Tužan dan u Junajtedu: Bekam i ekipa mu duguju sve!

Legendarni trener "crvenih đavola" preminuo je u četrvtak ujutro. Geri Nevil, Dejvid Bekam i saigrači opraštaju se i ističu da mu "duguju sve".

Fudbal 14.02.2019 | 13:15
Tužan dan u Junajtedu: Bekam i ekipa mu duguju sve!
Krajem 20. i početkom 21. veka, Aleks Ferguson učinio je Mančester junajted ponovo velikim. Tačnije - većim nego ikad. 

Na tom putu, imao je pomoć jednog čoveka koji nije sedeo kraj njega, niti bio član njegovog stručnog štaba, ali je njegovo ime ipak neizbežno u osvrtu na poslednja dva Junajtedova pehara šampiona Evrope, kao i na čak domaćih 13 titula. U svemu tome njegovi učenici imali su važnu, neretko i najvažniju ulogu.

Erik Harison, bivši trener u omladinskoj školi Junajteda koji je okupio i školovao čuvenu "Klasu 1992", preminuo je u četvrtak ujutro u 82. godini.

Stručnjak pod čijim su vođstvom "izbačeni" Dejvid Bekam, Pol Skols, Gari Nevil, Rajan Gigs, Fil Nevil i Niki Bat, članovi generacije koji su uspravili i učvrstili Junajted na vrhu, umro je posle višegodišnje borbe sa bolešću, u kojoj je imao podršku svojih nekadašnjih đaka.

Bekam, Skols i saigrači odlazili su mu u posete i brinuli o njemu i u najtežim danima, pokazavši na taj način koliko su mu zahvalni za sve što je uradio za njih pre nego što su ušli u prvi tim i pod vođstvom Aleksa Fergusona počeli da pišu istoriju Mančester junajteda, ali i engleskog i evropskog fudbala.

"Izgubili smo svog mentora, svog trenera i čoveka koji nas je napravio. Naučio nas je kako da igramo, kako da se nikad ne predamo. Pokazao nam je koliko je važno da pobedimo u svim ličnim bitkama i šta je potrebno da igrate za Mančester junajted. Eriče, dugujemo ti sve!", napisao je čuveni kapiten Junajteda, Gari Nevil.

Istim, tužnim povodom oglasio se i Dejvid Bekam, na svom Instagram profilu, ponovivši Nevilove reči, uz poruku:

"Uvek nas je gledao i uvek je bio sa nama, kada god bismo igrali. I dalje mogu da čujem kako mi govori 'NEMA VIŠE HOLIVUDSKIH DODAVANJA!'. I dalje mogu da ga vidim kako treniram u 'Klif' trening centru, a on nas gleda odozgo sa ponosnim osmehom i ili sa stisnutom pesnicom kraj prozora, posle čega sam znao da će svakog minuta da siđe i da me najučtivije zamoli da prestanem da šaljem takva dodavanja. Važnije od svega, učinio je da shvatimo kako da radimo naporno, kako da poštujemo jedni druge - i to ne samo na terenu. Nećemo zaboraviti životne lekcije koje si nam dao. Eriče, volimo te i dugujemo ti sve. Gari, Fil, Rajan, Pol, Niki i Dejvid", napisao je Bekam u oproštajnoj poruci učitelju.

Ovim tužnim povodom oglasio se i Aleks Ferguson.

"Erikov doprinos fudbalu bio je neverovatan. I to ne samo u Mančester junjtedu. Kada sam došao u klub i postao menadžer, imao sam dovoljno sreće da uz sebe imam Erika, kao šefa omladinskog pogona. Neizbežno je videti kakav je posao uradio, ne samo sa 'Klasom 92', već i sa svim mladim igračima. Izgradio je karakter i odlučnost u tim mladim fudbalerima i pripremio ih je za budućnost", rekao je čuveni ser Aleks.

"On je bio učitelj, pokazao je ovim igračima put i dao im šansu. Sve to je uradio isključivo kroz sopstveni naporan rad i žrtvovanje. Bio je u stanju da da takvo obrazovanje mladim igračima i to ga čini jednim od najvećim trenerom našeg doba", dodao je Ferguson.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar