EL: Radonjić pobijedio Obradovića!

Posle dva produžetka! Košarkaši Bajerna pobedili su Fenerbahče 90:86 posle dva produžetka verovatno najboljeg meča u Evroligi ove sezone.  Fener pao pred Radonjićem i Srbima! Posle 50 minuta igre u "Audi domu", tek treći poraz vodećeg tima Evrolige.  Ludačka utakmica u Minhenu i pobeda Bajerna posle dva produžetka na “gostovanju“ kod Fenera! Bavarci prvi put u klupskoj istoriji savladali istanbulskog velikana.

Košarka 31.01.2019 | 23:17
EL: Radonjić pobijedio Obradovića!
Neverovatnu utakmicu odigrali su timovi Dejana Radonjića i Željka Obradovića, koja je rešena tek posle deset minuta dodatne igre.

Od starta meča vodila se neizvesna borba puna preokreta, 12 sekundi pre kraja meča Nemanja Dangubić polovičnim učinkom sa penala donosi Bajernu 66:64, ali tri sekunde pre kraja Kostas Slukas pogađa za prvi produžetak.

Fener nakon trojke Kalinića diktora tempo u dodatnom periodu, ali Vladimir Lučić uzvraća trojku za 80:79 na četiri sekunde pre kraja.

Žofri Lovernj uspeva da izbori faul, ali pogađa samo jedno slobodno bacanje, nakon čega Lučić pogađa samo obruč uz zvuk sirene pa se ulazi u drugi produžetak.

Nakon koša Bartela i promašaja Datomea, Dangubić pogađa trojku za 85:80, ali Fener preko Kalinića i Diksona smanjuju na 87:86.

Vilijams i Bartel povećavaju na +4 pred poslednjih 90 sekundi, tokom kojih Turci promašuju dva šuta uz jednu blokadu i izgubljenu loptu i Bajern prvi put pobeđuje Fener u svojoj istoriji.

Bajern su predvodili Derik Vilijams i Stefan Jović sa po 19 poena, 14 je dodao Danila Bartel, 11 Nemanja Dangubić, a 9 je ubacio Vladimir Lučić.

Najefikasniji u sastavu Fenera bio je Bobi Dikson sa 23 poena, 13 je postigao Luiđi Datome uz 8 skokova, 12 je dodao Žofre Lovernj, dok su po 11 ubacili Nikola Kalinić i Kostas Slukas koji je imao i 7 asistencija.

Drugi srpski igrač iz turskog tima Marko Gudurić je postigao samo dva poena u Minhenu.

Igralo se u Minhenu, a svud po tribinama žuto-crni dresovi Fenerbahčea i zvižduci kad Bajern napada. Turski navijači izvršili su invaziju na Bajernov dom, ali su Bavarci barem na parketu odbranili domaći teren. U ludoj i sigurno jednoj od najboljih utakmici dosadašnjeg toka Evrolige najbolji tim Nemačke je tek posle dva produžetka uspeo da slomi čvrst otpor Fenera i pobedi sa 90:86.

Zasluženo, mada je komotno moglo da ode i na drugu stranu da je, samo primera radi, Žofri Lovernjpogodio oba bacanja pri zaostatku Fenerbahčea 79:80 pred sam kraj prvog produžetka. Istina, u regularnom toku utakmice u sličnoj, mada ne baš istoj situaciji bio je i Nemanja Dangubić, ali je i on pogodio samo jedno bacanje, pa je Kostas Slukas uspeo da Feneru uopšte izbori produžetke.

Prvi ništa nije odlučio, u drugom je zablistao Danilo Bartel, koji je sa šest poena u tih pet minuta – ukupno 17 uz sedam skokova – poveo Bajern do konačnog trijumfa. On ipak nije bio najefikasniji u pobedničkom timu, pošto su po 19 poena ubacili Stefan Jović i Derik Vilijams. Zapaženu ulogu je sa 11 koševa imao i Dangubić, dok je Vladimir Lučić stao na devet.

U Fenerbahčeu je Ali Mohamed prednjačio sa 23 poena,  Luiđi Datome je ubacio 13, a imao je i osam skokova. Uz ime Žofrija Lovernja 12 poena, po 11 su dali Slukas i Kalinić.

Nije vredelo večeras, Fener je morao da se pomiri sa prvim porazom u sudarima sa Bajernom, tek trećim u ovoj sezoni Evrolige.

Dejan Radonjić u prvoj sezoni Evrolige igranoj po novom formatu, "za dlaku" nije uspeo da se plasira u Top 8 sa Crvenom zvezdom.

Ali, posle pobede nad vicešampionom Evrope i aktuelnim liderom, Fenerbahčeom, crnogorski stručnjak i ekipa Bajerna nalaze se na dobrom putu ka aprilskom plej-ofu elitnog kontinentalnog takmičenja.

Posle dva produžetka i 50 minuta sjajne košarke u Minhenu, Bajern - Fenerbahče 90:86 (80:80, 66:66)!

Bavarci sa skorom 11-10 zauzimaju sedmo mesto, nalaze se u sjajnoj formi, ali njihova plej-of kandidatura biće na velikom ispitu u narednih šest kola, u okviru kojih čak pet puta gostuju.

Fenerbahče i Željko Obradović su između prvog i drugog poraza ove sezone u Evroligi imali seriju od 12 pobeda, dok su posle poraza od Himkija u Moskvi "vezali" svega tri pobede, pre nego što su ponovo izgubili.

Osetilo se odsustvo Jana Veselog, koga neće biti u timu nekoliko nedelja, ali Fener i bez njega ima kvalitet, možda ne da sačuva prvo mesto, ali Top 3 status svakako.

Bajern, koji je igrao sjajnu odbranu, mogao je do trijumfa i u regularnom toku i u prvom produžetku, ali se posle polovičnog učinka Nemanje Dangubića sa linije za slobodna bacanja (66:64) "isprečio" Kostas Slukas, dok je posle trojke Vladimira Lučića za 80:79, njegov nekadašnji saigrač iz Partizana, Žofri Lovernj, iskoristio jedno bacanje i poslao meč u drugi dodatni period.

Možda su neki očekivali da dođu do izražaja Fenerovo veće iskustvo i Obradovićevo trenersko umeće, ali Radonjićev tim je baš tada "dodao gas", poveo 85:80 i 87:82 i onda granitnom odbranom - bez primljenog poena u poslednja dva minuta - sačuvao stečeni kapital.

U poslednjem meču dana Baskonija je ubedljivo pobedila Makabi 97:73 i nastavila borbu za plasman u plej-of.

Baske je do desete pobede predvodio Johanes Vojtman sa 20 poena, 19 je dodao Darun Hilijard, dok je 16 ubacio Luka Vildosa.

Najefikasniji u redovima velikana iz Tel Aviva bio je Skoti Vilbekin sa 19 poena, 15 je dodao Džoni Obrajant, a dvocifren je bio još samo Tarik Blek sa 10 uz 7 skokova.

REZULTATI 21. KOLA:

Himki - Žalgiris 74:64
Olimpijakos - Barselona 55:76
Bajern - Fenerbahče 90:86 (80:80, 66:66)
Baskonija - Makabi 97:73

u petak:

CSKA - Budućnost 18.00
Darušafaka - Real Madrid 18.15
Panatinaikos - Efes 20.30
Gran Kanarija - Armani 21.00

TABELA: Fenerbahče 18-3, Real 16-4, CSKA 15-5, Efes 13-7, Barselona 12-9, Olimpijakos 12-9, Bajern 11-10, Baskonija 10-11, Armani 9-11, Makabi 9-12, Panatinaikos 8-12, Žalgiris 8-13, Himki 8-13, Gran Kanarija 6-14, Budućnost 6-14, Darušafaka 3-17.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar