Sportistkinje u Južnoj Koreji godinama silovane?!

Šim Suk-hi pokrenula je lavinu. Sve je više južnokorejskih sportistkinja koje tvrde da su ih treneri seksualno zlostavljali. Ministarka traži istragu protiv "kuma" južnokorejskog klizanja.

Ostali sportovi 22.01.2019 | 16:30
Sportistkinje u Južnoj Koreji godinama silovane?!
Nakon što je dvostruka olimpijska šampionka i višestruka prvakinja sveta, klizačica Šim Suk-hi, izjavila da ju je trener u više navrata silovao, sve više južnokorejskih sportistkinja iznelo je slične tvrdnje.

Sportiskinje koje se bave džudom, tekvondom i rvanjem optužile su svoje trenere da su ih seksualno zlostavljali, prenosi AP.

Suk-hi će 30. januara napuniti 22 godine, brzim klizanjem počela je da se bavi sa šest godina iz hobija, a pored štafetnih zlata na 3.000 metara sa ZOI u Sočiju 2014. i Pjongčangu 2018. godine, ima srebro na 1.500 i bronzu na 1.000 metara. Na svetskim prvenstvima osvojila je deset zlata u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, uz pest srebrnih i četiri bronzane medelje.

Članice tima Južne Koreje koji su osvojili srebrnu medalju u karlingu na Olimpijskim igrama u Pjongčangu takođe su optužile svoje bivše trenere.

Grupa pod imenom "Solidarnost za mlade klizačice" održala je konferenciju za štampu na kojoj su saopštili da je najmanje pet mladih klizačica seksualno zlostavljano od svojih trenera. Imena nisu želeli da objave, kako kažu, zbog privatnosti, prenosi AP.

Južnokorejska poslanica Son Hje-von, koja je prisustvovala konferenciji, izjavila je da je jednu od žrtava u više navrata zlostavljao trener dok je kao tinejdžerka pohađala Nacionalni sportski univerzitet, poznat po mnogim olimpijskim sportistima.

Poslanica je zatražila istragu Džeona Mjenga-gjua, trenera koji se smatra "kumom" južnokorejskog klizanja na ledu.

"Bilo je mnogo zlostavljanja na klizačkoj sceni, ali su prestupnici u mnogim slučajevima prošli nekažnjeno", rekla je Son.

Izvor: mondo.rs/Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar