Kalkulacije Partizana pred plej-of...

Budućnost u Beogradu je ključ! A crno-bele čeka i večiti derbi!

Košarka 07.02.2019 | 22:45
Kalkulacije Partizana pred plej-of...
Ulazimo u završnicu ligaškog dela ABA lige. Za sada je prilično jasno da će u plej-ofu igrati Crvena zvezda, Budućnost, Cedevita i Partizan. Takođe, jasno je da će Crvena zvezda s prvog mesta u plej-of jer do sada ima skor 17-1. Samo preostaje da se Budućnost, Cedevita i Partizan rasporede u preostala tri mesta.

Mega je na skoru 9-9 i sa slabijim međusobnim skorom od crno-belih tako da je jako teško očekivati da ovaj tim može da napravi iznenađenje i ubaci se ispred ekipe Andree Trinkijerija.

Dakle, postavlja se pitanje ko će biti drugi, treći i četvrti?

U ovom momentu su iza Zvezde Budućnost i Cedevita sa skorom 13-5, dok je Partizan na 12-6. Ukoliko su dve ekipe poravnate sa brojem pobeda, gleda se međusobni skor. Partizan ima slabiji međusobni skor od Cedevite što znači da crno-beli moraju da imaju jednu pobedu više da bi bili ispred ekipe iz Zagreba.

Što se tiče odnosa Partizana i Budućnosti, Plavi su dobili prvi ovogodišnji susret u Podgorici sa 75:71, što znači da će Partizan tražiti pobedu s pet ili više poena prednosti. Meč Partizana i Budućnosti zakazan je za nedelju od 19 časova. I to će biti Partizanov ključ za neku veću poziciju od četvrtog mesta.

Crno-beli posle ispadanja iz Evrokupa mogu maksimalno da se fokusiraju na ovu utakmicu. Posle nje Partizanu sledi Kup Radivoja Koraća, ali meč sa Podgoričanima može umnogome da odredi sa koje će pozicije Partizan u plej-of.

Gledajući raspored do kraja ligaškog dela, Partizan ima teži zadatak jer ga čeka i gostovanje Crvenoj zvezdi i FMP-u, dok je posle Pionira jedino gostovanje Plavih Mega Bemaksu i to može da bude teži duel za ekipu Jasmina Repeše. Plavi pored toga dočekuju Zadar i Cibonu u poslednjem kolu u Morači.

Gledajući raspored, deluje da Cedevita ima najlakši posao pošto dočekujeFMP i Mornar, a gostuje Krki i Olimpiji koje se bore za opstanak. Mada, treba reći da to zna nekada da bude mač s dve oštrice. Sokići bi trebalo da kiksnu dva puta, a Partizan da dobije sve četiri utakmice da bi bio ispred hrvatskog tima. Teško izvodljivo.

Realnije je da Partizan “napadne” Budućnost, pobeda nad Plavima s dovoljnom razlikom, kao i u svim mečevima do kraja ligaškog dela, donela bi crno-belima verovatno treću poziciju i sudar s Cedevitom u polufinalu, a ne sa prvoplasiranom Zvezdom. Naravno, može da dođe i do pravljenja različitih “krugova” između Partizana, Budućnosti i Cedevite, ali o tom-potom.

Budućnost je prioritet Partizana u ovom momentu. Posle tog duela će mnoge stvari biti jasnije. Za početak, Partizanu je potreban trijumf od pet ili više poena razlike.

PARTIZAN

10. februar: PARTIZAN - BUDUĆNOST
2. mart: Crvena zvezda - PARTIZAN
9. mart: PARTIZAN - Igokea
16. mart: FMP - PARTIZAN

BUDUĆNOST

10. februar: PARTIZAN - BUDUĆNOST
4. mart: BUDUĆNOST - Zadar
11. mart: Mega Bemaks - BUDUĆNOST
17. mart: BUDUĆNOST - Cibona

CEDEVITA

10. februar: CEDEVITA - FMP
2. mart: Krka - CEDEVITA
10. mart: Olimpija - CEDEVITA
15. mart: CEDEVITA - Mornar

* Iz pravilnika ABA lige

Prema pravilniku ABA lige, ako dve ekipe imaju isti broj pobeda gleda se međusobni skor. Ako su i u tome ekipe izjednačene, gleda se koš razlika u međusobnom okršaju. Ako su ekipe i u tome izjednačene, gledaće se koš-razlika u celoj sezoni. Ako su ekipe i u tome izjednačene, gledaće se broj postignutih koševa u sezoni.

Ako su bodovno izjednačene više od dve ekipe, redosled će se napraviti zavisno od broja pobeda u međusobnim utakmicama izjednačenih ekipa. U slučaju da se radi o istom broju međusobnih pobeda pojedinih ekipe (ali ne svih), redosled će biti napravljen u odnosu na pobede u međusobnim odigranim utamicama. Ova procedura će se ponavaljati dok se upotpunosti ne reši izjednačenje.

U slučaju da se radi o istom broju međusobnih pobeda, redosled će biti napravljen zavisno od koš-razlike iz međusobnih utakmica izjednačenih ekipa.

Ukoliko prethodno navede procedue ne razreše izjednačenu situaciju, redosled će biti napravljen zavisno od ukupne koš razlike u toj takmičarskoj sezoni. A u slučaju izjednačene ukupne koš-razlike, bolje plasirana ekipa će biti ona s više ukupnih postignutih koševa u sezoni.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar