Svetosavski bal u Banja Luci

U banjalučkom Kulturnom centru Banski Dvor povodom obilježavanja 27. januara, održan je Svetosavski bal.

Republika Srpska 24.01.2019 | 21:53
Svetosavski bal u Banja Luci
Publika je uživala slušajući starogradske pjesme u izvođenju domaćih muzičara, ali i gledajući tradicionalne igre. Kao i prethodnih, bal je i ove godine organizovalo Kulturno umjetničko društvo „Sveti Sava“ iz Banjaluke.

Svetosavski bal, četvrti po redu, u organizaciji KUD-a „Sveti Sava“,  i ove godine oduševio je sve prisutne.

Koncertna dvorana Banskog dvora bila je premala za sve one koji su željeli da čuju starogradske numere, da vide zadivljujuće folklorne tačke, impresivne haljine i svečana odijela.

„Mi smo se spremali tokom većeg dijela godine za ovo uz naš redovan program i redovne aktivnosti. Prilično je to već sad nama postala rutina kako već četiri godine zaredom organizujemo Svetosavski bal. Vidjećete jedan jako bogat program koji će nas nekako vratiti 150 godina unazad, kako se to nekada radilo, a dijelom i u budućnost“, kaže predsjednik UO KUD-a „Sveti Sava“ Milenko Dulić.

Vokalni solista Marko Cvijić ističe da mu je velika čast i zadovoljstvo što učestvuje u ovakvoj manifestaciji i dodaje:  

„Svaki put se rado odazovem ovakvom događaju i odazvaću se i narednih godina”.

Cilj ovog bala koji je posvećen prosvetitelju Svetom Savi,  jeste da ova manifestacija postane tradicionalna i da bude u kalendaru kulturnih dešavanja grada. Samim tim, organizatori se trude da svaki put upotpune i obogate program bala.

“Zaista je ovo jedna manifestacija po kojoj smo prepoznatljivi, mada naravno ne pokušavamo da je sačuvamo samo kao svoju. Trudimo se da što više društva uključimo u nju i da to bude jedan zaista veliki društveni događaj”, kaže umjetnički rukovodilac KUD-a „Sveti Sava“ Dragan Popović.

Članovima  KUD-a „Sveti Sava“ pridružili su se i specijalni gosti, KUD „Čajavec“, KUD „Piskavica“, KUD „Pelagić“ i Ansambl Narodnih Igara i Pjesama „Veselin Masleša“.

Uz kulturno-umjetnička društva publiku su uveselili i „Paladio string kvartet”, „One tri“, Bojan Čikić, Borko Milošević i Goran Ćetojević.



BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Milos

24.01.2019 21:09

Predivno, konacno nesto vedro danas.

ODGOVORITE
Name

Fj

24.01.2019 22:03

PRAVDA.ZA.DAVIDA

ODGOVORITE
Name

Direkt

24.01.2019 23:37

Kad je bal, nek' je Svetosavski bal.

ODGOVORITE
Name

Заборављене

25.01.2019 08:12

Први Светосавски бал, обновитељски,је организовало бањалучко Коло српских сестара иначе прво обновљено на подручју бивше Југославије.