Bogdanović razbio Kliperse, Vučevićev dabl-dabl!

Košarkaši Indijana Pejsersa i Orlando Medžika zabeležili su pobede u prva dva NBA meča u noći između četvrtka i petka.  Holivudska drama u Bostonu, Rondo utišao TD Garden.  Toronto, Oklahoma i Portland rutinski, Orlando pripitomio Vukove.  Rondo je i dalje kralj Bostona, Memfis pregažen bez Gasola.  Veoma interesantna NBA noć je iza nas, a najinteresantniji meč smo imali u Bostonu, gde su Los Anđeles Lejkersi pobedili košem u poslednjoj sekundi.

Košarka 08.02.2019 | 10:30
Bogdanović razbio Kliperse, Vučevićev dabl-dabl!
Pejsersi su ubedljivo savladali desetkovani tim Los Anđeles Klipersa 116:92 na svom terenu, prelomivši meč već tokom druge četvrtine serijom 17:2.

Do četvrte uzastopne pobede predvodio ih je hrvatski reprezentativac Bojan Bogdanović sa 29 poena (12/19 iz igre) uz 7 skokova i 3 ukradene lopte.

Najbolje ga je pratio Majls Tarner sa 17 poena, čak 6 blokada i 4 ukradene lopte, dok su po 14 poena dodali Daren Kolison i Tadeus Jang. 

Jang je imao i po 5 skokova i ukradenih lopti, te 4 asistencije, dok je ogroman doprinos sa klupe dao Kori Džozef sa 13 poena, 10 skokova i 6 asistencija. 

Najefikasniji u redovima Klipersa, koji su nekoliko sati uoči utakmice napravili još dva trejda i pritom otpustili Miloša Teodisića, bio je Montrezl Herel sa 19 poena. 

Danilo Galinari je ubacio 12, dok su po 10 postigli Lu Vilijams i Motli.



Orlando je u odbračunu dominantnih centara savladao Minesota Timbervulvse 122:112.

Medžik je predvodio Terens Ros sa 32 poena (6/13 trojke) uz 5 skokova, dok je u reketu sjajan bio Nikola Vučević sa 21 poenom i 10 skokova.

Odlično su ih pratili Aron Gordon sa 19 poena, 6 skokova i 5 asistencija, te Evan Furnije sa 18 poena.

Vulvse je nosio Karl-Entoni Tauns sa 27 poena, 11 skokova i 5 asistencija, uz podršku Endrua Viginsa sa 23 poena i 9 uhvaćenih lopti.

Dario Šarić je postigao 17 poena uz 8 skokova, po 13 su ubacili Džoš Okogi i Ajzea Kejnan, dok je 10 dodao Taž Gibson.



U noći između četvrtka i petka imali smo šest utakmica u NBA ligi, a osim trijumfa Indijane i Orlanda gledali smo još četiri interesantna duela. 

Najzanimljivije je svakako bilo u bostonskom TD Gardenu, gde su Seltiksi ugostili Lejkerse. Ljuti rivali američke košarke gotovo uvek donose dosta uzbudljivosti, a sinoćni duel nije bio izuzetak. Naime, Los Anđeles Lejkersi su Rondovim košem u poslednjoj sekundi odneli pobedu rezultatom 129:128 (24:30, 33:36, 42:27, 30:35). 

Kao što je gore napomenuto, meč je obeležio Ražon Rondo, pogodivši šut sa polu distance i donevši trijumf na vrelom gostovanju.

"Stalno vežbam takve šuteve, ali nisam ni sanjao da ću ga pogoditi u Gardenu... Ovaj klip ću sebi da puštam do kraja života." rekao je Rondo.

Heroj dana, Ražon Rondo, meč je završio sa 17 poena, 7 skokova i 10 asistencija. 

LeBron Džejms je odigrao još jedan sjajan meč i zabeležio još jedan tripl dabl, ubacivši 28 poena i zabeleživši po 12 skokova i asistencija i tako se pridružio ikonama Lejkersa, Eldžinu Bejloru i Irvinu Medžiku Džonsonu, kao treći Lejker koji je zabeležio tripl dabl u Bostonu. 

Kajl Kuzma ga je ispratio sa 25 poena, Džavejl Megi je dodao 17, uz 8 skokova, a dvocifreni su još bili Kentavijus Koldveld Poup sa 17, Lens Stivenson sa 14 i Brendon Ingram sa 11 poena i 7 asistencija. Tajson Čendler i Džoš Hart su jedini igrači Lejkersa koji su ušli u igru večeras, a da nisu upisali ni jedan jedini poen. 

Trener Bostona, Bred Stivens, izjavio je nakon meča da su košarkaški Bogovi nagradili Ronda i Lejkerse ovom pobedom. U njegovom timu, najefikasniji je bio Kajri Irving sa 24 poena i osam asistencija, a Džejson Tejtum je dodao 22 i skočio je 10 puta. 

"Srećan sam što sam još uvek u ovom timu i drago mi je što je gotovo sa spekulacijama o promenama sredine". rekao je Tejtum, aludirajući na priče da može biti trejdovan.

Portland Trejl Blejzersi su u svom Moda Centru savladali San Antonio Sparse rezultatom 127:118 (31:34, 39:23, 26:33, 31:28) i tako zaseli na četvrtu poziciju na Zapadnoj Konferenciji. 

Heroj pobede nad Sparsima je bio Si Džej Mekalum koji je ubacio 30 poena, od čega 7 trojki, pritom je uhvatio 9 skokova i podelio 2 asistencije. Stigli su Blejzersi čak i do "plus 21" ali su gosti nekako uspeli da izjednače pred kraj trećeg kvartala. 

"Nismo paničili. Znali smo da smo dobar tim i da imamo načina da zaustavimo ovakva krvarenja. Oni su dobra ekipa, odlično su trenirani i znaju kako najbolje da sprovedu akciju". rekao je Mekalum. 

Mekalum je ovim performansom prestigao Terija Portera i sada je treći igrač u istoriji Blejzersa po broju pogođenih trojki. Njegov kolega Demian Lilard dodao je 24 poena, a "Bosanska Zver" Jusuf Nurkić, 22. 

U redovima poraženih, najefikasniji je bio DeMar DeRozan, sa 35 ubačenih poena i uz to je imao po 6 poena i asistencija. Pratio ga je Rudi Gej sa 25, dok je LaMarkus Oldridž ubacio 17 uz 10 uhvaćenih skokova. 

"Jednostavno nismo izdržali. Nismo imali energije u odbrani i oni su to iskoristili u četvrtoj četvrtini i vratili se na dvocifrenu razliku. Veoma je teško igrati u gostima protiv ekipe kao što je Portland. Ekipe sa sjajnim šuterima." rekao je DeRozan. 

Ovo je drugi vezani poraz sa Sparse, na drugom od ukupno tri gostovanja koliko imaju na ovoj "turneji". U noći između četvrtka i petka igraće protiv Jute Džez u Solt Lejk Sitiju.

Oklahoma Siti Tanderi su bez ikakvih problema savladali Memfis Grizlise, rezultatom 117:95 (27:32, 24:21, 32:19, 34:32) uz pomoć Rasela Vestbruka koji je zabeležio novi tripl dabl, dok se Memfis mučio bez Marka Gasola, koji je trejdovan u Toronto, nakon punih 11 godina. 

Ovo je bio osmi vezani tripl dabl za Rasela Vestbruka, u kom je zabeležio 15 poena, 13 skokova i 15 asistencija i tako stigao na samo korak od rekorda koji drži Vilt Čemberlejn, a to je devet utakmica u nizu sa tripl dabl učinkom. 

Pol Džordž je ubacio 27 poena i nastavio sa fantastičnim partijama koje ga svrstavaju u najuži krug MVP kandidata, Džerami Grant je dodao 20, Denis Šruder 16, a Stiven Adams 11 poena uz 6 skokova i svi su na svoj način pomogli Oklahomi da dođe do devete pobede na deset poslednjih utakmica. 

Grizlisi su slabo počeli utakmicu, primili su sedam poena bez odgovora, a koliko su bili nervozni govori i činjenica da je njihov trener, Bi Džej Bikerstaf, dobio tehničku grešku u drugoj četvrtini. 

"Pokušavaš da se pripremiš što je bolje moguće, a znaš da Mark možda neće biti s nama za vreme završnice prelaznog roka. I kada pomisliš da si sve shvatio i da si spreman na sve, kada se to dogodi, svlačionica izgleda potpuno drugačije. Izađeš na parket, pozoveš saigrače da se skupe na kratak dogovor pred meč i shvatiš da Gasol nije tu." rekao je plejmejker Memfisa, Majkl Konli.

Toronto Reptorsi su takođe bez većih problema savladali Atlanta Hokse rezultatom 119:101 (22:33, 38:35, 28:17, 31:16) koristeći uglavnom nižu petorku. 

Reptorsi su slabo počeli susret, dozvolili su Hoksima da postignu čak 33 poena, ali su se veoma brzo konsolidovali i smanjili razliku, pa zatim i potpuno nadigrali domaći tim u drugom poluvremenu. Paskal Siakam je zabeležio rekord karijere, sa 33 ubačena poena uz 13 skokova, dok je popularni "Stedi Fredi" Fred Van Vlit dodao 30, takođe rekord karijere. 

Trener Toronta, Nik Nurs, koristio je samo 9 igrača večeras, a odmorio je čak i Kavaija Lenarda koji se sprema za svoj novi nastup na "Ol Star" utakmici. 

"Čestitam Atlanti na borbi, zasuli su nas svojim šutevima" rekao je trener Nik Nursosvrnuvši se na podatak da je Atlanta vodila 66:49 u drugoj četvrtini. 

U redovima Hoksa, najefikasniji su bili ruki Tre Jang, kao i Torijan Prins, koji su ubacili po 19 poena, a dvocifreni su još bili Džon Kolins sa 12 poena i 12 skokova, kao i Dvejn Dedmon sa 10 poena.

Devet punih godina čekaju košarkaški zaljubljenici da se obnovi čuveno šampionsko rivalstvo Lejkersa i Bostona, a posle dolaska Lebrona Džejmsa u Los Anđeles i sve izvesnijeg ostanka Kajrija Irvinga u Seltiksima, nije daleko od toga da ponovo gledamo najuzbudljivije sudare dve velike franšize! 

Da rivalstvo dva giganta i dalje živi najbolje se videlo kroz primer sinoćnji dvoboj u TD Gardenu! Na samo nekoliko sekundi do kraja, Lejkersima je bilo jasno samo jedno – neće ponovo doživeti crnu sudbinu kao protiv Indijane. Oporavili su se Lejkersi od jednog od najtežih poraza novije istorije, a rane su zalečili tako što je Ražon Rondo utišao dom Bostona i njegove navijače, uz hitac za minimalnih 129:128!

Svi su čekali Lebrona Džejmsa, a dobili su Ražona Ronda. Ono što je posebno zanimljivo jeste da su Lejkersi probali da odigraju akciju za Brendona Ingrama. Mladi krilni košarkaš pokušao je da nadribla loptu blizu koša i probao da on bude taj tas na vagi, ali je njegov šut izblokiran! Lopta se odbila, pogodila nekoliko igrača i stigla pravo u Rondove ruke. On je brzopotezno reagovao i uspeo da uputi hitac pre nego što se oglasila sirena. Lopta je zatalasala mrežicu, a gosti iz Holivuda su u filmskoj drami su pohrlili ka svom heroju! I kroz taj momenat neviđene radosti i slavlja gostujućih košarkaša videlo se da je rivalstvo dva kluba i dalje veliko, iako se već osam godina nisu direktno borili za šampionski prsten.



Rondo, inače bivši igrač Kelta, je posle svog prvog hica uz zvuk sirene u karijeri izjavio samo ovo:

“Nisam znao da će povratak u Boston biti tako sladak“, čime je očigledno bacio rukavicu u lice bivšim saigračima i treneru Bredu Stivensu.

Rondo je utakmicu završio sa 17 poena (7/11 iz igre), uz deset asistencija i sedam uhvaćenih lopti! Ovom pobedom Lejkersi su ponovo došli do pozitivnog skora na tabeli Zapada i sada imaju 28-27. Lebron Džejms je skupio novi tripl-dabl sa 28 poena (11/21 iz igre) i po 12 skokova i asistencija, uz tri blokade, dok je Kajl Kuzma imao 25 poena (10/21 iz igre).

Kod Bostona odličan je bio Džejson Tejtum s 22 poena i 10 skokova, uz pet asistencija. Kajri Irving je skupio 24 poena, uz samo 6/21 iz igre, te osam asistencija i sedam uhvaćenih lopti. Teri Rozir je dopisao 19, Danijel Tajs 20, a Džajlen Braun 18 poena.



Orlando je na svom terenu odigrao vrlo dobar meč i lako porazio Minesotu sa 122:112. Terens Ros je bio prvo ime utakmice sa 32 poena, dok je Nikola Vučević ubeležio novi dabl-dabl sa 21 poenom i 10 skokova. Na suprotnoj strani Karl Entoni Tauns je imao 27 poena i 11 skokova, a Endrju Vigins 23 poena. Dario Šarić je odigrao solidan meč sa 17 poena i osam skokova.



Portland je bio siguran protiv San Antonija i slavio sa 127:118. Si Džej Mekolum je predvodio Trejlblejzerse sa 30 poena, Demijan Lilard je imao 24, a Jusuf Nurkić 22 poena. Kod gostiju Demar Derozan je pribeležio 35 poena.



NBA - REZULTATI

Indijana – LA Klipers 116:92
/Bogdanović 29 - Harel 19/

Orlando – Minesota 122:112
/Ros 32, Vučević 21, 10sk – Tauns 27, 11sk, Vigins 23/

Atlanta – Toronto 101:119
/Prins 19, Jang 19 – Sijakam 33, 14sk, Vanvlit 30/

Boston – LA Lejkers 128:129
/Irving 24, Tejtum 22 – Džejms 28, Kuzma 25/

Oklahoma –Memfis 117:95
/Džordž 27 – Džekson 27/

Portland – San Antonio 127:118
/Mekolum 30, Lilard 24, Nurkić 22 – Derozan 35, Gej 25/

TABELE

Istok: Milvoki 40-13, Toronto 40-16, Indijana 36-19, Boston 35-20, Filadelfija 34-20, Bruklin 29-27, Šarlot 26-28, Majami 25-27 (plej-of), Detroit 24-29, Orlando 23-32, Vašington 22-32, Atlanta 18-36, Čikago 12-42, Klivlend 11-43, Njujork 10-43.

Zapad: Golden Stejt 38-15, Denver 37-17, Oklahoma 35-19, Portland 33-21, Hjuston 32-22, Juta 31-24, San Antonio 32-25, LA Klipers 30-26 (plej-of), Sakramento 28-26, LA Lejkers 28-27, Dalas 25-28, Minesota 25-29, Nju Orleans 24-31, Memfis 22-34, Finiks 11-45.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar