Pale: Obustavljen rad fakulteta

Dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Borislav Cicović obustavio je danas rad ove visokoobrazovne institucije, zbog, kako je saopštio, pogoršanja uslova u objektu u kojem se fakultet nalazi.

Republika Srpska 05.02.2019 | 17:19
Pale: Obustavljen rad fakulteta
Cicović je u dopisu dostavljenom medijima, pojasnio da je nakon preseljenja tog fakulteta u prostorije Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu došlo do nesuglasica sa dekanima pomenuta dva fakulteta, u vezi sa troškovima koje bi trebalo da snosi Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta.

Prema Cicovićevim riječima, nakon nesuglasica oko podjele troškova, Fakultetu fizičkog vaspitanja isključena je struja i zaključane su učionice.

On je naveo da je time faktički rad fakulteta onemogućen na najgori mogući način, u vrijeme ispitnog roka gdje je studentima onemogućeno nesmetano djelovanje na fakultetu, i paralisanje niza službi u sklopu fakulteta.

Cicović je izvijestio rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Upravni odbor univerziteta kao jedine organe koji upravljaju imovinom ove visokoobrazovne institucije.

Cicović je istakao da mu je rektor odgovorio "da nije u mogućnosti da kao lice koje ima takve ingerencije naredi obustavu samovolje dva dekana".

"Iskreno se nadam da ćemo u narednom periodu uspjeti prevazići novonastalu situaciju u skladu sa zakonom i na organima Univerziteta, kao jedinim ovlaštenim instancama, a ne putem samovolje pojedinih dekana, a sve s ciljem očuvanja ugleda i jedinstva Univerziteta kao javne visokoškolske ustanove Republike Srpske, kako fakultet ne bi ostao i dalje u blokadi", naveo je Cicović.

Ovaj dopis dostavljen je i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću, ministru za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđanu Rajčeviću, gradonačelniku Istočnog Sarajeva Nenadu Vukoviću, kao i načelniku opštine Pale Bošku Jugoviću.

(Srna)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

tako

05.02.2019 16:25

je to na Kalovitim brdima

ODGOVORITE
Name

Skeptik

05.02.2019 17:07

Fakultet za fizičko...Ima onaj vic, trče dva difovca (studenti fizičkog) cijelo jutro kroz park, zaustaviše se kraj neke kafane. Jedan će: Kolega, hoćemo li napraviti pauzu za kafu ili ćemo još učiti?

Name

Vasilije

05.02.2019 19:19

Na selu poput Pala praviti fakultete gdje cijela opstina ima 25.000 stanovnika je van pameti i smijesno, kadar nula, uslovi nula, obrazovanje nula, pa to je van pameti. Gospode boze

Name

Bijeljina-Pale

05.02.2019 19:53

Sramota da se čelni ljudi visokoobrazovnih institucija tako ponašaju. Kakav god da je spor u pitanju, postoje mjesta gde se to rješava. Nažalost, pojedinci nisu dorasli mjestu koje zauzimaju. Svako napreduje do nivoa sopstvene nesposobnosti, reče jednom Marfi. Pa onda govore kako je UIS šumski univerzitet. Zbog ovakvih dekana zaslužuje tu kvalifikaciju. Međutim, nisu krivi dekani, jer njih postavljaju političke partije, a ne akademsko osoblje. Moram da parafraziram bivšeg dekana Pravnog M. Tomića:"Svi bi bili dekani da bi bili dekani". I on ponašao, a i ova dvojica aktuelnih dekana Ekonomije i Prava ponašaju se u skladu sa njegovom maksimom.

Name

Marina

05.02.2019 16:29

Sramota stvarno, da se ovo radi jednom fakultetu, bez obzira na sve ovdje trebaju da vladaju komsijski odnosi i da se pomogne u nevolji a ne ovako

ODGOVORITE
Name

Nenad

05.02.2019 16:49

Sramota stvarno nece da prihvate sada ljude prije su zajedno bili Ekonomski i Pravni u jednoj zgradi....sada dvije i ne mogu da ih prime a nemaju sva tri fakulteta zajedno 1000 studenata

ODGOVORITE
Name

pamet u glavu

05.02.2019 19:03

Upravo tako a nagomilali troaskove. U Palama imaju sve uslove, vrhunski sportski centar, vrhunsku teretanu, stadion, blizu ski staze, novoizgradjen dom, a Stambolcicu nikakvi uslovi.Je li to privatno vlasnistvo da se tako ophode prema studentima, mijenjati zakon koji koci.

Name

Paljanin

05.02.2019 16:52

Kakva "sloga" dekana....zgrade im jape prazne a oni jedni druge huskaju, privatni samo cvjetaju

ODGOVORITE
Name

Drzavo budi se

05.02.2019 16:57

Ovdje samo treba nadlezne institucije da odreaguju, gdje je Univerzitet tu i Ministarstvo

ODGOVORITE
Name

sarajlija

05.02.2019 17:03

OVO NAZVATI FAKULTETOM?

ODGOVORITE
Name

re

05.02.2019 19:20

Seoskim da, ala Kiseljak, Siroki, Sokolac, Nova bila, zato ova zemlja tone. Ustani TITO dragi da vidis ovo

Name

lena

06.02.2019 07:18

Fakultet će dobiti sve što mu je potrebno za kvalitetan rad, neće ga moći u tome sprečiti neki nazovi dekančići. Nisu te prostorije privatno vlasništvo. Napred Difovciii

Name

Natasa

05.02.2019 17:06

Sramotno...šta postade Univerzitet... Bruka i sramota...svi zajedno nemaju 1000 studenata čak i sa onim sto se nikada nisu pojavili na fakultetu...a onolike dvije zgrade. Markovic Goran ruši Univerzitet u Istočnom Sarajevu!

ODGOVORITE
Name

SVAKO SELO

05.02.2019 17:08

HOĆE UNIVERZITET!?

ODGOVORITE
Name

рибар

05.02.2019 17:31

Како смо задње двије деценије стратешки радили на истоку Српске, поготово на средњем истоку, или Сарајевско-романијској и Горњо-подрињској регији - односно Старој Херцеговини, регијама које обухватају 12 општина, у Палама ће ускоро бити довољна једна зграда да се смјесте сви студенти са права, економије, филозофије и ДИФ-а. АЛАРМАНТНО ЈЕ СТАЊЕ. Како младост одлази и како се галопирајуће село гаси,па и читаве општине, све због дводеценијске пљачке народа политичке и праве мафије, ускоро ће на средњем дијели истоку у 12 општина ових регија (Пале, Стари Град, Соколац, Пијесак, Рогатица, Вишеград, Н.Горажде, Рудо, Чајниче, Фоча, Калиновик и Трново) живјети становника, колико је некад Српско Сарајево имало студената. Предлажем посјетиоцима да прочитају колумну Николе Лазаревића "Да ли је Вишковић последња шанса средњег истока Српске", колумну објављену на Фронталу РС прије два мјесеца, има у архиву.

ODGOVORITE
Name

re Ribar

05.02.2019 20:50

Dobro vece najveci filozofe i pametnjakovicu sa ovih krajeva. Postoji li i jedna tema ili neko pitanje na koje ti nemas odgovor. Takva pamet i znanje, umjesto da se kandidujes za predsjednika iiskoristis tu svoju “pamet”ti gubis vrijeme pisajuci po portalima.

Name

re Ribar

05.02.2019 21:16

Od Kalinovika do Han pijeska je sve grad Istocno Sarajevo , s velikim naseljima poput Pala, Sokoca, Trnova, a predgradje je Foca i Rogatica, cirka milion stanovnika. Neka fakulteta i trebaju nam da se omladina skoluje

Name

Pera ložač

05.02.2019 17:40

Zovite bivse studente vaseg fakulteta. Sad su svi direktori, ministri, zamjenici ministra...

ODGOVORITE
Name

tesko moj bekane

05.02.2019 18:45

Ko je dekan, bekan bivsi mafijas punac mu sredio posao ozenio ga evo posle mene budi dekan i smiricu te zete. Ma zakljucati bezveze gubljenje vremena na difu.

ODGOVORITE
Name

Pravnik

05.02.2019 19:29

Misli priučena seljačina poput Cicovića da može farbati pismene ljude. Tipa,e sad smo se uvalili, pa nek oni plaćaju.Punac mu završio fakultet preko štele, zaposlio ga preko štele, pa sad misli da može svakog za nos vući...... Ma u šumu, seljoberu!

ODGOVORITE
Name

Jovan

05.02.2019 20:06

Kakvi ste vi debili jarane. Po portalima samo tracate dekane, rektore, prorektore, ove one...niko se ne obazire na to da svi svojataju i grabe u svoje vlasnistvo sve i da politika stoji iza svega.

Name

bekan

05.02.2019 21:08

Misli Cicovic moze jos polako prikoci malo nije tvoj fakultet, za 99% paljana si bio i ostao paljanski krimic sa njegovom ekipom sta si radio moj cicovicu, sad nam ti djecu ucis sportu i ti dekan e drzavo dokle ides.

Name

Gospodin78

06.02.2019 02:25

Slusaj ti Vasilije odakle good da si na Palama je stvorena ova drzava I Ako ti smetaju Pale I Paljani gradjani ti see seli is ove drzave

ODGOVORITE