Vučić pozvao Trampa u Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu, u kome je, između ostalog, zatražio podršku za pronalaženje trajnog i održivog rešenja za KiM i pozvao ga da poseti Srbiju.

Srbija 31.01.2019 | 13:18
Vučić pozvao Trampa u Srbiju
Tekst pisma prenosimo u cijelosti:
 
Dozvolite mi da Vam zahvalim na podršci koju Sjedinjene Američke Države pružaju Srbiji na evropskom putu, a posebno na podršci našim naporima za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Vašim ljubaznim pismom od 14. decembra još jednom ste istakli spremnost Sjedinjenih Američkih Država da pomognu u dijalogu Beograda i Prištine, kako bi se našlo rešenje za vekovni problem Kosova i Metohije.

Verujte, poštovani predsedniče, da nikom nije više stalo do rešenja do mojoj zemlji, jer je problem Kosova i Metohije teško breme, pre svega, za Srbiju i srpski narod. Posvećeni smo dijalogu i pristupamo mu hrabro i realno, razmišljajući o budućnosti svih nas na Zapadnom Balkanu. Ispunili smo i sve naše obaveze iz Briselskog sporazuma.

Međutim, Srbija ne može da reši taj težak problem sama. Bez obzira na našu volju i veru, takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije predstavljaju opterećenje i nepremostivu prepreku za nastavak dijaloga. One ne samo da nanose štetu srpskoj ekonomiji, nego i ugrožavaju život Srba na Kosovu i Metohiji, čija prava moramo da branimo i štitimo. Naglašavam još jednom: istog trenutka kada Priština ukine tu nerazumnu i štetnu meru, spremni smo da nastavimo dijalog u potrazi za trajnim i održivim rešenjem.

Želim ovim pismom da još jednom istaknem i svoju čvrstu opredeljenost da zajedničkim snagama obogaćujemo odnose naših dveju zemalja. Ponosan sam što se moja zemlja u dva svetska rata borila na strani prava i pravde i što smo bili saveznici. Prošle godine smo obeležili vek od kada se srpska zastava vijorila nad Belom kućom, u čast hrabrosti Srbije i žrtava koje je podnela u Prvom svetskom ratu.

Podsećajući se našeg istorijskog savezništva kroz taj svetli primer zajedničke prošlosti, želim da Vam još jednom uputim poziv da posetite Srbiju kao prvi američki predsednik posle, bezmalo, četrdeset godina.

Uz srdačne pozdrave, primite, ekselencijo, najbolje želje za dalji napredak

Vaše zemlje i blagostanje američkih građana, kao i izraze mog dubokog uvažavanja“, navodi se u pismu predsednika Vučića upućenog predsedniku Donaldu Trampu, saopštila je Pres sluyyba predsednika Republike.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Realno

31.01.2019 13:00

Vucicu Amerika je priznala Kosovo i ta drzava ie odlucila i tako je ostalo da je Kosovo nezavisna drzava ne varaj vise narod reci istinu dosta je bilo lazi.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

31.01.2019 13:31

Poz.za Facolija u administraciji

ODGOVORITE
Name

Petljavina Prika

31.01.2019 13:39

Žuta dunja, zelen bor, čekam brzi odgovor

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

31.01.2019 14:04

Dolazi Tramp da podrzi Vucica za priznanje KiM odnosno oko korekcije granica.Priznanje nije bitno ali probleme ne smijes da stvaras sto je nijansa razlike od priznanja.To znaci nema blokade ulaska u UN i druge organizacije nema hapsenja ili ometanja siptara koji prolaze ili dolaze u Srbiju.

ODGOVORITE
Name

Re

31.01.2019 15:39

Ko je rekao da će doći ? Vučić ljubi Putina a jedino Trump mora da stavi tacku na “i “ i jedini koji to može.. Valjda mu je Putin rekao rjesi to sa Amerikancima ja ti ne mogu pomoći . I sad Trumpe pomagaj! Ej Srbi glupi narode.

Name

Рашо

31.01.2019 20:44

Стварно ћемо још веће зло доживети,овај је одавно изгубио компас,а народ још увек спава и очекује да неко други реши проблем.

ODGOVORITE