Prognoza: Kakvo će biti proljeće?

Meteo portal "Severe Weather Europe" objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis "AccuWeather" danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće.

Region 15.02.2019 | 18:44
Prognoza: Kakvo će biti proljeće?
Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa "AccuWeathera" u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima zadržati dosta duže.

Svi koji žele da pobjegnu od zime moraće se uputiti na područje zapadne Evrope, gdje će tokom gotovo cijelog proljeća preovladavati umjerene temperature. Ako planirate da idete na odmor najbolja opcija su Španija, Portugal i jug Francuske, gdje se očekuju nadprosječno visoke temperature i vrijeme sa manje padavina.

Meteorolozi "AccuWeathera" navode da će u martu i aprilu posebno topli biti francuski gradovi Pariz, Nant i Lion, gdje će već u aprilu temperatura iznositi do 27 stepeni Celzijusa.

"Loše vijesti stižu za stanovnike britanskog ostrva i Skandinavije te dijelova sjeverne Evrope, gdje će proljeće obilježiti obilne kiše", navodi se u prognozi, prenosi "Faktor.ba".

Na području centralne Evrope očekuje se smjena prodora hladnog vazduha i perioda dugotrajne suše.

Istočna Evropa najduže će čekati na dolazak proljetnih temperatura budući da će se hladan vazduh zadržati nad tim područjima u prvom dijelu proljeća, a moglo bi biti i snijega.

"Zimska hladnoća takođe će se zadržati na Balkanskom poluostrvu tokom mjeseca marta, a moguć je i proljetni snijeg. Visok pritisak nad zapadnom Evropom omogućiće hladnom vazduhu iz Rusije da filtrira sve do južnog Balkana", navode meteorolozi "AccuWeathera", dodajući da tim dijelovima u aprilu i maju zbog otapanja snijega prijeti opasnost od poplava.

"Accuweather" takođe navodi da BiH i regiju generalno očekuje proljeće s manje padavina od prosjeka.

(Faktor)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Дрекавац

15.02.2019 18:16

Па кад за неколико дана груне пола метра снијега, фураће причу како је дошло до фронталног циклоналног поремећаја, па ето, мало захладило. То је једино занимање које никада и никоме није одговарало за своје промашаје.

ODGOVORITE
Name

Bauk

15.02.2019 20:57

Gusta frontalna ciklona preko jugozapada Evrope uslovljava natprosječne temperature za ovo doba godine. UV zračenje u povećanoj snazi.

Name

Gas

16.02.2019 02:13

U planinskim predjelima, pretežno brdovito.......

ODGOVORITE