i osobama Z. U. (22), S. A. (24) za koje služba trenutno u saradnji sa partnerskim agencijama i zemljama porekla sprovodi postupak potvrđivanja identiteta, kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica neophodnih za njihovo udaljavanje sa teritorije BiH, na osnovu prethodno izrečenih mera proterivanja - piše u saopštenju za javnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Dalje se navodi da će kapaciteti i spremnost službe za suprotstavljanje sigurnosnim izazovima i pretnjama iregularnih migrantskih tokova biti dodatno osnaženi dobijanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koju Služba očekuje do kraja marta, a koristiće se za efikasnije otkrivanje osoba koje se dovode u vezu sa terorizmom.

- U saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerskim agencijama služba će se odlučno suprotstaviti bezbednosnim izazovima i pretnjama iregularnih migrantskih tokova. Kao prioritet u svom radu nastavićemo da lociramo i procesuiramo migrante koji se dovode u vezu sa terorizmom ili organizovanim kriminalom, čime će Služba dati znatan doprinos bezbednosti BiH i njenih građana - zaključuju iz Službe za poslove sa strancima BiH.

(Telegraf/Klix)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Rade

19.02.2019 15:50

A kroz koje su države ti isti prošli dok su došli do BIH? Po zakonu , emigranti se mogu vratiti u susjednu državu iz koje su došli !!! Sad kad su ti samo je problem BIH

ODGOVORITE
Name

Zlaja

19.02.2019 16:01

Prečešljajte vi to malo bolje. Uhvatili ste teroriste,sad uhvatite i njihove mentora,tu su,Federacija.

ODGOVORITE
Name

Joja

19.02.2019 23:13

Pa onda ce morati uhapsiti 80% Federacije.

Name

007

19.02.2019 17:06

ISIL se na mala vrata vraća u BIH.Tragični i žalosno.

ODGOVORITE
Name

T

19.02.2019 17:55

Amrika će ih sve prebacit u Bosnu DA se naoruzaju i onda će u Evropu a ima i oni koji su ih u bosni izdali samo će njiha dirat i odese dalje

ODGOVORITE