Priča: Triagonal za Benfikino čudo od djeteta!

Žoao Feliks je momak koji pažnju privlači iz više razloga. Osim što je ofanzivni plejmejker dobrog pregleda igre i što zna da se nosi sa teretom igranja iza napadača, u srcu napada i na levom boku, može da igra i povučenije, mada mu u Benfiki najviše daju ofanzivne zadatke.

Fudbal 10.02.2019 | 23:00
Priča: Triagonal za Benfikino čudo od djeteta!
Godinama Portugalija nije tako brujala o nekom igraču kao o najnovijem biseru sa Luža zbog kojeg je cela Evropa ustala na noge.

Šepurila se Benfika raznim biserima poslednjih godina, od Anhela di Marije, preko Edersona, do Renata Sančeza, ali čak ni oni nisu izazvali ovakvu pažnju kao što je Žoao Feliks za relativno kratko vreme. Najveći talenat Portugalije još od Kristijana Ronalda. Tako ga fudbalski kritičari u Portugaliji, ali i šire zovu. Samo po sebi govori o kakvom se biseru radi. Ali, ne treba zaboraviti da su se godinama unazad mnogi igrači kitili etiketom naslednika Kristijana Ronalda. Nani, Bruma, Gonsalo Guedes... Međutim, gotovo svakodnevno stižu uveravanja da je Feliks taj, legitimni naslednik jednog od najboljih fudbalera svih vremena!

Ne samo što su novinari svoju pažnju usmerili na njega, već i skauti najvećih evropskih klubova iz nedelje u nedelju dolaze na Benfikine utakmice kako bi gledali majstorije 19-godišnjeg Feliksa. Među brojnim imenima su se, logično, već izdvojili Barselona, Real Madrid i Juventus! Od ostalih tu su PSŽ, Mančester junajted, Arsenal, Vest Hem, Milan, Atletiko Madrid, Dortmund... Iz Španije, ipak, stižu uverenja da su Barsa, Juve i Real ipak daleko ispred konkurencije. Zbog toga bismo narednih meseci mogli da vidimo pravi triagonal za potpis najvećeg portugalskog dragulja u ovom trenutku. 

Katalonski Mundo Deportivo tvrdi da je Feliks već neko vreme na radaru Barseloninih skauta i da bi vrlo lako moglo da se dogodi da se na leto pokrenu ozbiljni pregovori oko eventualnog potpisa. Ili bar uslova pod kojima bi potpis mogao da se dogodi.

Od ranije je poznato da se Feliks već dve godine temeljno prati u detaljnim analizama ljudi iz Reala i da je još za vreme boravka Kristijana Ronalda u Madridu bio predodređen da jednog dana postane novo veliko ime na stadionu Santjago Bernabeu. S obzirom na tempo kojim se Feliks razvija, taj dan bi mogao da dođe brže nego što se očekivalo, pogotovo jer su se u celu priču uključili najveći konkurenti. 

Madridska Marka je, kao najbolje obavešteni izvor blizak Realu, objavio da je Kristijano Ronaldo već ukazao čelnicima Juventusa da bi trebalo ozbiljno da se pozabave kupovinom Feliksa i da ne štede novac za njega. Direktor Fabio Paratići i njegova svita obavešteni su o tome jer, navodno, Ronaldo želi da bude Feliksov mentor u narednim godinama i da ga pripremi za izazove vrhunskog fudbala. Podsetimo, Ronaldo pod svojim patronatom ima i mladog napadača Sevilje Andrea Silvu, kome takođe predviđa blistavu budućnost, a na njegove zahteve čak su nekoliko puta zajedno nosili ofanzivu Portugalije u zvaničnim utakmicama.

Žoao Feliks je momak koji pažnju privlači iz više razloga. Osim što je ofanzivni plejmejker dobrog pregleda igre i što zna da se nosi sa teretom igranja iza napadača, u srcu napada i na levom boku, može da igra i povučenije, mada mu u Benfiki najviše daju ofanzivne zadatke. Ove sezone je skupio 22 utakmice, uz osam golova i četiri asistencije u svim takmičenjima.

Kako je nedavno objavljeno, Benfika može mirno da spava jer Feliks ima čelični ugovor do juna 2023. godine i otkupnu klauzulu postavljenu na 120.000.000 evra. Dakle, potencijalni kupci – poput Vest Hema koji je glatko odbijen za 60.000.000 evra – ne bi smeli da se pojavljuju s manje novca. Na Lužu se već kuju planovi da mu se da novi ugovor s jačom platom i većom otkupnom klauzulom. Da se klub zaštiti od prodaje ispod cene.

Posebno zanimljiv momenat vezan je za Feliksove zastupnike. Naime, on u ovom trenutku nije u vezi sa portugalskim superagentom Žoržom Mendešom, pošto je član druge, relativno male agencije gde jeFeliks daleko najveće ime. Međutim, ako Benfika želi da izvuče najviše iz ovog transfera, a gotovo je nemoguće očekivati da će uspeti da ga zadrži više od godinu dana, moraće da potpiše partnerski ugovor sa Mendešom. Jer, preko njega se odvijaju svi najveći transferi u Portugaliji, a i šire. Ne treba zaboraviti da je Mendeš Ronaldov agent, da je godinama imao fantastične odnose sa Realom, ali da i Juventus sada može da ima prečicu do potpisa. Opet, Barselona ima svoje reference koje će pokušati da iskoristi u ovom poslu.

Nema sumnje da će ovo biti zanimljiva borba...

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar