Poziv Erdoganu da posjeti Srbiju

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan su, u večerašnjem dugom i sadržajnom telefonskom razgovoru, još jednom naglasili svoju čvrstu opredijeljenost da zajedničkim snagama obogaćuju odnose dveju zemalja, koji su već na visokom nivou, kako politički, tako i ekonomski.

Srbija 08.02.2019 | 22:51
Poziv Erdoganu da posjeti Srbiju
Oni su izrazili uvjerenje da će kroz rad Visokog savjeta za saradnju, kao i na druge načine, nastaviti da još snažnije i odlučnije unapređuju sveukupne odnose
i saradnju u svim oblastima.

Predsjednik Vučić je zato pozvao predsjednika Erdogana da uskoro posjeti Srbiju, kako bi bila održana Druga sjednica Visokog savjeta za saradnju i bili dogovoreni novi elementi političke i ekonomske saradnje dveju zemalja.

Aleksandar Vučić je rekao da je podrška predsjednika Erdogana turskim investicijama u Srbiji od najvećeg značaja za snaženje naše ekonomije i bolji životni standard građana. On je zahvalio na novim investicijama kompanija iz Turske, rekavši da turski investitori u velikom broju žele da ih obojicu ugoste prilikom zvanične posjete predsednika Erdogana Srbiji, kao i da tom prilikom mogu da otvore i nove pogone.

Predsednik Srbije je, takođe, zahvalio predsjedniku Erdoganu na Zakonu o izvozu junetine iz Srbije u Tursku, koji je od neprocenjivog značaja za srpsku poljoprivredu. On je još jednom zahvalio za podršku izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, jer je bolje infrastrukturno povezivanje Srbije i BiH ujedno i podrška miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Srpski predsjednik još jednom je istakao koliko je bila značajna posjeta predsednika Erdogana Srbiji 2017. godine, naglasivši da bi tokom ovogodišnje posjete zajednički obilježili i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan je istakao da je veoma srećan što je trgovinska razmjena u 2018. godini prvi put premašila milijardu evra i da očekuje da ta razmena bude još veća, posebno posle usvajanja Zakona o slobodnoj trgovini sa Srbijom u turskom parlamentu.

Takođe, predsjednik Erdogan je rekao da podržava politiku mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, koju vode Srbija i predsjednik Vučić.

Erdogan je naglasio da će Turska učiniti sve, ne samo da održi, već i da unaprijedi izuzetno prijateljske odnose sa Srbijom.

(Telegraf.rs)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

LawAndOrder

08.02.2019 22:42

Podrška! Dobri odnosi sa svima ali na prvom mjestu sa komšijama. Turska je praktično komšija, preko Bošnjaka i Albanaca. Anglo-Saksonci sve čine da bih zemlja i njihov region bili stabilni, zato su najuspješnija civilizacija zadnjih 3 vijeka, možda i duže.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

08.02.2019 22:42

A kad'će Dodo? Dugo bio nije .

ODGOVORITE
Name

Rs

09.02.2019 06:26

Hocemo li slijediti Srbiju i u ovome primjeru ili ostati u svome toru

ODGOVORITE
Name

HRONIČAR

09.02.2019 06:52

TURSKA JE VELIKA ZEMLJA I LIJEPO JE IMATI JEDNU USPJEŠNU I UZLAZNU SARADNJU I TO SVE NA JEDNOM VISOKOM NIVOU. SAMO AJDE DA DAČIĆ OPET NE ZAPJEVA KO PROŠLI PUTA, ŠTO JE PREVIŠE , PREVIŠE JE, SAMO SU MU JOŠ FALILE DIMIJE DOK PJEVA.

ODGOVORITE
Name

Joja

09.02.2019 07:35

Dobro dos'o, Predsjednice.

ODGOVORITE
Name

turske opštine

09.02.2019 08:23

Hoće li Erdogan primiti Obrena Petrovića i Borisa Jerinića

ODGOVORITE