Boga se ne boje, obraza nemaju

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dobiće izuzetno visoke plate za januar 2019. godine uprkos tome što u ovom mjesecu nisu uradili ama baš ništa.

Bosna i Hercegovina 01.02.2019 | 12:21
Boga se ne boje, obraza nemaju
Tokom januara 2019. godine nije održana nijedna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a koji ima 42 člana iz 14 političkih stranaka.

Rad državnog organa zakonodavne vlasti blokiraju poslanici iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zbog neimenovanja novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Ipak, nerad neće spriječiti parlamentarce BiH da iz džepova građana BiH naplate plaće za mjesec u kojem nisu radili ništa. U prosjeku će na pojedinačne račune poslanika leći 4.000 KM neto plate (bez dodataka), odnosno 4.150 KM neto plate (bez dodataka) na račune članova Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U isto vrijeme, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iz oktobra 2018. godine prosječna plata zaposlenh u BiH iznosi 894 KM. To znači da poslanici BiH za svoj nerad u samo jednom mjesecu zarade 4,5 prosječnih plata “običnih” radnika.

U toku januara 2019. godine samo dva poslanika BiH u parlamentarnu proceduru uputila su prijedloge izmjena zakona. Riječ je o poslanika SBB-a Damiru Arnautu koji je predložio zakon o izmjeni zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i poslanici Nezavisnog bloka Aidi Baručiji koja je imala prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH. 

Iako nisu usvojili nijedan pravni akt u interesu građana Bosne i Hercegovine, to nije spriječilo Nikolu Lovrinovića (HDZ BiH), Snježanu Bursać-Novaković (SNSD) i Halida Genjca (SDA) da se “otisnu” u Brisel i učestvuju na Interparlamentarnoj konferenciji o temi “Komuniciranje s građanima – kako razviti opsežnu komunikacijsku strategiju parlamenata”.

Tokom januara 2019. godine zasjedao je jedino Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji čine predsjedavajuća Borjana Krišto i njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović.

Kolegij Predstavničkog doma PSBiH do sada je održao dvije radne sjednice na kojim je uglavnom razmatrao statusna pitanja novoizabranih parlamentaraca u formama rješenja o sticanju statusa stalno zaposlenih parlamentaraca, rješenja o pravu na razliku plate, naknadu troškova smještaja, naknadu za odvojeni život i posjete porodici, naknadu za korištenje privatnog vozila u službene svrhe i slično, piše Klix.

Dakle, političke nesuglasice nisu spriječile parlamentarce da riješe svoj radnopravni statusu Parlamentarnoj skupštini BiH te na taj način počnu primati enormno visoke plate iz osiromašenih džepova Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih.

(Srpskainfo)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Cika Vasa

01.02.2019 11:48

Velikasi, proklete vam duse....Nisu oni krivi, MI SMO KRIVI !

ODGOVORITE
Name

Dao

01.02.2019 21:44

Dragi Bog pa vam se voda ogadila. .. bagro ,ološu..

Name

Jovan

01.02.2019 11:49

Ma, samo rokaj!

ODGOVORITE
Name

Sirotinjo

01.02.2019 11:54

Dabogda do zadnjeg feninga dali za lijekove. Al bog udara po bijedi i sirotinji.

ODGOVORITE
Name

Re

01.02.2019 12:22

Krivi smo mi a ne Bog.Bog nam je dao zdravlje i mozak ,a ko nam je kriv sto smo glupi pa biramo uvijek budale.

Name

Re

01.02.2019 14:04

U potpunosti se slažem stobom. Nisam glasao niti bi ikad za ove mafijaše, malo je ih glasalo al lopovi pokradu glasove. Kod mene su na 2 mjeseca prije izbora kupili lične karte od svi zaposleni i pojedini gradjana.

Name

Sta

01.02.2019 12:15

Kakva ljubomora . Kandiduj se i pobjedi a ne sliktati se svima i grebati od svih.

ODGOVORITE
Name

bahatost

01.02.2019 15:41

Da zasluzno rade svoj posao, pa inekako. Ali nista ne rade, zato se ne boje nikoga, niti imaju obraza. Bitan je njihov dzep i pun novcanik, narod nek crkne. Sve je to ista bagra!

ODGOVORITE
Name

Bog oprasta

02.02.2019 09:55

Onaj ko se Boga boji ili ga postuje, taj nece u politiku. Proklete su pare zaradjene politikom.

ODGOVORITE