Namjera SDA je za svaku osudu

Namjera SDA da pokrene postupak osporavanja imena Republike Srpske je za savku osudu, izjavio je predsjednik SDS Vukota Govedarica.

Republika Srpska 23.01.2019 | 15:33
Namjera SDA je za svaku osudu
“Ovaj potez je za svaku osudu. Logično pitanje šta je cilj? Po meni, cilj im je izazivanje vještačke krize koja u BiH može izazvati opasnu političku nestabilnost. Umjesto toga, trebalo bi raditi na stvaranju boljeg života građana, jačanje privrede, zaustavljanje iseljavanja, borbi protiv kriminogenih struktura koje su zarobile državu”, rekao je Govedarica danas za “Nezavsine”.

Dodaju da je ime Republika Srpska zaštićeno Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je ugovor međunarodnog karaktera.

“Za ovaj ugovor su garancije dale velike sile i niko to ne može osporiti ma kako pokušavao. Iskren da budem, mislio sam da je nakon jučerašnjeg sastanka SNSD i SDA napravljen dogovor kako će se krenuti naprijed, a izgleda da su se samo dogovorili da dalje jačaju nestabilnost i konfrontacije i da skrenu pažnju javnosti od životnih pitanja na potpuno drugi kolosjek”, istakao je Govedarica.

I za predsjednika PDP-a Branislava Borenovića namjera SDA je užasna i vodi BiH u ozbiljnu krizu.

“Potpuno osuđujemo takve političke zlonamjerne igre SDA i to pokazuje da sa tom strankom ne treba više imati nikakvog političkog ili bilo kakvog drugog posla. Sa ljudima koji mrze RS nema nikakvih ni razgovora ni dogovora ni bilo čega. Pozivamo ih da prestanu”, rekao je Borenović u izjavi Nezavisnim novinama.

Kazao je da je RS međunarodno priznata kroz Dejtonski sporazum i to je činjenica koja je prihvaćena već 27 godina.

“Od Dejtonskog sporazuma prošlo je 24 godine i to ne može više niko osporiti. Niko nikada neće moći promijeniti ime RS bez njene volje i volje njenog naroda. U moru silnih problema u kojima se BIH nalazi otvarati ovakve rasprave stvarno pokazuju jednu užasnu namjeru onih koji to čine”, istakao je Borenović.

Reagujući na najavu Stranke demokratske akcije da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske, predsjednik GNS Marko Pavić je rekao da pokretanje te inicijative i sličnih inicijativa koje su pokretane protiv Republike Srpske ne doprinose ni pomirenju, ni napretku, ni ekonomiji ni bilo čemu onom što ljudima treba.

Kako je naveo, ovo šteti dogovoru, razgovoru, napretku.

“Stalno traže nešto što je protiv RS, a nikad se nije pokrenulo nešto da tri naroda i dva entiteta zajedno rade. Ovo je samo još jedan potez gdje se nesređeni odnosi u FBiH i nemogućnost formiranja vlasti tamo žele prebaciti na RS”, naglasio je predsjednik DNS-a u izjavi Nezavisnim novinama.

“RS će postojati bez obzira da li se to nekom sviđalo ili ne sviđalo. Vi znate da je naziv RS usklađen s međunarodnim faktorom i tu nema nikakve potrebe da bilo ko bude zabrinut da se bilo šta može napraviti protiv RS”, riječi su Marka Pavića.

BN TV

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Hasan

23.01.2019 14:39

Dodik pristo na NATO i to treba da prodje neprimjećeno. Pa se dogovorio sa Baketom (kao i uvjek) da laje na dodika i rs da skrene paznju na izdajničku politiku dodika prema srbima i rs-u. Jer bez NATO-a nema vjeća ministara a bez vjeća ministara nema ni kredita od MMF-a. A bez kredita dodik nemoze plaćati ni policiju ni penzije ni plate drzavnim zaposlenicima, što u prevodu znači haus u manjem BH entitetu.

ODGOVORITE
Name

Milan

23.01.2019 15:16

Republika Srpska je donijela deklaraciju o vojnoj neutralnosti i rekla da ce pratiti stav Srbije po pitanju ulaska u vojne saveze. Ocito da to tebi smeta jer je donesen na prijedlog SNSD-a,da je u pripremi izmjena Krivicnog zakonika u Republici Srpskoj gdje ce biti kaznjivo nepostovanje odluka drzavnih organa Republike Srpske. Tako da to sto ti pricas nema veze sa stvarima koje preduzimaju institucije Republike Srpske.

Name

Re. Milan

23.01.2019 15:49

Tu tvoju deklaracuju koju je donijela R. Srpska slobodno okaci macku o rep. Ta deklaracija nikog i nista ne obavezuje, a pogotovo drzavni nivo. Ta deklaracija vazi samo tebi i takvim ko ti.

Name

re Milan

23.01.2019 16:24

Nemaš ti pojma, ti ne znaš kako funkcioniše sistem u RS u koju se ti kuneš, ustavni sud RS je rekao da je ta deklaracija NEOBAVEZUJUĆA. Jeli ti znaš šta je ustavi sud RS-e?

Name

Mihajlo

23.01.2019 16:30

A sto vi nasjedate na njihove dogovore, treba sa njima drugacije.

Name

BOBA

23.01.2019 14:39

TO SU DOGOVORI SDA I SNSD VI O UKIDANJU MI ĆEMO BRANITI.VI DOBIVATE GLASOVE NA KONTO TOGA U FEDERACIJI MI U RS.KOLIKO SU PROVIDNI I GADLJIVI NIKOGA VIŠE NE INTERESUJE NI BIH NI RS NI FEDERACIJA LJUDI POVRAĆAJU KAD TO SPOMENETE.ZATO KUD KOJI MILI MOJI, NEKA SE ONI IŽIVLJAVAJU SA MILIJONIMA I MILIJARDAMA NARODNIH PARA.

ODGOVORITE
Name

Tacno

23.01.2019 15:03

Tacno 113%.

Name

CRNI GRUJA

23.01.2019 16:30

Iznenađuje te nas Govedarica i Borenović. Pa nemate amneziju. Juče košara, krompiran špirko sve dogovorili sa sda. Treba narod da zaboravi, Davida, Akcize,PDV 22%, kredite MMF-a,krađu glasova, neviđenu torturu policije RS premlaćivanje naroda i narodnog poslanika brutalno i td.Dosta pucanja u prazno. Ovo je atak ne SDA već SNSD i njihovih trabanata.Upamet se Govedarica i Borenović ovo je mamac za somove i sitni zub.Nego kupujmo po kantu od 10 kg i hermetičko zatvaranje i puniti sa fekalijama, trebat će.

Name

Ja

23.01.2019 14:39

DODIKOV KOALICIONI PARTNER SDA HAHAHAJ

ODGOVORITE
Name

Tadija

23.01.2019 14:42

Koliko znam bila je jedna tuzba za promjenu naziva entiteta na ustavnom sudu i nije uspjela. Vrlo male sanse ima i ova jer je Alija Izetbegovic stavio svoj potpis. E sad, ako amerikanci stoje iza ovog kao pritisak za Nato clanstvo onda je bolje biti pametan i vidjeti u kojoj varijanti najmanje gubimo. Svako daljenje aktivno djelovanje Amerike ovdje je pogubno za RS. Treba biti pametan, a ova gore dva klovna sigurno to nisu. Koliko god napadali Mileta on ce vjerujem rezonski postupiti. On je svjestan po kako tankom ledu hodamo.

ODGOVORITE
Name

Trivo

23.01.2019 14:45

Dodik je kriv.

ODGOVORITE
Name

Petko

23.01.2019 14:45

Nebi trebalo da je ime upitno jer je Alija stavio svoj potpis. Ali, i SNSD u ime Republike je potpisao clanstvo, mapu puta i zamolbe za uclanjnje u NATO i sad se predomisli. Ovim se otvara novo poglavlje, ono sto je potpisano ne mora se postovati. Cist put za nestanak Republike Srbske je otvoren. Ulaskom u NATO nesto se i moze sacuvati, jer sjednes za sto i postavis neke uslove koje ce oni ispostovati, jer im je lakse i jeftinije od drugih varijanti. Sad mozemo pricati u nedogled prazne price iz ugla naseg sela.

ODGOVORITE
Name

re

23.01.2019 15:20

WOW, odličan komentar, bravo, politika nije spisak želja, politika je umijeće mogućeg.

Name

Dzoo

23.01.2019 14:50

Sve ce to da se poslaze samo polako.A vi opozicijo nemate j..a a ovi iz pozicije pljackaju gradjani beze sama ce nestati .

ODGOVORITE
Name

Seljackapolitika

23.01.2019 15:14

Nema veze, Bitno je samo da svi politicari imaju solidna i redovna primanja.

Name

Zoks

23.01.2019 14:51

Pa neka se zove Srbija.

ODGOVORITE
Name

Hmm

23.01.2019 14:54

Ma da,bitno je sada polemisati kako je RS ,,opet,, ugrozena i kako svi zele da nam napakoste. Samo da se fokus pomjeri s pravih problema. Kako jadna politika narodnih vodja s obe strane. Jeftino,tuzno i povrsno. Mi,narodni tribuni,cinimo sve da ti narode ni sekundu ne razmisljas kako zivis,nego samo da su ti nacionalni interesi ugrozeni i budi srecan da te ne pisaljem u rov,opet. Sad bih i lanula,onako srpski.

ODGOVORITE
Name

mostarac

23.01.2019 15:46

Baš tako. Ne mogu da vjerujem da misle da smo toliko glupi.

Name

Miso

23.01.2019 18:23

Politicarima i tajkunima je Republika Srpska I Federacija raj na zemlji,zive ko kraljevi,a narod najveca bjeda u Evropi ,trazi posao po Sloveniji u kojoj politicari imaju manje plate nego nego nasi satrapi!

Name

hm

23.01.2019 14:54

Pa juce su se dovovorili oko igri bez granica. A gradjani cekaju bolje sutra, umjesto da rade sto trebaju, sto im je duznost,da rijesavaju , socijalne i ekonomskw probleme, oni i dalje zamajavaju, manipulisu.... samo vise ne znam koga

ODGOVORITE
Name

Simo

23.01.2019 18:20

Svaka cast na komentaru!!!!

Name

O75

23.01.2019 14:56

Sad ce srbovanje dobiti na znacaju

ODGOVORITE
Name

Predvidivo

23.01.2019 15:02

Za ocekivati je cime ce se baviti 4 godine po pitanju gradjana, a usput krasti i krasti.....

ODGOVORITE
Name

Radovan

23.01.2019 15:16

Sad će se majmuni raspravljati četiri godine a narod ko jebe kad su ovce

Name

Milan

23.01.2019 15:23

Stranke iz Sarajeva ce uvijek imati zelju za ukidanjem Republike Srpske, bilo SDSA, SBB, SDP, DF. To je valjda svima jasno i zato se mora biti oprezan ko god da bude iz Republike Srpske da mora sa njima vrsiti vlast u zajednickim institucijama. Nije nikakva tajna da bi nas sve iz Republike Srpske popili u kapi vode kada bi mogli, i zato nam treba jedinstvo.

ODGOVORITE
Name

Re.Milan

23.01.2019 16:01

Kao sto ste vi da zato da se Bih podjeli, tako smo i mi da se entitet ukine, pa ko bude imao vise srece.

Name

bosnjak

23.01.2019 22:02

Tako je Milane. Necemo se smiriti dok ne ukinemo rs. To je jedina istina.

Name

Cale!

23.01.2019 17:20

Politicari se dogovaraju kako da narodu zamazu oci,oni imaju sve moguce privilegije,zive bolje od saudijskih princeva I kraljeva!

ODGOVORITE
Name

Akcija

23.01.2019 17:51

Ne znate kako cete se opravdat za ulazak u vlast sa Bajom pa sad izmisljate gluposti.Bravo momci,sta sad pravdu za davida i onog jadnog covjeka zaboraviste

ODGOVORITE