BiH traži hitno ukidanje taksi

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH organizovalo je danas sastanak delegacija BiH i samoproglašenog  Kosova na kojem se razgovaralo o odluci prištinskih vlasti o taksama od 100 posto na robu iz BiH.

Bosna i Hercegovina 24.01.2019 | 15:26
BiH traži hitno ukidanje taksi
Dvije strane su se usaglasile da su današnjim razgovorima, otvorena vrata daljem dijalogu i da u što kraćem periodu nadležne institucije trebaju iznaći najbolja rješenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, roba i usluga.

Insistirajuću na što hitnijem rješavanju problema, kako bi se spriječila dalja šteta po domaće privrednike, delegacija BiH je zatražila da se takse privremeno ukinu, a da se uporedo traži rješenje i za nesmetano kretanje ljudi i regulisanje viznog režima a po ugledu na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Prištinska delegacija informisaće nadležne organe o inicijativi bh.strane, uz isticanje potrebe da se ušto skorije vrijeme stvore uslovi za rješavanje pitanja priznavanje dokumenata i vizne liberalizacije između BiH i samoproglašenog Kosova.

Sastanku su, pored zvaničnika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine i industrije Kosova prisustvovali i predstavnici CEFTE.

Predstavnica Ministarstva finansija Albanije, koja trenutno predsjedava CEFTA-om, Majlinda Hafizi naglasila jevažnost poštovanja CEFTA sporazuma u kontekstu dalji integracionih procesa, te izrazila uvjerenjeda će se u ovom slučaju, u najskorije vrijeme, iznaći adekvatno rješenje u interesu obje strane, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

the price

24.01.2019 16:20

Ko ce od koga kupovati i po kojoj taksi je slobodan izbor

ODGOVORITE
Name

RE:

24.01.2019 16:44

To nije tacno! Zbog cega postoje sporazumi? - u ovom slucaju CEFTA. To sto su Siptari uvrijedjeni, ne daje im pravo da krse sporazume. Sta mislite kada bi svi tako radili? Izbio bio internacionalni haos. Sa druge strane, to sto te Siptare neko podrzava, e to je vec druga stvar. Ovim aktom je i sama EU diskreditovana do neba...Ald ajd, nije nicija do zore gorjela......