Evropski put je dio konsenzusa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, uoči posjete Briselu, da je evropski put dio konsenzusa svih političkih aktera u BiH.

Bosna i Hercegovina 29.01.2019 | 07:24
Evropski put je dio konsenzusa
On je dodao da nije dobro da ga bilo ko narušava zbog uskopolitičkih interesa.

Dodik je u izjavi RTRS najavio da će u sjedištu evropskih institucija najviše riječi biti o dobijanju kandidatskog statusa. 

"Ono što bi bilo dobro za BiH je kandidatski status iz niza političkih, ekonomskih, socijalnih i drugih razloga. Ono što ću pokušati da vidim je vezano za priču o povezanosti evropskog i NATO puta, koju u Sarajevu pokušavaju da nam nametnu, da vidim da li je to tolika sinergija da se ne može razdvojiti. Znam za nekoliko zemalja koje su članice Evropske unije, a nisu članice NATO", rekao je Dodik. 

Predsjedavajući Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović boraviće danas i sutra u zvaničnoj posjeti Briselu. 

Kako je najavljeno, članovi Predsedništva BiH sastaće se danas sa Federikom Mogerini, potpredsjednicom Evropske komisije i Visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost, a u srijedu sa Johanesom Hanom, komesarom EU za pitanja proširenja i susjedsku politiku. 

Dodik, Komšić i Džaferović će u srijedu imati i susret sa predsjednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

SNSD+DNS+Baja Patak

29.01.2019 06:30

Nemojte ljudi da ugrozavate cjelinu zbog "uskopolitičkih interesa"! Hocemo evropski put (MMF-kreditic).

ODGOVORITE
Name

Evropski sokak

29.01.2019 06:41

Nemas ti konsenzusa ni u RS, a kamoli u BIH.

ODGOVORITE
Name

Dora.

29.01.2019 07:25

Zar nije Bosna bila podijeljena od samog početka na Bosnu i Hercegovinu, Znači Hrvati su imali oduvijek Hercegovinu, Zašto Srbi nibih imali pravo na Srpsku?.

Name

Re Dora

29.01.2019 07:57

Knjigu u sake.Nikad vise škola nikad manje znanja.Nisu Hrvati eksluzivni vlasnici Hercogovine.Imate istočnu Hercegovinu gdje je pretežno živjelo srpsko stanovništvo .U zapadnoj Herrcegovini imaš mješovitih naselja.Naravno sve je to smetalo pa je se zločinima i etničkim čišćenjem probalo mijenjati.

Name

Bujrum

29.01.2019 23:41

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, uoči posjete Briselu, da je evropski put dio konsenzusa svih političkih aktera u BiH." Ovo je odlican primjer kako nesto moze da funkcionise ako se zeli. U BiH jedino zajedno i dobro funkcionisu Oruzane snage. Zasto? Zato sto su se sve tri strane iskreno dogovorile. Tako je moguce i na drugim poljima. Kada bi nas napustio OHR i kada bi smo mi sami iskreno izmedju sebe uredili drzavu, svaka takva drzava bi bila bolja od ove. Bosnjaci smatraju da im samo STRANCI mogu osigurati drzavu. Evo, vidimo kakvu drzavu nam stranci zele. Bujrum

ODGOVORITE