PIK u utorak o inicijativi SDA

Sjednica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira na nivou ambasadora BiH, na kojoj bi trebalo da bude riječi o inicijativi SDA za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, zakazana je u utorak, 29. januar, potvrđeno je za Srnu iz Ambasade Ruske Federacije.

Bosna i Hercegovina 25.01.2019 | 11:38
PIK u utorak o inicijativi SDA
Sjednica PIK-a na nivou ambasadora biće održana u 14.00 časova u Sarajevu.

Iz Ambasada Ruske Federacije u BiH juče je saopšteno da je Ambasada predložila partnerima iz Upravnog odbora PIK-a zakazivanje vanredne sjednice zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime Republike Srpske.

Ambasada Ruske Federacije izrazila je zabrinutost zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH i upozorila da ovakve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja sa teško predviđenim posljedicama.

"Smatramo takve izjave opasnim pokušajem revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji te komplikuje formiranje institucija na svim nivoima", rečeno je u ruskoj Ambasadi.

SDA je juče saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Vuk

25.01.2019 10:46

Ako neko misli da ovo sve nije izrežirano sa napadom na naziv RS kako bi se poteglo pitanje svega onog što je Dodik ali i ostali političari radili protiv države BiH, teški je naivac! Nije džaba jučer Bakir pričao kako su oni stalno bili u defanzivi a Dodik sve više i više vršio napade na državu, negirao je na svaki način.Očito sad oni kreću u ofanzivu, da se malo RS brani. I sve bi to bilo OK, da se naš veliki vožd sad nije obratio istim tim strancima koje stalno omalovažava i pljuje.. Sad mu trebaju. Jel mislite da se danas neće potegnuti pitanje bosanskog jezika, prava povratnika itd. Ako mislite, onda politika nije za vas! Fazon je bio upravo u tome, da se sva ova pitanja stave na dnevni red, i to ni manje ni više nego na zahtjev nas i Rusa!

ODGOVORITE
Name

Šofer

25.01.2019 10:59

Ima smisla, i ja se isto plasim da ce nas udariti po ledjima a sve zbog drekavca i pajaca i njegovih milijardi. Narod je kriv, ovce nazalost.

Name

075

25.01.2019 11:17

@Vuk Shvatite da godinama mi koji smo za državu Bosnu i Hercegovinu, a nismo Bošnjaci i ima nas i među drugim konstitutivnim i ostalim, slušamo da je država Bosna i Hercegovina" državna zajednica", da je "bolji" entitet "druga srpska država", da rijeka Drina nije državna granica, da je Bosna i Hercegovina "tzv. država", mogao bih nabrajati do sutra!! Ja bih volio da se konačno završi ova pat pozicija, pacifista sam, ako treba i "drugim poluvremenom"!!

Name

Igor

25.01.2019 11:42

Fin pas razigranog Čovića, naredjen direktno iz strucnog staba iz Zagreba , fantastican centarsut Izetbegovica , lopta pravo u noge Dodika , šut ... Lopta u jednu svi golmani opozicije u drugu stranu . Opozicija u igri ima 4 golmana i 7 bekova , znaci najgora moguca defanziva . Komentator Vucic iz srca pozdravlja svaki pas . Uzivo utakmicu gleda sve manje "navijaca" uglavnom pune tribine u Sloveniji i Njemackoj . Borba za selektora je velika , najgrcevitije se bore Vigemark, Lavrov i Sultan Erdogan . Ljepota . J... vas onaj ko vas slusa i trpi .

ODGOVORITE
Name

Deutschland

25.01.2019 12:32

Ovo je sve nedjelo, DODIGA,on ce sahraniti RS,jer usao je u opasne igre,kriminal,ubistva, iseljavanje srba,da bih sebe spasao,on ce RS dati,i jace su drzave,zrtvovane,zbog lopovluka,koliko Dodik ima afera,i nikom nista, jednom mora doci na naplatu,jer Svijet je mocniji od njega,

Name

guz

25.01.2019 12:48

Do sada je uvijek Rusija izdvojila svoj glas u PIK-u,nadati se da ce tako biti i ovaj put.

ODGOVORITE