Vodostaji rastu, ugrožene kuće

Jedna višečlana porodica je iseljena, a 20 kuća u opštini Jezero poplavljeno je nakon izlivanja rijeka Jošavka i Pliva.

Republika Srpska 03.02.2019 | 14:49
Vodostaji rastu, ugrožene kuće
Rijeke, koje su nadošle usljed naglog topljenja snijega, poplavile su više stotina dunuma oranica i livada.

Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić izjavila je Srni da vodostaj ubrzano povećava i da je voda došla do visine mosta na rijeci Plivi za Ljoljiće i Čerkazoviće, te da je ugrožen saobraćaj na magistralnom putu Bihać-Sarajevo.

Ona je objasnila da je iseljena višečlana porodica koja živi u zgradi stare ambulante, a da zgrada nove ambulante nije poplavljena, ali joj se ne može prići.

Ružičićeva je istakla da je ovo dugogodišnji problem opštine i da je njena uloga da brine o teritoriji i stanovništvu, iako su prava i obaveze vodotoka na višim instancama vlasti.

"Za sutra smo zakazali sastanak sa predstavnicima `Voda` Republike Srpske i Federacije BiH, Civilne zaštite, `Puteva` Republike Srpske i Federacije, kao i Hidroelektrane Jajce. Formiraće se komisija čiji će zadatak biti iznalaženje rješenja sanacija poplava na području Jezera", objasnila je Ružičićeva.



Situacija je teška i u opštini Šipovo, gdje su se izlile rijeke Janj i Pliva i poplavile velike obradive površine i ugrozile dvadesetak kuća.

Voda je poplavila više stotina dunuma oranica i livada, uzvodno od Јezera prema Šipovu. Izlile su se rijeke Pliva i Јanj, i poplavile desetine kuća. Posebno je kritično u selu Duljci, gdje je Pliva poplavila most.

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu su u porastu, a na snazi su redovne mjere zaštite od poplava, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje. Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu iznosi 317 centimetara, što je 163 centimetra više u odnosu na juče ujutro.



Vodostaj rijeke Sane je 394 centimetra i ima tendenciju rasta oko dva centimetra za jedan čas.

U Centru za obavještavanje kažu da su u kontaktu sa kolegama u okruženju i da za sada nema informacija o značajnijem porastu vodostaja ove dvije rijeke uzvodno.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ratko

03.02.2019 14:06

Ponovice se 2014. Dok novoizabrana banda vodi racuna sama o sebi, nasipa niti bilo kakvih preventivnih mera za odbrane od poplava jednostavno nema, ako mozda smo tako hteli.

ODGOVORITE
Name

Re

03.02.2019 19:00

Zato nemaj brige imamo mi naseg Baju koji moze svaku rijeku popiti.

Name

voda

03.02.2019 14:12

Sad ce to Spomenka rjesiti

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

03.02.2019 15:13

Ima mnogo Spomenki. Svaka svoju brigu vodi i prima platu u visin 20 penzija. Da bar zna rukovati lopatom pa da radi na nasipu, ali to je poniženje,

Name

Janko

03.02.2019 15:19

UZ POMOC KIKICA I KESE SIGURNO.

Name

Ta

03.02.2019 15:44

Malo će ljudi? da se zabave oko poplava prestace se mrzit dok su poplave,svakako će nas jednog dana priroda onistit i vratit nam za sve sta mi njoj radimo.

ODGOVORITE
Name

Re

03.02.2019 19:07

Nisu se ljudi ni mrzili vec ih navode ma mrznju oni koji od svojih prljavih izjava i rijeci zavadjaju debelo naplate