Bijeljina: "Sport bez granica"

U sali bijeljinske OŠ “Vuk Karadžić” danas je održan drugi međunarodni turnir košarke u kolicima “Sport bez granica”. Snage su odmjerili klub iz Bijeljine, te gosti - “Singidunum” iz Beograda i “Zmaj” iz Gradačca.

Republika Srpska 10.02.2019 | 17:00
Bijeljina: "Sport bez granica"
Turnir u sjedećoj košarci finansirali su Ministarstvo civilnih poslova i bijeljinska gradska uprava, i predstavlja završnu fazu realizacije projekta “Sport bez granica”.

“Kao i prošli put pozvali smo najbolje ekipe iz regiona. Ove koje su danas tu, takmiče se i u NLB ligi. Upravo smo završili utakmicu kojom smo i otvorili turnir, igrali smo protiv ekipe iz Gradačca, i pobijedili. Moram priznati da smo se i sami iznenadili pobjedom”, kaže neposredno nakon odigranog meča Boris Cvjetković, igrač i član Upravno odbora KKK “Bijeljina”.

Cvjetkovic ističe da je u klubu aktivno 8 igrača, a da su u sklopu projekta uključena tri nova igrača, od 13, 16 i 18 godina koji su učestvovali i u današnjem turniru, te da je to možda i najveća dobit projekta. I u ostalim klubovima starosne granice su izbrisane.

“To je upravo velika prednost košarke u kolicima, što sve starosne dobi, kao i igrači sa svim vrstama invalidnosti mogu da igraju”, pojašnjava Željko Ćirković, KKK “Singidunum”, Beograd.

“Za nas mogu da kažem da smo ekipa koja veoma malo odmara. Veliki broj takmičenja i međunarodnih turnira igramo - NLB ligu, domaću ligu, domaće prvenstvo, federalni kup, te Euroligu već dugi niz godina. I ovaj turnir nam je baš dobro došao jer sledeće nedelje igramo Treće kolo NLB lige u Gradačcu”, kaže Edis Imširović iz KIK “Zmaj”, Gradačac.

Jedan ovako atraktivan sport koji zatvara Paraolimpijske igre, baš kao što košarka zatvara Olimpijske, zaslužuje mnogo veću pažnju, jedna je od poruka turnira.

“Najvažnije za ove momke jeste da pokažu svoj kvalitet, da se osjećaju dobro, da izađu iz četiri zida, da se imaju osjećaj da pripadaju jednoj grupi ljudi gdje su jednaki sa ostalima. Bave se sportom kojim, po svim svojim kriterijumima, ne bi mogli da se bave. Međutim, ta strast i ta enerija koja postoji u timovima i među ovim momcima je nešto što mene oduševljeva, i zbog čega sam se i uključio u Savez”, navodi Vladimir Kuzmanović, predsjednik Saveza košarkaša u kolicima Srbije.

Sa optimizmom koji ih krasi momci su se složili da je pred košarkom u kolicima svijetla budućnost, a na nama je da do toga i dođe.(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar