Fabrika šećera ide na licitaciju

Bijeljinska fabrika šećera u stečaju biće ponuđena na licitaciji krajem februara za 10 miliona КM, odlučeno je na današnjoj Skupštini povjerilaca.

Republika Srpska 31.01.2019 | 13:55
Fabrika šećera ide na licitaciju
Uslov za učešće na licitaciji je uplata depozita od 50.000 maraka i neće biti razmatrane ponude koje to ne budu ispoštovale, naglašeno je na Skupštini, s obzirom da je baš depozit bio sporan za kupca iz Turske kojem je šećerana krajem prošle godine uslovno prodata za 5,1 milion evra.

Predstavnici turskih firmi "Soltist" i "Sariel" pojavili su se na Skupštini povjerilaca u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini i potvrdili da jesu spremni za kupovinu fabrike u stečaju, ali su odbili da uplate obavezan zakonski depozit od 50.000 maraka.

Stečajni upravnik Nebojša Matić na početku sjednice predložio je licitaciju kao rješenje postupka koji traje četvrtu godinu.

Tokom tročasovne rasprave, Matić je izrazio i spremnost da sa turskim kupcima već danas na licu mjesta dogovori uslove kupoprodaje, ali se pokazalo da oni ne žele da uplate ni depozit za ovu kupoprodaju.

Predstavnik većinskog broja povjerilaca Faik Muhić rekao je novinarima da ni turska firma nije isključena iz prodaje na javnoj licitaciji, ali je poručio da i strani investitori moraju poštovati zakone i da oni koji ih ne poštuju i nisu pravi kupci. 

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Miroslav

31.01.2019 13:19

Juče BIRAČ, sad fabrika šećera. Drugi kupi i radi uspjesno, pa neka mi neko objasni kako?? A pare potrošimo !

ODGOVORITE
Name

Milorad

31.01.2019 13:28

Ma sta mi rekosti, Zakon kaze jedno a to je jasno precizirano koliko traje stecaj a ovi da bi naplacivali kao svoj rad svim silama nastoje produziti stecaj. Ti Sojici ne odustaju da daju Seceranu turcima iako znaju bolje od nas da ta firma je u Turskoj ugasena, pa oni nemaju ni da plate 50.000 Km a kamoli da kupe Seceranu. Njima je jedino do apartmana u Bijeloj jer tu je novac a secerana ih i ne interesuje a i ne treba jer davno seecerana je groblje zeljeza i nista drugo. Demagogija kod naroda vise ne pali , prica o pokretanju zavrsena je, vec sad ljudi da vidimo ko je sta ukrao, kako su radnici koji nisu radili dosli do potrazivanja i najbitnije gdje nestadose milioni sa racuna. Trojica Sojica to znaju pa izvolite u Sud i recite gdje su pare, to je najbitnije a prodaja je mlacenje slame.

ODGOVORITE
Name

secer

01.02.2019 06:01

Al ce neko doći za 1 Marku do stanova i Šećerane.

ODGOVORITE
Name

Radniki

01.02.2019 10:27

Zar vi radnici ste toliko glupi da ne vidite da je Muhic vec naplatio svoje, pa bolje njega platiti nego vas sve. Sto niste mu oduzeli punomoc pa sami odlucivali o svojoj sudbini vec ovako niti cete dobiti bilo sta em ste drugima napunili dzepove. Procitajte Zakon o stecaju i vidite kako to ide pa ce vam biti jasno. Davno je probijeno vrijeme kad se morao zavrsiti stecaj a licitacija je najnepovoljnija za radnike jer sad ce se odrzati tri licitacije posto se na prvu i drugu nece niko javiti a na trecoj ce ponuditi neku malu sumu u kojoj sigurno nece biti novaca za radnicka potrazivanja. Idite i dalje pa mu se uvlacite /Faiku/ i zahvalite mu se sto je bio tako dobar prema vama a sto je najbitnije POSTEN i ostavio vas bez ikakve naknade. To su ti fini advokati. A ona dvojica Meho i Rade su kumovali danasnjoj situaciji u Secerani i zaluzili su da istrunu u zatvoru, pravda je spora ali dostizna to svako treba da zna.

ODGOVORITE
Name

Sta bi?

02.02.2019 09:49

Uzese li Vijetnamci fabriku "SAVA"?

ODGOVORITE