Narod odlazi iz Hercegovine

Ukoliko vlast Republike Srpske ne počne ulagati više novca u istočni dio Srpske, posebno u Hercegovinu, za 15-ak godina ostaćemo bez Berkovića, Rudog i još nekih manjih gradova, iz kojih stanovnici bježe glavom bez obzira. Ovako stanje u istočnom dijelu Srpske opisuju pojedini narodni poslanici iz Hercegovine, tvrdeći da će taj dio RS doživjeti demografsku kataklizmu, ukoliko se ne počne ulagati više novca u razvoj.

Republika Srpska 02.02.2019 | 20:32
Narod odlazi iz Hercegovine
Ostarjela putna infrastruktura, nedostatak kapitalnih investicija i nepodsticanje razvoja industrije, samo su neke od primjedbi koje se često mogu čuti tokom žustrih rasprava u parlamentu Srpske.

Najviše zamjerki dolazi iz opozicionih partija PDP i SDS, koje tvrde da istok Srpske obiluje prirodnim bogatstvima, ali da njeni stanovnici nemaju mnogo koristi od toga.

S druge strane, u vladajućoj koaliciji ne priznaju ove kritike, navodeći da su investicije jednako zastupljene na cijelom prostoru RS.

– Koliko se ulaže u ovaj dio RS dovoljno govori podatak da danas u opštinama Trebinje, Ljubinje, Bileće, Gacko, Berkovići, Nevesinje, Čajniče, Rudo, Višegrad, Kalinovik, Istočni Mostar i Novo Goražde, po posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine ne živi više od 120.000 stanovnika. To je direktna posljedica činjenice da se ne ulaže u ovaj dio RS – tvrdi poslanik PDP u NSRS Ljubiša Krunić, koji dolazi iz Trebinja.

Izvlačenje novca

Prema njegovim riječima, iz Hercegovine se konstantno izvlači novac, koji se potom ulaže u zapadni dio Srpske.

Krunić ističe da se u istočnom dijelu RS proizvodi 74,4 odsto od ukupne proizvodnje električne energije, a ovaj dio Srpske se može pohvaliti i sa rudnim bogatstvima, kao i obradivim poljoprivrednim površinama.

– Gotovo sva rudna bogatstva su u istočnom dijelu RS, dok je kod šumskih bogatstava odnos 50:50. Što se tiče poljoprivrednih površina, opet je istočni dio u ogromnoj prednosti, ako uzmete u obzir Semberiju, Podrinje, Popovo polje i još neka manja polja. Na ovom području ima oko 80 odsto kvalitetnog zemljišta, odnosno oranica prve klase – kaže Krunić.

Uzimajući u obzir navedeno, kako ističe Krunić, vidljivo je da je istok Srpske razvijen i bogat, ali se to ne vidi po ulaganjima u njegov razvoj.

Krunić ističe da od Ljubinja do Višegrada imaju HE Trebinje i Višegrad, te TE Gacko, i da bi samo od ova tri resursa građani na istoku RS trebali da žive najbolje ne samo u RS, već skoro i u Evropi.



Putna infrastruktura

Ovaj narodni poslanik zamjerku ima i na ulaganja u putnu infrastrukturu, tvrdeći da su se nekadašnji asfaltni putevi u istočnoj Hercegovini gotovo pretvorili u makadamske puteve.

– Trudnicama koje moraju zbog nekih zahvata da idu u Mostar putnim pravcem Trebinje – Ljubinje – Stolac – Mostar, preporučuje se da ne idu tim pravcem jer su putevi loši – tvrdi Krunić, koji kaže da se već 12 godina obećava kako će se u istočnoj Hercegovini obaviti rekonstrukcija puteva, ali da se to ne dešava.

Krunić ističe da je umjesto toga do sada urađeno dva do tri kilometra ceste na dionici od Trebinja do Ljubinja, koja je inače duga 60 kilometara.

– Na putu Ljubinje – Stolac ukupna širina kolovozne trake je od četiri do pet metara, a zakonom je propisano da mora biti minimum šest metara. Bukvalno se ništa ne ulaže i svi potencijalni investitori koji žele da dođu u Hercegovinu kada vide puteve odmah odustanu – kaže Krunić.



“Na repu događaja”

Dodaje da je istočna Hercegovina na “repu svih događaja”, te da zaslužuje daleko bolji tretman, status i brigu.

Ako se nastavi ovako, tvrdi Krunić, u narednih 15 godina ostaćemo bez gradova poput Ljubinja s obzirom na to da je 80 odsto stanovništva tog grada posljednja generacija koja tu živi. 

– Ostaćemo bez Kalinovika, Berkovića, Rudog, Mostara i Novog Goražda. To je demografska kataklizma. Ako se ne povede računa o istočnom dijelu Hercegovine, ona će nestati – tvrdi Krunić.

Isto mišljenje često se može čuti i od poslanika SDS u NSRS Nebojše Vukanovića, koji je u više navrata na sjednicama parlamenta RS  upozorio da se istok Srpske sistematski zapostavlja. On ističe da kapitalnih investicija nema, dok je mreža puteva u očajnom stanju.

– Samo se grade autoputevi u zapadnom dijelu RS. Vlada je do sada u to uložila više milijardi evra i planira da uloži još toliko. S druge strane, u istočnom dijelu RS ne postoji ni pristojna dionica magistralnog puta. Desetak godina se priča o projektu “Gornji horizonti”, a još nisu ništa uradili. Tek sada uzimaju kredit i govore da će za pet godina završiti – tvrdi Vukanović.



Ministri

On ističe da se ovakve stvari dešavaju jer u Vladi RS ne sjedi nijedan ministar iz Hercegovine, koji bi lobirao da se određeni dio sredstava usmjerava u taj dio Srpske.

Poslanik SNSD u NSRS Ilija Tamindžija smatra da su ovakve ocjene njegovih skupštinskih kolega potpuno neutemeljene, te da služe u dnevnopolitičke svrhe. On tvrdi da u posljednjih par godina Hercegovina ima najbolju podršku Vlade RS, te da su uspjeli da riješe i neke istorijske projekte, kao što je prevoj Čemerno, koji nije riješila ni bivša Jugoslavija.

– Tu je projekat “Gornji horizonti”. Potom HE “Dabar”, koja je najveća ne samo na prostoru BiH, nego u regionu, i jedini objekat tolike instalacije u regionu koji je u izgradnji. Hidroelektrane na Trebišnjici uložile su deset miliona KM na navodnjavanje obradivih površina u Hercegovini. Takođe, hidroelektrane su u protekle dvije godine ulagale u vodovode, a u naredne dvije godine će uložiti milione maraka u opštine Nevesinje, Bileće i Trebinje – kaže Tamindžija.

Dodaje da je u planu i rehabilitacija putnog pravca Stolac – Ljubinje – Trebinje, a radiće se i velika obilaznica oko grada Trebinja.

– Priča da pare odlaze iz Hercegovine jednostavno nije tačna, jer se stalno ulaže. Prisutan je veliki broj projekata, možda više nego igdje u regionu, a ne samo u RS – kategoričan je Tamindžija.

Višković: Gradi se i istok i zapad RS

Premijer RS Radovan Višković kazao je nedavno da Vlada RS vodi računa o ravnomjernom razvoju svakog mjesta, te da nisu tačne kritike kako je Hercegovina zapostavljena.

On je istakao da ima mnogo posla na istoku i zapadu Srpske i da će se napraviti prioriteti na osnovu kojih će se realizovati projekti. Višković je rekao da je Vlada RS uputila dopis Vladi Crne Gore u kojem se traži kontakt tačka u Šćepan Polju, kako bi se mogao graditi put Foča – Šćepan Polje.

– Imamo obezbijeđena sredstva, ali ne možemo krenuti u realizaciju ovog projekta sve dok od Crne Gore ne dobijemo kontakt tačku za izgradnju mosta u Šćepan Polju i graničnog prelaza – istakao je Višković.

On je rekao da će ovih dana biti raspisan tender za izgradnju HE “Buk Bijela” na rijeci Drini. Premijer je rekao da postoji mnogo dobrih kilometara magistralnih puteva kroz Hercegovinu, ističući da je jedina kritična tačka koju će rješavati u narednom periodu Brod na Drini – Tjentište.

(Srpskainfo)

Komentari / 104

Ostavite komentar
Name

SANDOR

02.02.2019 19:37

A MI O NATO NE NATO DA RS CE NESTATI AKO DODZE NATO NECE NAROD ODLAZI OGNJISTA NAM SE GASE A MI SRBUJEMO

ODGOVORITE
Name

popis 2013

02.02.2019 22:02

Od popisa do danas je nastupio egzodus, koji je sve veci. Tih 120 000 stanovnika 2013, sada je ispod 100 000, i to velikom apsolutnom vecinom starci. Na zalost za istocni dio je kasno, nema tu pomoci. Jednostavno je kasno, i treba biti svjestan toga. Ono malo mladih, i ljudi srednje dobi gleda samo kako da pobjegne iz te oblasti.

Name

eom

02.02.2019 22:35

Sad kukaju, isti oni koji su prije par mjeseci masovno glasali za ovu vlast, nevjerovatno. Glasali ste, to ste izabrali, bolje i ne zasluzujete.

Name

re

03.02.2019 06:37

A šta ako ne doDže? Hoče li onda i tvoja Federacija nestati?

Name

Trebava

03.02.2019 10:24

Narod, glavom bez obzira, bježi od ovog beznađa iz cijele RS, pa i BiH.Pred izbore Željka Cvijanović izjavi kako je u Modriču, Vlada RS, uložila 70 miliona KM!? Naravno da je u pitanju bajka za neuki narod. Nova Vlada RS,vlada kontinuiteta kako vole da kažu,nedavno napravi novu kategorizaciju razvijenosti opština u RS. U toj kategorizaciji priznaše realnost i Modriča iz kategorije razvijenih opština, pade u kategoriju srednje razvijenih opština. Treba li napominjati da je u Modriči SNSD na vlasti u kontinuitetu od 2004. godine do danas i da je za to vrijeme načelnik opštine, u kontinuitetu, isti čovjek!

Name

Re eom

03.02.2019 11:26

Pa za koga brate glasati, pa pola ovog smeca iz opozicije je preslo u vlast. Cavic i ekipa, pa sta da smo njih izabrali.... mi smo izgubljen slucaj, kancer maligni...

Name

gile

03.02.2019 16:48

Al od Trebinja do Ljubinja nigdje čoeka,sva sela prazna a i pitam se kako su od kamena mogli i ranije živjeti.

Name

nino

04.02.2019 14:45

Pa šta ako se grade auto putevi u zapadnom dijelu RS,koliko treba jednom čovjeku iz Trebinja da preko Gradiške dođe do Beča?Pa neće RS graditi auto put od Doboja do Mostara već Federacija.

Name

da

02.02.2019 19:39

Da je narod nas pametan pa sve prodati arapima, pa neka se oni nasele, svejedno ce nas burle raseliti...makar prodati njima pa pravac zapad...za sta izginu narod...ccc...

ODGOVORITE
Name

ZA TAMI

02.02.2019 21:01

DA ,DEZERTER. KAZE NEKI DAN NA SJEDNICI SKUPSTINE; ,,KO KAZE DA SE NE ULAZE U HERCEGOVINU, PA ZA OVAJ PERIOD CE IME DODIK BITI UPISANO ZLATNIM SLOVIMA U HERCEGOVINI,,. NE MOGU DA VJERUJEM USIMA I OCIMA. JEL MOGUCE DA TAJ COVJEK TOLIKO MOZE LAGAT. JELI GA SRAMOTA I SVOJIH PRISTALICA, PA GLEDAJU I SLUSAJU KAKO COVJEK LAZE. A ONO STO JE ULOZENO U HERCEGOVINU TO JE ULOZIO DRASKOVIC KOJEG ON I LUKA REKETIRAJU I KOJI JE IZJAVIO SVE NAJGORE O NJIMA I REKAO DA NECE VISE ULAGAT U HERCEGOVINU.

Name

Najpametnije

02.02.2019 21:42

Idiot ce da kaze, kao da smo svi mi bez ociju i mozga. Mi cemo naci prave investitore a ne mafijaske kriminalce. Na kraju dosta nam je zasad i ove sto imamo.Nama moze biti da pristojno zivimo. Svako neka cisti svoje dvoriste od kriminalaca.

Name

re.da

02.02.2019 22:10

Ne brini, doci ce Arapi. I ja ih cekam da im prodam imanje u istocnom dijelu, otisao sam na zapad prije pet godina, i ne vracam se vise u tu Dodikovu propast. Samo da mi je prodati da zavrsim sa tim zauvijek.

Name

Egoisti

02.02.2019 22:23

Ja mogu samo reci, sektaska strategija, djavoljsko razaranje hercegovine i drugih nece vise proci.

Name

Republika Papaka

03.02.2019 07:27

Pa valjda je prirodni centar za Berkovice Mostar a ne BL. E glupi nsrode

Name

Srle

03.02.2019 07:40

Pa nece ni arapi svasta da kupe. A narod se iseljava iz mnogo vecih i razvijenijih mjesta kao sto su Banja Luka, Sarajevo pa cak i Zagreb. Za 10-15 godina i najrazvijenija mjesta u bih ce prepoloviti broj stanovnika a nerazvijena ce proci jos gore.

Name

istina

03.02.2019 12:45

To je upravo sto svi traze, prvo vodu i vodu..... sve uz vodu.....

Name

Tami

02.02.2019 19:40

Tamindzija je ustasa to svi u Nevesinju kazu. Izrod i nesoj.

ODGOVORITE
Name

GRAĐANIN BILEĆE

02.02.2019 20:54

ISTO TAKO SE DOKAZALO DA SU BRAĆA VUKOVIĆ UPROPASTILA BILEĆU I DAN DANAS SE BOGATE IZ BUDZETA OPŠTINE BILEĆA!!SVI SU ONI ISTI LOPOVI I NJIMA SE MORA STATI U KRAJ!!!

Name

re.Tami

02.02.2019 22:12

Zar i on, pa dokle vise. Sta se to sa nama desava, UZP ustase nas vode masovno. Mi smo osuđeni na nestanak.

Name

Ta

02.02.2019 19:43

Mnogi nisu svjesni ŠTA se sa NARODOM dešava NAROD se prestao nadati i borit NAROD se evakuise u evropu postalo nesigurno ja nemam finacijski problema sad bi se spakovao i u Njemacku to mogu zaustavlja me SIN ovdje jel imamo firmicu radimo dobro a ne vidi dijeta kao ja da smo svi ne zasticeni nemamo policiju koja ce zastitit svakoga to znam pouzdano stite u mom gradu samo dva covjeka tako je u cjeloj zemlji stite nekoliko ljudi obicni ljudi nisu zaštićeni ko je svjestan spašava DJECU.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilika

02.02.2019 19:52

Ma to se osjeti i u Banja Luci. Ako ovaj režim ne ode ostaćemo bez stanovnika i to uskoro.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

02.02.2019 21:32

Do skora BL, sad EU...poteško jeste, ali da izvučem klince iz rupe!

Name

re

02.02.2019 22:14

Necemo NATO, bjezimo pod NATO na zapad,...sizofrenija

Name

Re re

03.02.2019 09:55

Tačno, šizofrenija sistema. I u svemu tome gledati da zaštitiš porodicu, a da ne budeš lopov kao “elita”.

Name

@re

03.02.2019 12:58

tačno, nije to samo šizofrenija to je paradoks srpske politike

Name

Salomon

02.02.2019 19:53

Mozda sam ja nailazio na pogresne, ali svaki Hercegovac kojeg sam upoznao je bio mufljuz i prevarant...tako da ovaj biološko migracioni proces u Hercegovini predstavlja pozitivnu vijest.

ODGOVORITE
Name

Hanište

02.02.2019 21:01

Sretao si pogrešne ljude i u BL imaš masu takvih.

Name

A KO SI TI ?

02.02.2019 21:02

Prirodno je da čovjek upoznaje ljude po svojoj mjeri i vrijednosti. Struka se upozna na seminarima, savjetovalištima, kriminalci u saradnji, lopovi u zatvorima. Ne postoji neko područje da je dalo više znamenitih ljudi, fakultetski obrazovanih (dok se škola nije počela kupovati) od Hercegovine. Samo tako generalizovati može ljucka nesoj, fukara i nikogovina.

Name

istina

02.02.2019 22:04

Mi smo vas hranili i pored vaseg Lijevca polja,a ni kikuruz od vas nismo dobili. Nama nw treba ni vasw Lijwvca polje, ima voca i povrca na sve strane, ako imamo od cega kupiti. Dosta otimanja iz usta nase dijece.

Name

re

02.02.2019 22:19

Sretao "pogresne" ljude,...hmmm, previse pogresnih na malom prostoru,...zato i jesmo propali i nestajemo ubrzano.

Name

re Ako si ti

03.02.2019 09:19

Svaka ti je na mjestu, Hercegovina je dala najvise obrazovanih ljudi do rata u bivsoj Jugi, izuzetno mocni ljudi postali, i bosnjaci i srbi, a kad su sve to postali zaboravili su odakle su, nista nisu ucinili za rodnu grudu. Evo u Sarajevu hercegovacki muslimani sve funkcije drze , sve direktori, profesori, doktori, akademici, umjetnici i sta sve nisu, za Hercogovinu nisu nista ucinili, osim sto su toliko vezani da se nevjetovatno paze i jedni druge guraju. Isto je kod srba potpuno. Hajte intelektuaci iz Nevesinja, Gacka, Ljubinja, Bilece , Stoca itd.malo aktivirajte, imate znanje , moc, novac, vratite nesto majci svojoj. Lako je po Sarajevu sjediti na katedrama i ziviti u luksuzu, malo se kraja svog sjetite da bude bolje svima u ovoj zemlji.

Name

XXXX

03.02.2019 09:21

U Beogradu hercegovaca ima koliko japanaca u Tokiu, zasto finansijski ne pomazete hercegovinu? Svi politicari u Srbiji i na pozicijama su porijeklom iz Hervegovine. Bruka

Name

RE

03.02.2019 09:50

Ima finih ljudi u Hercegovini.Samo sto ja primjecujem,odozdo ne dolaze dobri politicari.Neki dan gledam na TV kako Cubrilovic u Trebinju postavlja na celo svoje stranke onog Slobodana Sarabu.To je teski politicki diletant.Najtezi moguci.A SDS je imala tri ciste da ga posalje u Sarajevo.Poslije je bio u strankama NDP i PDP.Na kraju u Cubrinom Demosu.Slab je politicar i onaj Vucurevic,iz PDP.Samo moze dobro da galami.V.Govedarica je slab politicar,ali jeste dobar covjek,ako to sta moze da znaci.N.Vukanovic je los politicar.Samo vice lopovi.Ne mogu da ga slusam.Posao je i on da hoda sa ovim iz PzD tako da je pokazao sta zna.Svi politicari koji se kvace za PzD pokazuju gdje su i sta su.Vuk Draskovic je slab politicar.Veliki politicki petljanac.Itd..

Name

RE ,RE A. KO SI TI,

03.02.2019 12:04

Vašem komentaru se nema šta dodati ni oduzeti. Jedino se može analizirati, zašto uspješni hercegovci ne pomažu Hercegovinu? Rodbinu sigurno pomažu. Saradnja sa lokalnim vlastima je nemoguća, sve se svodi na stranačku pripadnost. Uspješni mladi su nepoželjni. Ovaj prostor je dao 10000,mladih obrazovanih, od 1995 koji se nisu vratili poslije školovanja. Nemaju želje ni vremena da se bave stranačkim aktivnostima. Ideja ima. Jedan mladi stručnjak je napravio projekat tunela ispod prevoja Grebak. Da je ponudio novac Ilija i Luka bi ga podržali. Donio je novac Drašković, kako je prošao! Od tolikog broja pametnih nevesinjaca i trebinjaca naše sudbine kroje Ilija i Luka, u Bileći braća Vuković i Miljan, u Gacku Vukota i Srđan...

Name

hm

03.02.2019 12:08

Upravo te sto ti nabroja su ti koji vam najvise smetaju da pljackate i dalje, ali ima ih jos i jos.... svaki hercrgovac vam isto misli, pa cak i oni sto vam disu u kragnu. Neka ih neka i oni ce vam sasuti u facu.....

Name

re ko si ti

03.02.2019 16:52

Hercegovci su bili masovni na fakultetima kao i Crnogorci al se nikad iz BG nisu vratili,Glamočki sindrom u BL.

Name

Exit

02.02.2019 20:01

Uputili dopis Vladi Crne Gore.Gospodina u školu očit primjer samouklog političara koji svaku godinu napreduje.Crna Gora je druga država ,tako da sva pisma i pitanja korespondiraju preko MVP BiH.Crnogorci vidjeli i bacili u korpu za otpatke.

ODGOVORITE
Name

re

02.02.2019 22:19

hahah, cirkusanti neuki..

Name

sds

02.02.2019 20:02

Hercegovci i istocni dio RS najviše podrzava ovaj rezim sto niste mjenjali na izborima ovu vlast nećete kao svi su isti mi ćemo opet za našeg vožda Dodika glasat dodik će vas uvesti u NATO ne sikirajte se.

ODGOVORITE
Name

demograf

02.02.2019 20:02

U ovim općinama ima oko 60 000 stanovnika i svako dan odlaze, niko ih ne zaustavi, režimu to odgovara, smanjuje se na birou, a devize kaplju.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

02.02.2019 21:13

Pustahija.

Name

hercegovac

03.02.2019 08:40

Slažem se 60 do 70 000. Od izbora do izbora 50 do 100 km svi srećni i zadovoljni. Nismo bolje ni zaslužili. Loš smo mi narod bit će još lošija situacija. Naučili na vladavinu grupe ljudi, podaništvo, poslušnost i siromaštvo.

Name

Semberac

02.02.2019 20:05

Kopni i Semberija po selima.

ODGOVORITE
Name

re

02.02.2019 20:36

i Lijevče polje, i Župa, i Srbac, ostaće samo ovi Srpčani što su u talu sa bajom, narode, već je kasno, pošto ovi i neznaju niti ih interesuje rješavanje narodnog opstanka i boljitka, samo ih interesuje lični interes i tačka.

Name

Zoka kalis

02.02.2019 20:19

Ako je kal drugi naziv za blato,onda onaj ko je kalinoviku dao ime nije gubio vrijeme.tu,prije svega ne mislim na blato na putevima po kalinoviku,nego na ono"blato" ljudsko,i na ono sto se desava u toj varosi.jednostavno receno,sve je u blatu,privreda,skolstvo,kultura,infrastruktura,ni jedna ustanova ne funkcionise,elektrodistribucija neradi nista,posta katastrofa,dom zdravlja bez doktora,skola i bez djaka i bez profesora,itd,mogao bih nabrajati do sjutra.ali ono sto je najgore,i nacelnica mileva i njen zamjenik deba su u velikom blatu,ali imovinskom,kuca,stanova,poslovnih prostora,kladionica,farma,hotela sa bazenima,vikendica na moru,ma neznam cega nemaju,a najvise para,KO BLATA.samo daj boze da u njemu i ostanu sa svom svojom brojnom familijom,u KAL(inoviku)

ODGOVORITE
Name

Federalac

02.02.2019 20:30

I vi hocete da se otcijepite?

ODGOVORITE
Name

RE FEDERALAC

02.02.2019 22:06

Njih je bog kaznio.....

Name

re

02.02.2019 22:24

Taj rezervat poklapa unitarna Bosna, tamo ce biti velika lovista,..jeleni, srndaci, veprovi,...

Name

hm

03.02.2019 12:43

Ima on svoje bogatsvo, samo treba domacinsi odnos. Ima da zlatnom kasikom jedemo.

Name

Put Stolac-Ljubinje-Trebinje

02.02.2019 20:38

Put Stolac-Ljubinje, pa dalje prema Trebinju je put visokog rizika. Izuzetno je frekventan. Saobracajne nezgode su svakodnevnica, posebno na prevoju Zegulja. Na zalost ,mnoge od saobracajki zavrse sa smrtnim ishodom ucesnika u saobracaju. Koliko je ovaj problem potrebno hitno rjesavati znaju poslanici pozicije i opozicije. Na zalost, pozicija cuti, a opozicija prica i ako se nista ne pita.Na rekonstrukciju ovoga puta se ne racuna u dogledno vrijeme. Zbog bezbjednosti ljudi put treba zatvoriti. On ne zadovoljava standarde lokalnog, poljskog puta, a kvalifikovan je kao magistralni. Ovdje je odgovornost i na ljudima koji vrse klasifikaciju puteva. Put je pusten 1974 godine. Sirok je bio 5 metara, sada nema sirinu obadvije trake vise od 4,5 metara.Po trideset santimetara sa obadvije strane puta je potkopala i odnijela voda. Rupe su posebna prica. Onome ko ne zivi u Ljubinju, ovaj put vjerovatno nije prioritet.Kandidovan je u pripritete nase lokalne zajednice mnogo puta do sada, ali na zalost nista. Kada se zavrse svi autoputevi, ovaj put nam nece trebati. Mladost je napustila Ljubinje. Mi stariji cemo se pominjati kao posljednja generacija ljubinjaca.

ODGOVORITE
Name

idoli

02.02.2019 22:29

Ako ne uđemo u NATO neces biti zadnja generacija, a ako nedaj boze UĐEMO, zadnja si onda sigurno, i Ljubinje ce izumrijeti. Zato se svi moramo boriti protiv NATO-a.

Name

GRAĐANIN BILEĆE

02.02.2019 20:52

KASNO JE VIŠE MILE NAROD TI OVAMO NE VJERUJE JER SVE ŠTO SI OBEĆAO SI SLAGAO ISTO KAO I ONA VUČIĆEVA PREMIJERKA STALNO SPOMINJE VODOVOD NA BALJKE A OD VODOVODA NIŠTA!!MILJAN SPOMINJE DA ĆEMO IMATI NAJLJEPŠE ULICE U REPUBLICI SRPSKOJ KADA SE ZAVRŠI ASFALTIRANJE KOJE JOŠ NIJE NI POČELO NITI ĆE POČETI!!SADA JE JOŠ POSKUPILA VODA NA 1,20 KM A POSKUPILA I STRUJA!!BRUKA I SRAMOTA!! POZIVAM GRAĐANE BILEĆE KOJI HOĆE BOLJI ŽIVOT I BOLJU BILEĆU DA SE OKUPIMO ISPRED OPŠTINE DA IZRAZIMO NEZADOVOLJSTVO!! MILJANE LOPOVE ODLAZI BILEĆA PROPADA TI SE BOGATIŠ!!!!!

ODGOVORITE
Name

Bilecanka

04.02.2019 16:47

1. Baljci nemaju validan projekat za izgradnju vodovoda. 2. Ulice su raskopane jer neki usrani trebinjac nije napravio geolosko istrazivanje. 3. Vukovici vladaju u ime licnih interesa gradjana. Zaposli mu 1. clana i imaju glas cele porodice. 4. Nacelnik posebna prica - brotsko uže vrijedno 4 milijona maraka u 2018. 5.Opozicija u Bileci gleda sta da ućri. 6. Omladina bjezi i ne vraca se! 7. OPSTINSKA KASA NEMA DJAVOLJI DINAR POPILI JE TAJKUNI I KOCKARI U OKRETALJKI!!!!!

Name

Nevesinje

02.02.2019 20:52

Dok je crvena sekta na vlasti nema nam spasa. A ovaj Tamindžija dezerter kome on ima šta da priča to je jedan običan kokošar sa Bežića.

ODGOVORITE
Name

Šojic

02.02.2019 21:32

E nesretniče, pa vi ste glasali za tog čovjeka. Kad je kampanja prejedate se pod njegovim predizbornim satorima, a poslije izbora gladni i zedni tumarate po toj selendri. S obzirom na mentalni sklop prosjecnog Nevesinjca imate puno bolju vlast nego sto zaslužujete.

Name

re

02.02.2019 22:30

hahaha, bravo Sojicu, bas tako. Glasali a sad kukaju.

Name

Mladen

05.02.2019 07:25

Nije u pitanju ovi ili oni, sve je to isto, kako ne shvatas, samo licni interes...dok ne bude odgovornosti ne moze naprijed.

Name

Kanada Majka

02.02.2019 20:59

Naravno. Svako ko ima gram mozda bezi iz tog brloga. Kanada Majka :) Srbi bi trebali da se nasele u Kanadi. Ima mesta da se osnuje nova, Srpska drzava u severnoj Americi....

ODGOVORITE
Name

hahah

02.02.2019 21:59

Nasmija me, eto sve jedva čekaju da daju u S. Americi novu srpsku državu. Budi sretan što si tamo. Radi, živi i ne pričaj gluposti

Name

Re

03.02.2019 08:14

Jest, dozvolice vam Kanadjani RS na tlu Kanade. Dream on, rodjace...

Name

Robin Hud

02.02.2019 21:31

I još zakon o socijalnim stanovima i sve gotovo....zašto da iko ostaje na selu,kad nema perspektive, socijalnim stanom riješi smještaj i gotovo...nemora se mučiti.....ko još misli na selo ....urbanizirano selo,selo povezano,selo uredno i podržavano od države...u kom je milina i jeftinije živjeti i raditi.....o toj priči niko ne misli ozbiljno..... Bez obzira na netaktičnost i brzopleti reakcije Vukanovića ...čovjek je u pravu i treba ga saslušati.!

ODGOVORITE
Name

Re

03.02.2019 08:04

Nema sela nema zdrave razuma. Selo je srce svakog grada I svake napredne drzave . Svi su se skotrljali u grad pa kukaju.

Name

pa da

03.02.2019 19:17

To je problem, sa sela se skotrljali u grad, a iz grada se skotrljali u selo. Ne zna se sta je gore, propada i grad a i selo.

Name

синип

02.02.2019 21:33

Народ отишао из Славоније а да неће из Херцеговине...

ODGOVORITE
Name

cast

02.02.2019 21:59

Hercegovce treba pripojiti Hrvatima jer njihov dozivotni predsednik dodik samo Hrvate podrzava Hercegovci kad su našli spas u didiku i coviću ne trebaju dase osjećaju da žive u RS treba ih protjerati u zapadnu hercegovinu

Name

re

02.02.2019 22:33

Iz ravne i plodne, bogate Slavonije, koja ima svu ifrastrukturu,,...nema spasa ua istocni dio, to ce ostati pustos ubrzo.

Name

Re

03.02.2019 08:15

Mozda da se ipak RS otcijepi? Mislim da ce im to donijeti nevidjeno blagostanje i napredak...

Name

re

03.02.2019 09:54

U Bosni je najveci odliv iz Brckog.A iz planinskih nepristupacnih sela i nije toliki odliv.Paradoks !

Name

realan i običan građanin

02.02.2019 22:08

Bez stanovnika ostaju i Hrvatska i čak i Slovenija koje teško možemo skoro dostići ne znam kakvim reformama. Ajmo malo realnosti bez stranačkog pilićarenja. Iseljavanju ide na ruku što su balkanske državice neuređene ali br1 je što bogati sada žele radnu snagu i samo zato su otvorili granice, bez liberalizacije granica ne bi bilo odlazaka kao što ih nije bilo ni prije 15 godina. Naravno treba se boriti za bolje ali bez velikih geopolitičkih promjena puno očekujete.

ODGOVORITE
Name

Е

03.02.2019 10:37

Мој пријатељу ти си залутао овдје.

Name

re

03.02.2019 13:36

Ne moze se uopste porediti propala Hrvatska iz koje je bijeg masovan,...sa uspjesnom i bogatom Slovenijom,...

Name

realan i običan građanin

03.02.2019 18:56

@re Nisi uopšte upućen u slovenačke prilike. Naravno da je u poređenju sa nama ozbiljna razlika ali Slovenci takođe odlaze. Vanjski dug je ogroman a ti ako misliš da se za sve to neće platiti cijena, mnogo si naivan. Njemačka i ostali bogati će uništiti male narode ako se geopolitički ništa ne promijeni.

Name

davno otisao

02.02.2019 22:24

Fala bogu pa nezivim u tom jadu i bjedi.Blje je zivjet godinu kao covjek nego 10 kao fukara.Na zapadu radis i zivis o svog rada i mozes kupit sve sto pozelis.

ODGOVORITE
Name

re

03.02.2019 13:38

Izdajnice otisao si pod NATO pakt. Vracaj se ako si srbin da se borimo protiv ulaska u NATO i da ratujemo ako treba sa Amerikom,..vidis da nas je ostalo malo, pomozi.

Name

Leder Nek

02.02.2019 22:54

Ja zivim u nevesinju tacnije selo 5 km od nevesinja put je ocajan ima vise rupa i zakrpa neko igdje u rs da bude ironija veca u nasem se selu nalazi asvaltna baza od nevesinje puteva krpe rupe tek kad se vise nemoze proci od njih strasno svake zime bude po 10 sabracajki radi rupa koga briga

ODGOVORITE
Name

А

03.02.2019 04:24

Зашто нико од ових посланика не спомену Фочу, гдје се она налази у свему томе? По вама као да је и нема. Срећа па на самом крају, Бог му дао, премијер све лијепо објасни: ето нама још једне Бук бјеле, пута за Ш. Поље, заборавих шта но још?

ODGOVORITE
Name

Cinjenice

03.02.2019 12:36

Evo spomenut cu. Samo pukom srecom mozes stici ziv do Scwpan polja, do Tare i raftinga turisticke desfinacije.Da kazem ave je kao i pfije 30 godina, nije, zato ato je sve oronulo, propalo za to vrijeme a nista napredovalo.Jesine promjene su stanovnistvo. Vecinom bosnjacko zamjenile izbjwglice iz urbane sredine, tako je i u Rogatici i u Rudom, nikada nista napravljeno,u Visegradu bar Andric grad u privatnom vlasnistvu. Palw su bilw Sa opstina,vecinom srpsko. Logicno je da se takva struktura stanovnistva nece tu zadrzati pod takvim uslovima zivota, zanemareni od vlasti....nicim nisu vezani za to podrucje, ni ima sta da ih veze.... mjestana je malo...

Name

borac

03.02.2019 06:22

Isejavanje a gradice se NATO baze

ODGOVORITE
Name

Istina

03.02.2019 06:25

Za vrijeme vladavine SDS-a u Nevesinju su zatvorene ili porušene sljedeće fabrike i preduzeća: Prerada drveta, Fabrika, Fabrika Čarapa, Fabrika trikotaže, Fabrika steznih glava, SOKO, Građevinsko preduzeće, Planinsko dobro, Zemljoradnička zadruga i Metalomontaža. Ova nova SNSD-ova vlast zatvori novu fabriku Svislajon, a na budžetu opštine ima tri puta više službenika već kada je Nevesinje imalo 15.000 stanovnika, a danas ih nema ni 7.000.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

03.02.2019 07:27

Sto se tice putne strukture na Zapadu Srpske tacno je da se ulaze u puteve ali se 50% od tog ulaganja pokrade tako da mi imamo nove asfalte koji brzo prelazi u makadame.Prema tome ako vi u Hercegovini imate stare puteve koji vec prelaze u makadam mi vam zavidimo.Kako je nama kad ne smijes nista reci jer imamo nov asfalt koji izgleda ko makadam.Sto se tice iseljavanja koliko se narod iseljava iz kako kazete razvijenog dijela vidi se na granicnom prelazu Gradiska.

ODGOVORITE
Name

@Роки

03.02.2019 07:59

Само о парама улагању .. , главно нико не спомиње ,поверење грађана у институције. У Србији кажу враћа се поверење грађана да се исплати започињати неки бизнис , а у нас већином се паре истопе и пропадаш 100% . Сви покушаји траје 2-6 мјесеци а рјетки прославе годину дана живота бизниса. И влада само вјерује у " убирање" пореза. Као да су нешто постијали, чуј "убирање". И још убиру како коме,ух катастрофа.

ODGOVORITE
Name

Pravna drzava

03.02.2019 12:53

Svw ti je tu i povjerenje u institucije, bas sve. Opsta pljacka i bezakonje, zarobljene institucije od mafije na vlasti.

Name

Sta cekate

03.02.2019 08:29

Puške iskopati pa navalite ponovo na Sarajevo. Tamo je lova. Arapi donose milione koji vam trebaju. Ništa od Dodikovi šuplje priče. On samo vlastite džepove puni. Ali ovaj puta reunite ujedinjeni sa zapadnim Mostarom I vojvodim Covicem. . Sad imate bolje šanse da osvojite Srpsko Sarajevo.

ODGOVORITE
Name

Sanjin

04.02.2019 14:55

Oohoho, bravo covjece, drito u glavu! Super sarkazam i susta istina! mekinjasi i bijeda pljackaska, tako su ih i 1992. nadigli sa pricom da sve sto opljackaju po Sarajevu moci ce zadrzati za sebe, da ce moci ubijati, paliti i da nece nikad odgovarati za to, evo vidimo ih danas Pale, Sokolac, Mokro i ostale prip.z.ine gdje su i sta su, bijeda bili neradnicka pljackaska, bijeda su opet, i materijalno i u dusi!

Name

Е

03.02.2019 09:34

Сад сте нашли да кукате кад је све отишло што је ваљало. Коме сад да нешта правимо кад сутра ту неће бити никога? Херцеговина се вјековима исељавала али је увјек било херцеговаца. Изгледа сад вам је стварно крај

ODGOVORITE
Name

Adis

03.02.2019 09:35

Omladina nezeli financirati preveliku administraciju.umjesto dase ulazu novci u novu tehnologiju dase otvaraju radna mjesta nasi politicari ulazu u srbovanje prenapuhanu administraciju

ODGOVORITE
Name

рибар

03.02.2019 11:01

Да, то су чињенице о истоку, али једнако као ова власт, СДС и ПДП немају право причати о истоку Српске. Само да наведем како је поред Бијељине и Добоја исток Српске преко двије деценије давао овим партијама подршку. У том периоду опљачкано је пар милијарди марака струје, пар милијарди марака шуме, пар милијарди у другим државним предузећима, уништена скоро сва привреда. Ево примјер. Пале је прије рата имало преко четири хиљаде производних радних мјеста, имало је развијену дрвну индустрију, чувени Фамос -Коран, за ове услове гиганта са 2.200 радника и много чега другог. Данас нема ни 500 производних радних мјеста, претежно код шумокрадица. За сво то вријеме СДС је био власт у Палама и граду Српском Сарајеву, већином и у осталим општинама на истоку. Што то СДС и ПДП не ријешише кад су били власт, што не подигоше народ на протесте против владе кад су били локална власт и видјели шта се ради? Значи, чињеница је да у се за ПРИРОДНЕ РЕСУРСЕ и владавину права на истоку искрено борили само ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ од оснивања, односно, од 2010 године. Сав посао локалних моћника и њихових политичких слуга из СДС и ПДП је био да ЗЕЛЕНИ не прођу у скупштину, наравно разлог је био што би се покренула прича УЗП(удружени злочиначки подухват) над природним ресурсима. Можете ви господо из ПДП и СДС сад причати, у осталом као и партије из власти. Чињеница је да су већина ваших спонзора шумокрадице и остале крадице, тако да добијате и губите изборе, не на ИДЕЈИ, ПРОГРАМУ и ОБРАЗУ, него те изборе добијате, или губите само ако немате довољан капацитет за уцјену радника у државној служби, или довољно новца да купите гласове од опљачканог народа, тачка. П.С Молим портал да објави коментар јер стојим иза сваке ријечи. Поздрав Никола Лазаревић пред. Зелених Српске

ODGOVORITE
Name

re

03.02.2019 13:20

Ovo je jedina država na svijetu gdje su "zeleni" nacionalisti.

Name

iskreno

03.02.2019 14:06

To nema veze sa lokalnom vlasti, to je nadleznost vlade RS.Opstine i regije su nemocne ma ko bio u vlasti iz pozicije ili opozicije, to je sada jasno svima nama.Sve je centralizovano a krimimalna mafija hara

Name

MILAN

03.02.2019 11:06

Ne zna covek kome da veruje,ili ovom gospodinu,Predsedniku Vlade ili svojim ocima!Verovatno za ovo dugo vreme, blizina predsednika njegove stranke, je uticala na mutaciju g-dina Viskovica da covek postaje slepac ili slepi Premijer Entiteta RS!Izuzimajuci tunel Čemerno, nema ni jednog dela u ovoj regiji puta za koji se moze reci da je RS napravila u zadnjih 23 godine.Pardon,jeste presvucen dio puta od Plane do Berkovica pre 10 god.i krpljacina rupa na ostalim putevima.Magistralni put Gacko-Trebinje je zavrrsen 72 god.i deo pua Mosko -Trebinje posle njega.To je jedan od najboljih puteva,gde do sada,i posle 45 god.nije bilo skoro nikakvih ulaganja.Tako se to nekada radilo.Magistralni putevi Trebinje-Ljubinje,katastrofa!Magistralni put Gacko-Nevesinje-granica sa opstinom Mostar katastrofa....Za razliku od ove putne infrastrukrure,treba samo napraviti izlet u susjednu Crnu Goru,i pogledati sta su oni napravili u poslednjih desetak godina!Sve je urađeno po evropskim standardina na putevima regionalnog i magistralnog karaktera...ovo je kod nas,gledajuci putnu infrastrukturu,ravno katastrofi,ruglo 21 stoljeca!!!Gde su poslanici iz I. Hercegovine da demantuju Premijera da nije tako kao sto on prica o putevima u Istocnoj Hercegovini?Neka nam je sa srecom u RS!

ODGOVORITE
Name

Re Re Re

03.02.2019 12:05

DA REZIMIRAMO.propast je ocigledna za vecinu naroda.Nama protjeranim i izbjeglim najbolje odgovara da prodamo u Federaciji svoja imanja Arapima ili nekom ko ih zastupa.Najrealniji su u placanju.Upalimo svjece precima i da idemo na zapadZauvek.Da spasimo potomke.DODIK I SLICNI SU OBEZBEDILI SEBE I SVOJU DJECU.

ODGOVORITE
Name

A

03.02.2019 13:20

Razlog zbog koga se ljudi iseljavaju iz mnogih mjesta u Hercegovini (a i svuda) je nedostatak radnih mjesta,zatim loši uslovi, male plate u odnosu na inostranstvo, odlazak na fakultet i sl. Ako bi se samo malo potrudili oni koji bi to trebali i mogli, mogli bi bar otvoriti neki fakultet koji bi prvo zaposlio nekoliko ljudi,zatim upisao nekoliko studenata, a time bar dijelom smanjio iseljavanje. Nema mnogo investitora koji bi sigurno mogli naći dobre uslove i u ovim opštinama koje se polako gase. Zašto ne bi otvorili neku fabriku za preradu voća i pravili sokove, džemove i slično.

ODGOVORITE
Name

mlade babe

03.02.2019 16:34

Sve ste vi fino nabrojali šta je uzrok naše propasti. A glavnog krivca niste, a to je narod. Kako to da neki tamo politicar sa sumnjivom diplomom vedri i oblaci, kako to da intelektualci idu za njim ko slijepci? Zato što ti nije vidlo očima knjige, ni Domanovića, ni Dučića.U Hercegovini su najgori oni i omladina. Omladina se penje po stubovima da kači zastave i plakate. A omladina, pogotovo obrazovana, treba da je nosilac progresa i promjena i da nikad ne pada ni pod čiji uticaj. To su babe. Progresivniji su kod nas seljaci i penzioneri od omladine i intelektualaca.

ODGOVORITE
Name

FKS

03.02.2019 17:10

Po popisu iz 2013.godine u tim opstinama nije ni bilo 120000 stanovnika, Visegrad preko10000, Rudo preko 8000, Kalinovik preko 2000 i dodaj istocnu Hercegovinu maksimalno 75000, te Novo Gorazde. Znaci maksimalno 100000 stanovnika. Odbij fiktivne koji su popisani i odbij negativan prirodni prirastaj u svakoj od ovih opstina, sta ostane??

ODGOVORITE
Name

hm

03.02.2019 19:20

Manipulises

Name

Re hm

05.02.2019 21:06

Ne manipulisem, vidi rezultate popisa pal saberi, 95000 maksimalno, odbij zadnjih 5 i po godina bijele kuge i iselJavanja. Nema tu vise ni 90000.

Name

Sudija

03.02.2019 23:42

Davno sam ja ovdje pisao, da cemo mi u miru ostati bez RS. Rudonja je sve unistio, preduzeca, javne institucije, skole, obdabista, puteve, a sto je najgore unisti nam narod i djecu koja se nemaju gdje zaposliti. Kuku nama sa nama, pa gori nam je Dodik vec ijedan drugi neprijatelj. Niko nam ne bi ovo uradio, ni Alijina vojska ne bi da je mogla protjerala ovoliko Srba, kao sto je Rudonja i sekta protjerali na Zapad. Necemo u NATO, a svu nam djecu sektasi protjerase u zemlje NATO-a. Koga mi lazemo necemo u NATO i koga Rudonja laze, pa on voli sto nas je manje u RS-u. Tesko nama sa nama, koga nam neodgovorni glasaci ponovo izabrase.

ODGOVORITE
Name

re

04.02.2019 10:39

Isti taj narod koga zalis, glasa za istog tog rudonju, klice mu i podrsku daje,....Necemo NATO, a bjezimo na zapad pod NATO,...da nije smijesno bilo bi zalosno..

Name

Pesimista sa razlogom

04.02.2019 10:46

Ubili nadu. Svaku nadu. Niko se ovdje više dobru ne nada. Zavladala bijeda i beznađe. Materijalna oskudica i duhovna bijeda. Stigli nas Disovi stihovi od prije 100 ljeta. Samo 'nek' je preoba', to je krajnji domet 'intelektualnog promišljanja' ovog osiromašenog, opljačkanog, krezubog i izvaranog naroda.

Name

ČOBAN ,BAŠ ME BRIGA

04.02.2019 16:28

Kupujem solidno imanje na selu sa stalama i pomocnim objektima sa strujom i vodom u svakom gradu hercegovine,moze Cemerno,Rudo,Nevesinje,Bileca il zamjena za dva trosobna stana u BL,sa pos,prostorom

ODGOVORITE
Name

HERCEGOVCI

05.02.2019 10:14

ODLAZIT ĆE JOŠ VIŠE JER OVA PROKLETA CRVENA VLAST NE VODI BRIGU O SVOJIM GRAĐANIMA SAMO O SVOJIM LIČNIM INTERESIMA.

ODGOVORITE
Name

Nikiforović

05.02.2019 11:12

Idemo svi u Evropu,Njemačka,Austrija su naša budućnost,,raj na zemlji.Neka političari sad vraćaju kredite.

ODGOVORITE
Name

Ljilja iz Kalinovika

05.02.2019 12:34

Sta reci za Kalinovik.Teska situacija.Najbolje bi bilo sve ovo raseliti u druge krajeve.Spasiti jos nekolicinu stanovnika.Samo ne u i Sarajevo.Kad vodim ko je sve dole-glava boli.Ovdje nema zivota ni za starce,a da ne govorim o omladini.Mileva izigrava dobrotvora,a polako samo ceka kad ce kliznuti.Kod Debe vec su okrenuti prema Rogoju.Kriminal brate.Narod bijedan i cemeran.Vazda jedni te isti odbornici.Vecina ih je po 3 mandata.Da ti kazem ima tu ljudi koji su slifovani,ali do izrazaja od tih djubradi nemogu izaci na vidjelo.Ma sta reci nema se sta normalno reci.Jedina pravda jeNicija do zore!

ODGOVORITE
Name

racic

05.02.2019 15:38

Pazimo kome vjerujemo. http://bigportal.ba/2019/02/03/stvara-li-se-nova-hazarija-u-ukrajini/

ODGOVORITE