EU će se raspasti kao Sovjet. Savez

Ukoliko se Evropska unija ne probudi i ne prepozna unutrašnje i spoljašnje pretnje završiće kao Sovjetski Savez, izjavio je milijarder Džordž Soroš, aludirajući na raspad sovjetskog bloka 1991. godine.

Svijet 12.02.2019 | 21:10
EU će se raspasti kao Sovjet. Savez
Kako prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC) Soroš je rekao da Evropa "mesečari" prema uništenju, a da narod Evrope mora da se probudi pre nego što bude kasno. On dodaje da je EU trenutno u "revolucionarnom trenutku", a da je krajnji ishod "krajnje neizvestan". 

Najgore od svega, kaže Soroš, je činjenica da ni evropski lideri ni njeni građani nisu svesni ove situacije.

Soroša trenutno rukovodstvo Evrope podseća na sovjetski politbiro kada se Savez raspao - nastavljajući da izdaje ukaze kao da su oni relevantni.

Po pitanju izbora za Evropski parlament, Soroš kaže da je to tačka u kojoj će doći do novog sukoba u EU - očekuje se da će antisistemske, evroskeptične partije ostvariti dobre rezultate.

- Nažalost, antievropske snage uživaju prednost na izborima. Postoji više razloga za to, uključujući i staromodni partijski sistem koji je prisutan u većini evropskih zemalja, nemogućnost promene sporazuma i nedostatak pravnih sredstava za kažnjavanje država članica koje krše principe na kojima je EU osnovana - rekao je Soroš.

Što se tiče Nemačke, Soroš je ocenio da se koalicija okupljena oko Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel, koja služi svoj poslednji mandat, neće moći da deluje u potpunosti proevropski, jer pritisak vrši ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD).

Situaciju po pitanju Bregizita Soroš vidi kao toliko komplikovanu da Britanci, kaže, sada samo žele da se završi, iako će to biti događaj koji će definisati budućnost Britanije u narednih nekoliko decenija. On dodaje da britanska javnost polako svata "teške posledice" koje će imati izlazak Britanije iz EU.

Italija je po njegovom mišljenju napravila "fatalnu grešku" kada se 2017. godine pozvala na Dablinski sporazum, koji nalaže da migranti moraju da zatraže azil u prvoj zemlji u koju uđu.

Borba Italije sa rastućim brojem migranata bacila je državu u ruke antievropske Lige i Pokreta pet zvezda 2018. godine, dodaje Soroš.

Kako bi se izborila sa antievropskim silama, Evropa mora da prepozna svoje neprijatelje i probudi proevropsku većinu.

- U suprotnom, san jedinstvene Evrope mogao bi da postane košmar 21. veka - upozorava Soroš.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Mikic

12.02.2019 20:31

Upravo on je sve uradio da se EU raspadne.

ODGOVORITE
Name

Tako je

13.02.2019 00:30

Upravo tako.

Name

Kik

12.02.2019 20:35

Cuj ovog lazova i monstruma..

ODGOVORITE
Name

Dora.

13.02.2019 00:12

Vidovit Čovjek govori istinu.

Name

Kiki

13.02.2019 10:29

Gospodin covjek...cim se Vucic sastaje sa njim i njegovom djecom, znaci da je najjaci.

Name

BIH...

12.02.2019 22:16

mars brezobrzni stvore jebale te tvoje milijarde bar da si posten sto izgovaras bljuvetine svakojake

ODGOVORITE
Name

Mirko

12.02.2019 23:16

Pa EU istureno odeljenje NATO pakta treba da se raspadne... tkz . modernI kolonizatori

ODGOVORITE
Name

Piter

13.02.2019 05:50

Preuvelicava se njegova uloga u svijetu.On je dobar na berzi.Ustvari najaci.Zaradio je preko milijardu dolara preko noci trgujuci valutama GBP i USD.I sa hedz fondovima radi i zaraduje.A njegova politicka pamet i nije nesto.Jedino,mozda se druzi sa upucenim ljudima u te stvari.

ODGOVORITE
Name

Austrija

13.02.2019 07:03

Dabogda se raspala I nestala Sa lica zemlje

ODGOVORITE
Name

Austrija

13.02.2019 08:22

Dabogda propala ta klozet EU od boga ostade dasu musko I zensko parovi kako se pojavi klozet EU sad Zena zenu jebe bez kurca I dijete rode ili muskarac muskarac ovaj narod bog treba unistit ognjem paklenim drugo u klozet EU nema vise socijalog osiguranja za osobe od 60godina zna I umri stoße Tice sudstva tu nema niti je bilo ikad prava za narod samo za guzonje njihove podanike I izvrsioce recimo kad does stoße Tice dodatnih osiguranja u klozet u covjek od 50godina nemoze pravit ugovor javno kazu u osiguranju oni podrzavaju samo osobe od 18 godina PA nadalje jer trebaju samo pare dase placa a dase netrazi od njih ja I najvise volio kadse vracam nazad iz drzavne bih kad I dozivio daje izgorila ka slama I daje nema vise

ODGOVORITE
Name

Lupez

13.02.2019 12:57

E ovaj sve zna rodila ga majka.

ODGOVORITE