Staje proizvodnja najvećeg aviona

Preduzeće Airbus ukinuće proizvodnju modela A380, povlačeći time s tržišta svoj legendarni superjumbo jet koji je trebao biti revolucionaran za komercijalni vazdušni saobraćaj, javlja CNN.

Svijet 14.02.2019 | 23:01
Staje proizvodnja najvećeg aviona
Evropski proizvođač aviona odlučio se na taj potez nakon što je firma Emirates iz Dubaija značajno smanjila narudžbe za taj tip aviona. 

A380, najveći svjetski avion, krenuo je na svoj prvi let prije 14 godina. Aviokompanija Airbus očekivala je da će mnogi prigrliti ideju ogromnih aviona koji bi mogli prevoziti velik broj putnika, no taj plan se nije ostvario.



Firma je do sada isporučila samo 234 superjumbo aviona, a kada je krenula s proizvodnjom tog dvokatnog modela, predvidjela je da će u istom periodu prodati 1200 takvih aviona. 



Izgleda da je aviokompanijama više odgovarala ideja manjih i lakših aviona koji će trošiti mnogo manju količinu goriva. Naime, da bi ovakav avion bio isplativ za aviokompanije, svaki let mora biti rasprodan.

Airbus će u potpunosti prestati s proizvodnjom A380 2021. godine.

(SB)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mahovljani, Trebinje, Sokolac, Kneževo

14.02.2019 22:13

Svi navedeni aerodromi odavno vape za baš ovaj model aviona i svi letovi bi bili rasprodani i puni putnika koji odlaze sa ovih naših prostora.,,

ODGOVORITE
Name

sanjaj saaaaaanjaaaaj

15.02.2019 06:02

Hahhahahah dobar stos

Name

Pilot

15.02.2019 05:06

Ovo su kupovali vise zbog prestiza nego li zbog potrebe.Narodskim rijecnikom kolje tele zbog kile mesa.Mnogo skup avion a jos ne moze da sleti na veliku vecinu aerodroma u svijetu.Ovakav epilog je bio jasan na samom pocetku.

ODGOVORITE
Name

Re:

15.02.2019 16:44

То није истина. Мало се боље информиши. Све редовне линије ових авиона су пуне до задњег мјеста. Да, тачно је да троши око 30% више горива од просјечног авиона, али истовремено вози 4 пута више путника, па срачунај трошкове. Економски се врло брзо исплати. Нису ни предвиђени за локалне летове, него међуконтиненталне. Врло поуздан и квалитетан авион. Ово је само у питању економски рат између Боинга и Ербаса, ништа друго.