Kalinić "ugasio" Efes, Obradović osvojio 41. trofej!

Fener šesti put, Datome MVP! Košarkaši Fenerbahčea savladali su Anadolu Efes 80:70 (16:20, 23:14, 22:23, 19:13) u finalu turskog Kupa.  Kada je Nikola Kalinić pogodio trojku bilo je jasno da je Fener stavio obe ruke na trofej. . .  Da li ste sumnjali da će Željko osvojiti još jedan trofej? Fener preslišao Efes i uzeo kup posle tri godine! Prilično lagano slavlje Fenerbahčea - 80:70.

Košarka 17.02.2019 | 22:55
Kalinić "ugasio" Efes, Obradović osvojio 41. trofej!
Fener je šesti put osvojio nacionalni Kup, a po prvi put od 2016. godine.

Izabranici Željka Obradovića su ubacili 11 trojki iz 22 pokušaja, a najefikasniji je bio Điđi Datome, koji je ubacio 22 poena i sasvim zasluženo odneo sa sobom titulu najkorisnijeg igrača.

Slukas je ubacio 19 poena, Mahmutoglu 10, a Nikola Kalinić 8, kao i poslednji poen koji je Fenerbahče pogodio iz igre za 78:66. 

Žofri Lovernj nije igrao u finalnom susretu zbog povrede skočnog zgloba koju je zaradio u duelu sa Turk Telekomom. 

Na drugoj strani, Adrijan Moerman nastavlja da igra u sjajnoj formi i ubacuje 18 poena, a srpski reprezentativac Vasilije Micić pratio ga je sa 15 ubačenih poena, koliko je imao i Brajan Danston.

Pričalo se u Turskoj prethodnih dana zašto je Željko Obradović samo jednom u četiri pokušaja osvojio državni Kup sa Fenerbahčeom, a on je odmah ovog februara i odgovorio!

Fener je osvojio ovo takmičenje pobedom nad Efesom u finalu 80:70 (16:20, 23:14, 22:23, 19:13), za šesti trofej Kupa u istoriji kluba, a trojkom Nikole Kalinića pred poslednji minut meča postalo ja jasno da rival ne može da se vrati u meč.

Sve do tog pogotka, srpskog reprezentativca nije "išao" šut (meč je završio sa sedam poena), ali je još jednom potvrdio da pogađa kada je najvažnije.

MVP finala bio je Điđi Datome koji je postigao 22 poena, pogađao je šuteve kojima je "odbijao" Efes u naletu, fenomenalan je bio i Kostas Slukas, kapiten ekipe koji je podigao trofej, pošto je postigao 19 poena, dok je dvocifren bio i Mahmutoglu (10).

Kada je u pitanju Efes, odlični Moerman je imao 18 poena i osam skokova, dok je dobar doprinos dao i Vasilije Micić sa 16 poena, četiri skoka i dve asistencije.

Kada je u pitanju borba za trofej, tu je svaka ekipa Željka Obradovića od starta meča u prednosti. Fenerbahče je u finalu turskog kupa nadigrao Anadolu Efes i došao do šestog trofeja u ovom takmičenju, prvog nakon tri godine čekanja - 80:70.

Fener je imao kontrolu utakmice tokom njenog najvećeg toka, uz nekoliko manjih oscilacija, ali se čini da ekipa Ergina Atamana nijednog treutka nije imala ozbiljnu priliku da preokrene meč u svoju korist.

Izuzetno nadahnut u pobedničkom timu bio je najbolji igrač ove utakmice Luiđi Datome, koji je meč završio sa 22 postignuta poena i imao sedam skokova i tri asistencije. Italijan je pored odličnog napadačkog učinka imao i period izuzetno dobre igre u odbrani, pa je definitivno bio najzaslužniji za večerašnje slavlje.

Odličan je bio i Slukas, koji je postigao 19 poena i imao devet skokova, dok je Kalinić ubacio osam.

Sa druge strane, Efes nije izdržao igru praktično sa svega pet igrača. Na kraju je Moerman postigao 18 poena, a Micić dva manje.

Zanimljivo, ovo je 41. klupski trofej u karijeri Željka Obradovića.

Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio još pet medalja...

SVI KLUPSKI TROFEJI ŽELJKA OBRADOVIĆA KAO TRENERA:

PARTIZAN: Evroliga, Prvenstvo Jugoslavije i Kup Jugoslavije.
HUVENTUD: Evroliga.
REAL MADRID: Evroliga i Saporta Kup.
BENETON: Saporta Kup i Superkup Italije.
PANATINAIKOS: Evroliga (5), Prvenstvo Grčke (11) i Kup Grčke (7).
FENERBAHČE: Evroliga, Prvenstvo Turske (4), Kup Turske (2) i Superkup Turske (3).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar