ŠPA: Mesi nije igrao dobro, ali je donio pobjedu Barsi!

I pored toga što nije bio sjajan, opet je sve počinjalo od njega. . .  Barsi svirana dva penala, Mesi jedan promašio, drugi dao! Ostaju brige za Valverdea, duhovi prošle sezone kucaju na vrata. . .

Fudbal 16.02.2019 | 23:05
ŠPA: Mesi nije igrao dobro, ali je donio pobjedu Barsi!
Dugo Lionel Mesi nije igrao nervozno i nestrpljivo, slobodno možemo reći i slabo, kao ove subotnje večeri na "Nou Kampu" tokom koje ga je izluđivala odbrana Valjadolida.

Argentinčev nekadašnji saigrač iz "La Masije", golman Đordi Masip, odbranio je tri velike šanse i jedanaesterac najboljem fudbaleru Barselone, još četiri puta su defanzivci "albiovioletasa" fenomenalno ulazili u blok, dok su tri njegova udarca otišla i pored gola...

Ipak, Mesi je odlučio pobednika utakmice pošto je u 43. minutu precizno izveo prvi od dva dosuđena penala za Barsu, nakon što je u kaznenom prostoru pao Đerar Pike.

Štoper je krenuo u kontru nakon obećavajućeg napada Valjadolida, a potom je u pravom trenutku osetio kada treba da padne, a Argentinac je postigao svoj treći gol ove sezone sa "bele tačke" - ukupno 22. u Primeri.

BARSELONA - REAL VALJADOLID 1:0 (1:0)

Međutim, tokom gotovo čitavog meča Mesi je odavao da je u "kontra-ritmu" što se najbolje vidi u tome što je čak sedam puta ostao bez lopte, dobio je svaki četvrti duel s igračima Valjadolida, ali je i pored svega toga bio daleko najbolji igrač na terenu.

Imao je OSAM ključnih dodavanja, odnosno dodavanja za velike šanse, ka svojim saigračima, a u promašajima je prednjačio Luis Suarez koji je ušao s klupe.

Iako je bio samo pola sata na terenu, Urugvajac je promašio četiri izgledne prilike za gol, Masip mu je branio ili bi očajno zahvatio loptu, što nije tipično za "gol predatora" poput njega, dok se nije proslavio ni KP Boateng pošto je dobio šansu da počne meč. Više mu je odgovarala uloga asistenta pošto je u situaciji kada je izašao pred Masipa, očajno reagovao i dozvolio mu da uhvati loptu.

Ulazak Kutinja je malo "promrdao" Barsu, iznudio je jedanaesterac posle driblinga, međutim drugog gola i mirnijeg finiša za domaćina nije bilo.

Barselona ostaje prvoplasirana sa sedam bodova više u odnosu na Atletiko Madrid, devet koraka daleko je Real Madrid koji još nije igrao svoju utakmicu 24. kola.

Primarni cilj je ostvaren, pobeda posle tri remija (jedan u kupu sa Realom) i beg u odnosu na prvog pratioca na plus sedam, ali brige ostaju. Ne male. Barsa je dobila Valjadolid golom sa penala Lionela Mesija, međutim nije to igra koja pleni. Prosto rečeno, nije bilo sa prepoznatljivim stilom i navijači su s razlogom zabrinuti za formu svojih mezimaca. Imala je Barsa šansu da mirno privede utakmicu kraju u 85. minutu, ali Mesi drugi put nije bio siguran sa 11 metara. Tačnije, Đordi Masip ga je pročitao i odbranio. 

Šta je to što treba da brine zaljubljenike u Barsine boje? Ko se seća, negde baš u ovo vreme prošle sezone, Katalonci su takođe imali ozbiljan pad u formi. I to ih je skupo koštalo. Tada ih je Roma na senzacionalan način izbacila iz Lige šampiona i u dobroj meri upropastila sezonu, bez obzira na novu titulu. Ovaj loš niz i rezultata i igara svakako vraća film na mart 2018. i plaši... 

Da bi sprečio ono što mu se dogodilo prošle sezone Ernesto Valverde je ove mnogo više rotirao, trudio se da koristi više igrača i one glavne odmori kad god može - Leo Mesi je, recimo, u odnosu na prošlu sezonu u ovo vreme odigrao čak 700 minuta manje - ali to mu za sada ne garantuje ništa. Čak ni sigurnu, laganu pobedu protiv davljenika Valjadolida, kome idu sve čestitike za postavku i način igre na Nou Kampu večeras. 

Tako je večeras Valvedre počeo sa Boatengom u špicu umesto Luisa Suareza, na klupi je bio i Rakitić, nije igrao Lengle... Da ne bi penala u samom finišu prvog dela pitanje je šta bi se i kako dalje odvijalo u drugom delu. A penal je, uslovno rečeno "na poklon", dobio Đerar Pike, slavljenik. Igrao se 43. minut kada je pao u šesnaestercu gostiju posle starta Mičela. Jeste bilo povlačenja, dileme nema, samo je Pike dosta smešno i teatralno pao i sasvim sigurno razbesneo one koji za Katalonce tvrde da su "padavičari". Mesi prvi put nije pogrešio - 1:0. 

Ali zato jeste drugi. Posle faula nad Kutinjom. Po ko zna koji put Argentinac je pokazao da su mu penali verovatno ahilova peta. Opet u desnu stranu, kao i svaki put ove sezone, samo sada je Masip krenuo na vreme i stigao. Posle mu je uhvatio i drugi pokušaj.

Ono što je važnije i od pogođenog i od promašenog penala jeste sledeći podatak - Leo je golom stigao do 30 pogotka u sezoni, a ovo mu je 11. sezona zaredom u kojoj postiže 30+ golova, računajući sva takmičenja. Pa sad vi vidite da li je to dovoljno za divljenje... 

Barsu u narednih 12 dana očekuje pravi pakao od rasporeda. U utorak gostovanje Lionu u ovkiru osmine finala Lige šampiona, onda Sevilja u gostima (La liga), pa dva puta Real u gostima, jednom u Kupu kralja, drugi put u šampionatu. 

Ko preživi, pričaće...

PRIMERA, 24. kolo:

Selta - Levante 1:4 (0:2)
/Mendez 87p - Morales 20, 62, Koke 40, Majoral 89/

Rajo Valjekano - Atletiko Madrid 0:1 (0:0)
/Grizman 74/

Real Sosijedad - Leganes 3:0 (0:0)
/Ojarzabal 50, 59, Vilijan Hose 75/

Barselona - Valjadolid 1:0
/Mesi 43p/

igrano u petak

Eibar - Hetafe 2:2 (0:1)
/Šarles 67p, 80 - Mata 37, Fulkvije 52/

nedelja

Real Madrid - Đirona 12.00
Valensija - Espanjol 16.15
Viljareal - Sevilja 18.30
Betis - Alaves 20.45

ponedeljak

Ueska - Atletik Bilbao 21.00

TABELA: Barselona 54, Atletiko Madrid 47, Real Madrid (-1) 45, Sevilja (-1) 37, Hetafe 36, Alaves (-1) 35, Real Sosijedad 34, Betis (-1) 32, Valensija (-1) 31, Eibar 31, Levante 30, Leganes 29, Espanjol (-1) 28, Atletik Bilbao (-1) 27, Valjadolid 26, Selta 24, Đirona (-1) 24, Rajo Valjekano 23, Viljareal (-1) 20, Ueska (-1) 18.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar