Водостаји расту, угрожене куће

Једна вишечлана породица је исељена, а 20 кућа у општини Језеро поплављено је након изливања ријека Јошавка и Плива.

Република Српска 03.02.2019 | 14:49
Водостаји расту, угрожене куће
Ријеке, које су надошле усљед наглог топљења снијега, поплавиле су више стотина дунума ораница и ливада.

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић изјавила је Срни да водостај убрзано повећава и да је вода дошла до висине моста на ријеци Пливи за Љољиће и Черказовиће, те да је угрожен саобраћај на магистралном путу Бихаћ-Сарајево.

Она је објаснила да је исељена вишечлана породица која живи у згради старе амбуланте, а да зграда нове амбуланте није поплављена, али јој се не може прићи.

Ружичићева је истакла да је ово дугогодишњи проблем општине и да је њена улога да брине о територији и становништву, иако су права и обавезе водотока на вишим инстанцама власти.

"За сутра смо заказали састанак са представницима `Вода` Републике Српске и Федерације БиХ, Цивилне заштите, `Путева` Републике Српске и Федерације, као и Хидроелектране Јајце. Формираће се комисија чији ће задатак бити изналажење рјешења санација поплава на подручју Језера", објаснила је Ружичићева.



Ситуација је тешка и у општини Шипово, гдје су се излиле ријеке Јањ и Плива и поплавиле велике обрадиве површине и угрозиле двадесетак кућа.

Вода је поплавила више стотина дунума ораница и ливада, узводно од Језера према Шипову. Излиле су се ријеке Плива и Јањ, и поплавиле десетине кућа. Посебно је критично у селу Дуљци, гдје је Плива поплавила мост.

Водостаји ријека Уне и Сане у Новом Граду су у порасту, а на снази су редовне мјере заштите од поплава, речено је Срни у локалном Центру за обавјештавање. Водостај ријеке Уне у Новом Граду износи 317 центиметара, што је 163 центиметра више у односу на јуче ујутро.



Водостај ријеке Сане је 394 центиметра и има тенденцију раста око два центиметра за један час.

У Центру за обавјештавање кажу да су у контакту са колегама у окружењу и да за сада нема информација о значајнијем порасту водостаја ове двије ријеке узводно.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ратко

03.02.2019 14:06

Поновице се 2014. Док новоизабрана банда води рацуна сама о себи, насипа нити било каквих превентивних мера за одбране од поплава једноставно нема, ако мозда смо тако хтели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.02.2019 19:00

Зато немај бриге имамо ми насег Бају који мозе сваку ријеку попити.

Name

вода

03.02.2019 14:12

Сад це то Споменка рјесити

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

03.02.2019 15:13

Има много Споменки. Свака своју бригу води и прима плату у висин 20 пензија. Да бар зна руковати лопатом па да ради на насипу, али то је понижење,

Name

Јанко

03.02.2019 15:19

УЗ ПОМОЦ КИКИЦА И КЕСЕ СИГУРНО.

Name

Та

03.02.2019 15:44

Мало ће људи? да се забаве око поплава престаце се мрзит док су поплаве,свакако ће нас једног дана природа онистит и вратит нам за све ста ми њој радимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.02.2019 19:07

Нису се људи ни мрзили вец их наводе ма мрзњу они који од својих прљавих изјава и ријеци завадјају дебело наплате