Nikola Mirotić prešao u najbolju ekipu Istoka!

Španski košarkaš, crnogorskog porekla, Nikola Mirotić, prešao je u najbolju ekipu istočne konferencije NBA lige, Milvoki Bakse.  Nikola Mirotić kod Janisa u Milvokiju! Milvoki šalje dvojicu igrača, a Nju Orleans će dobiti i čak četiri pika druge runde.  Mirotić vraćen sa juga na sever SAD.  Ove sezone počeo je impresivno, u oktobru je imao prosek od 23,1 poena, 9,9 skokova uz 51,4 odsto uspešnosti u šutu iz igre, potom je pao na 16,7 poena i 8,3 skokova.

Košarka 07.02.2019 | 19:45
Nikola Mirotić prešao u najbolju ekipu Istoka!
Kako prenosi ESPN, Baksi su u zamenu za Mirotića u Nju Orleans poslali Stenlija Džonsona, kojeg su nedavno dobili iz Detroita, i Džejsona Smita.

Mirotić je trenutno u poslednjoj godini ugovora vrednog 12,5 miliona dolara, a u dosadašnjem delu sezone je prosečno beležio 16,7 poena i 8,3 skoka po utakmici.

Prema prvim informacijama Baksi u Nju Orleans šalju i čak četiri pika druge runde.

Trejd u Nju Orleansu! Ali, nije Entoni Dejvis, već - Nikola Mirotić.

Posle godinu i sedam dana provedenih na krajnjem jugu SAD, na obali Meksičkog zaliva, Nikola Mirotić vraća se na hladni sever i obale Jezera Mičigen.

Ali, ne u Čikago, iz kog je 1. februara prošle godine trejdovan kao neprilagođeni košarakaš Bulsa, već u Milvoki, gde će kao član Baksa jurišati u završnici sezone bar na finale konferencije.

U pripremi "glavne vesti", za koju nije ostalo mnogo vremena, Nju Orleans Pelikansi obavili su trejd sa Baksima i Detroit Pistonsima u kojima su dobili Stenlija Džonsona, Džejsona Smita i (najvažnije) četiri "pika" u drugoj rundi drafta.

Ovaj trejd "nastavak je" dogovora između Baksa i Pistonsa, u okviru kog je Stenli Džonson "prešao" u Milvoki u zamenu za centra, Toma Mejkera. Ovaj 22-godišnji krilni košarkaš zapravo će samo produžiti na jug zajedno sa četiri "pika".

Pod pretpostavkom da "pelikani" u nastavku sezone neće mariti da završe na što lošijim pozicijama, "frontofis" ove nestabilne franšize pokušava očekivani gubitak Entonija Dejvisa da nadoknadi što većim brojem pikova i krene "od nule" verujući da neka nova "Obrva" neće zatražiti trejd na šest meseci od isteka prvog NBA ugovora.

Mirotić (27) je u Čikago stigao 2014. godine posle zaslužene evroligaške "Rising Star" titule u dresu matičnog Real Madrida, a njegova košarka napredovala je iz sezone u sezonu sve dok u septembru 2017. nije potpisao novi ugovor sa Bulsima. Međutim…

U trejd je uključen i 32-godišnji Smit, koji je 7. decembra trejdovan iz Vašington Vizardsa u Milvoki, a 7. februara iz Milvokija u Nju Orleans, franšizu koja je nosila ime Hornets kada je nastupao za nju prethodni put (2010-2014).

Samo mesec dana kasnije, ovaj tim podeljen razmiricama i nezadovoljstvom, "pukao je" po liniji Bobi Portis - Mirotić i, ispostaviće se, do danas se nije ponovo "sastavio". Portis je tada u raspravi na treningu mladog Freda Hojberga bez najave udario pesnicom u lice Podgoričanina sa španskim pasošem i naneo mu povrede zbog kojih je Mirotić završio na bolničkom lečenju.

Kada se oporavio, pored toga što je zatražio trejd, nevoljno se vratio među "bikove" i korektno odigrao do febraura 2018. kada je trejdovan među "pelikane" za Omera Ašika, Tonija Alena i Džamira Nelsona, a sve zbog teške povrede tadašnje zvezde ekipe, Demarkusa Kazinsa.

Ove sezone počeo je impresivno, u oktobru je imao prosek od 23,1 poena, 9,9 skokova uz 51,4 odsto uspešnosti u šutu iz igre, potom je pao na 16,7 poena i 8,3 skokova, ali je i dalje bio među najefikasnijim igračima lige na poziciji "četiri" kada se uporede proseci na 36 minuta ili 100 poseda.

Španski reprezentativac je u poslednjim satima prelaznog roka promenio klub i u narednom periodu biće igrač Milvoki Baksa! Kakav transfer za jedan od najjačih sastava na Istoku i kakvo pojačanje za unutrašnju liniju koju čine Bruk Lopez i Ersan Iljasova. 

Pelikansi su se ovih dana očigledno odlučili za potpunu rekonstrukciju tima i krcanje fioka budućim pikovima! Nju Orleans je u ovom poslu prošao fantastično. 

Baksi u suprotan smer šalju Džejsona Smita i Stenlija Džonsona. Iskusnom centru ugovor ističe na kraju sezone, za šta će dobiti 5.450.000 dolara, a slična je priča i sa mladim krilom Baksa, koji će za ovu sezonu zaraditi 3.940.400 dolara.

Mnogo bitnije od ova dva posla jesu pikovi koje će Nju Orleans dobiti. Čak četvoricu budućih igrača iz druge runde! Kako je otkriveno, Pelikansima idu Denverov pik sa ovogodišnjeg Drafta, Vašingtonovi iz 2020. i 2021. godine, kao i Milvokijev pik iz lutrije narednog leta. Ovim poslom Nju Orleans je sebi otvorio brdo mogućnosti za dalje trejdove i slaganje potpunog novog sastava! 

Mirotić je imao veliki uticaj da se Nju Orleans plasira u polufinale Zapadne konferencije prošle sezone, a Milvoki je napravio veliku stvar jer je dobio odličnog krilnog centra i vrlo dobrog šutera, bez da se odrekao pikova prve runde. 

Videćemo ko će više profitirati iz ove operacije, a Mirotić će se za minutažu boriti sa Iljasovom. 

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar