EYOF 2019: BiH predstavlja 21 mladi sportista!

Na predstojećem Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu EYOF, koji će od 10. do 16. februara biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, boje Bosne i Hercegovine braniće 21 mladi sportista.

Ostali sportovi 03.02.2019 | 11:30
EYOF 2019: BiH predstavlja 21 mladi sportista!
I to u pet sportova - alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu i brzom klizanju.

Bh. sportska delegacija ukupno će imati 31 člana, među kojim je devet trenera, a šef misije je generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić.

Najbrojniji tim BiH će imati u skijaškom trčanju i biatlonu, u kojim će nastupiti 10 takmičarki i takmičara - Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović.

U alpskom skijanju biće osam predstavnika - Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut.

U snoubordu će nastupiti Asja Klačar i Selina Memić, a jedinu predstavnicu BiH će imati u brzom klizanju (šot trek) - Sumeju Zaimović.

U dosadašnjim nastupima na zimskim i ljetnim EYOF-ima bosanskohecegovački sportisti ukupno su izborili šest medalja, jedno zlato, dva srebra i tri bronze, a sve medalje osvojene su na ljetnim takmičenjima. Najsjajnije odličje osvojila je muška košarkaška reprezentacija u Tbilisiju 2015. godine. Srebrene medalje osvojili su Petar Zadro (džudo) i Đorđe Kisin (džudo), a bronze Mesud Pezer (atletika), Aleksandra Samardžić (džudo) i Anđela Samardžić (džudo). Na zimskom EYOF-u bh. sportisti do sada nikada nisu bili među osvajačima medalja.

Na EYOF-u će učestvovati više od 1.500 mladih sportista u dobi od 14 do 18 godina iz 49 zemalja.

Ceremonija svečanog otvaranja EYOF-a biće održana 10. februara na Stadionu "Asim Ferhatović Hase". Imena nosioca zastave BiH na otvaranju Festivala, kao i sportista koji će upaliti olimpijski plamen, biće objavljena 6. februara.

Izvor: mondo.ba/Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar