Umrla najstarija Srpkinja u 109. g.

“Velika tetka, velika žena, velika majka, velika domaćica”, ovako je Vukašin Krivokapić pričao o svojoj tetki Darinki Jandrić, prema svim raspoloživim podacima najstarijoj Srpkinji, koja je danas preminula u 109. godini života.  

Republika Srpska 04.02.2019 | 21:00
Umrla najstarija Srpkinja u 109. g.
Darinka Jandrić (djevojačko prezime Krivokapić) rođena je 17. decembra 1910. godine u selu Aranđelovo, nedaleko od Trebinja. Kao jedno od petoro djece, do kraja života pamtila je svoje rodno mjesto, porodično ognjište, ratna previranja i stradanja.

Sa samo četiri godine, u Prvom svjetskom ratu, Darinka je sa porodicom izbjegla u Peć, a potom i u Nikšić. Za života je prilično živopisno opisivala tragediju koja ih je snašla, kada su im zapalili kući i prognali ih, piše Blic.

Ipak, roditelji su željeli da djeca budu obrazovana, te je Darinka osnovnu školu završila u Lasti, a kasnije, kada je rat počeo, na zahtjev komšije, poznatog narodnog heroja Vlade Šegrta, završila je i školu za bolničarku. Tako se kao mlada djevojka, Darinka obrela u ustanku koji su podigli Vlado Šegrt i Sava Kovačević.

Od prvog dana bila je u ratu, zbog čega je kasnije dobila i spomenicu kao prvoborac. Kada se prisjećala rata, o Savi Kovačeviću i Vladi Šegrtu, Darinka je govorila “Bili su dobri borci i junaci”.

Premda je iz Aranđelova krenula sa Desetom hercegovačkom brigadom, tokom ratnog perioda, ona je prošla i Sutjesku i Neretvu, prelazila je iz brigade u brigadu, te se našla u Bataljonskoj, Trećoj i Petoj proleterskoj brigadi, a naposlijetku i u diviziji Danila Komnenovića, čime je njen ratni put okončan. 

Gostujući na Herceg.tv, Darinka je 2017. godine govorila da se rata nije plašila, te da se vodila parolom: “Ako poginem, poginem!”. Isticala je da je bilo bitno što nikoga nije izdala, čak ni kada je bila zarobljena od strane četnika.

Ponosna bolničarka bila je penzionisana sa činom starog vodnika, no ipak, ni to nije bilo dovoljno da dobije stan od države, već je čitavog života bila podstanar, a u posljednjim godinama živjela je u stanu svog zeta Nebojše u Beogradu, kojeg je opisivala kao velikog čovjeka koji joj je spasao život.

Nasmijana starica, iako obnevidjela u poznim godinama, svaku priliku je koristila da se zahvali svojoj djeci – sinu Rajku i ćerki Vukosavi, koji su je do posljednjeg dana pazili i čuvali, čak i kada je prebačena u Dom za stare u Zemunu.

Nakon rata, Darinka je upoznala ljubav svog života, kapetana prve klase Dušana Jandrića iz Knežice, nadomak Banjaluke. Pored dvoje djece koje su Dušan i Darinka dobili, ona je podigla i njegovu djecu iz ranijih brakova, jer su im majke stradale od ustaške ruke. Darinka, ali i njena familija nikada nisu zaboravili ni stradale u ustaškom piru iz 1941. kada je čitava porodica Jandrić divljački ubijena, a kuća s 12 nastradalih spaljena.

Prema dostupnim dokumentima, zvanje najstarije Srpkinje sada je preuzela baka Nadežda Petrović sa Vračara, vitalna 107-godišnjakinja (rođena 1. januara 1912.) poznata po tome što je do skora vozila sobni bicikl, a i dalje čita novine na tabletu, sa potomcima ćaska preko Vajbera i ne krije da uživa u slatkišima.

Svojevrsni rekord drži Jelisaveta Veljković Cenka sa Senjaka, koja je u oktobru 2016. preminula u 112. godini.

(Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Zlaja

05.02.2019 07:57

Čitam ovo i kontam dal ćeš Srbine ikad naučiti da cijeniš svoje prave heroje,da im se družiš za herojstvo,odanost prema otadžbini?! I posle svega što su nam ostaše uradile, mi opet u zajedničku državu da njima. Nikad se pameti nećemo dozvati,ratni profiteri nam heroju a pravi heroji su podstanari .

ODGOVORITE
Name

re Zlaja

05.02.2019 09:30

Šta su ratni heroji.Uz poštovanje prema ovoj ženi moram da primijetim da se borila u jedinicama kojima su komandovali Vlado Šegrt i Sava Kovačević.To je bila brigada koja je pravila neviđene zločine nad civilnim stanovništvom po Gacku a i šire.Pravi zločinci.Ali nek je pokoj ovoj starici koja sa tim vjerovatno nema ništa.Gacko

Name

Српски покрет обнове

05.02.2019 11:48

Овакви као ова другарица свјесно или несвјесно уништавали су српски народ. Доста више комуниста!!!!

Name

Neđo.6.2.2019

06.02.2019 12:41

Re--kake gluposti govoriš za,Savu kovačević,bio borac za oslobođenje od fašista.Po vašem ustaše ispadoše borci a,Sava zločinac.Promućkaj praznu glavu. g Darinka večna vam slava.

Name

Božur

05.02.2019 09:30

Baka je bila prvoborac, u svim ratovima i frontivima, a cijeli život provela kao podstanar. Ovo je tuga našeg naroda, što poslije svega zaslužni građani budu gurnuti u stranu, ostanu na egzistencijalnoj periferiji, potcijenjeni i omalovaženi od onih, za koje su stavljali živit na kocku. Baku je čuvao sami Bog, neka sada, poslije svega preživljenog, počiva u zasluženom miru.

ODGOVORITE
Name

Рашо

05.02.2019 18:51

Запамтила бака добро хероја Ковачевића који побио на десетине својих рођака само зато што нехтедоше под "петоракљу" црвене банде.

ODGOVORITE