Zemlje koje su povukle priznanje

Palau, pacifička zemlja, 13. najmanja na svijetu, a nestvarne ljepote, oivičena palma i svjetlucavim kristalno plavim lagunama 13. je i koja je povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, čime je broj država koje podržavaju jednostrano povučene poteze Prištine smanjen na ispod 100.  

Svijet 21.01.2019 | 15:39
Zemlje koje su povukle priznanje
Dobra vijest iz te magične države uslijedila je za Srbiju nakon niza od 12 zemlja koje su u 2018. godini podržale Beograd i međunarodno pravo, a to su Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Grenada, Komora, Burundi, Dominika, Sao Tome i Principe, Liebrija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Iz Ministarstva spoljnih poslova najavljuju da će se tom nizu od 13 zemalja uskoro pridružiti još četiri.

Na tom arhipelagu od 200 ostrva smještenih između Japana i Australije, samo osam je naseljeno. Na njima živi 21.000 ljudi, a godišnje ga posjeti i osam puta više turista, zbog čega je glavni uslov za dobijanje vize ovjerena zakletva kojim se svaki putnik odnedavno obavezuju da na ostrvu neće ostaviti nikave otiske osim onih koje će kiša i okean izbrisati.

Palau je time postala prva zemlja koja je uvela zakletvu u zakon. Temelji se na dugogodišnjem naporu da se zaustavi pretjerano uništavanje i iskorištavanje prirodnih resursa. A kazna je do milion dolara.

Zahvaljujući predsjedniku Tomiju Remengesu, koji trenutno u Beogradu, na ostvima se grade samo hoteli sa pet zvjezdica kako bi se spriječila šteta koja bi mogla da nastane kao rezultat masovnog turizma.

Najbliži grad – glavni grad Filipina – Manila, od Palaua, koji je stekao nezavisnost 1994. godine udaljen je 1.675 kilometara.

Ostrva čije su krečnjačke i vulkanske stijene prekrivene smaragdnim šumama koje poput želenih oblačića iskaču iz okeana, između ostalog ima i utočište za morske pse veličine Kalifornije.

Neki izvori Palauance opisuju kao hedonističku naciju i tako objašnjavaju izvještaje UN da je četvrtina odraslih konzumirala marihuanu. Sljedeći po toj statistici su Italijani i Amerikanci, koji s procentom od 14 odsto zaostaju za žiteljima Palaua.

Ono po čemu je Palau, ipak, najpoznatiji svakako su prirodne ljepote, od kojih vam zastaje dah i tu mu nema “ravna” u svijetu.

Avanturističko ronjenje uz koralne grebene, pretraživanje olupina brodova iz Drugog svjetskog rata, istraživanje skrivene pećine i tunela, a pravu pustolovinu predstavlja jedinstven doživaljaj ronjenja.

Madagaskar

Madagaskar, četvrto po veličini ostrvo – poslije Grenlanda, Nove Gvineje i Bornea, među najljepšim je na svijetu. Veliki je proizvođač safira, ali stanovništvo i pored te činjenice ne živi obilju.

Istorija tog ostrva, bogatog neobičnom florom i faunom kao i jedinstvenim običajima. Milionima godina bilo je dio afričkog kontinenta. Do 17. vijeka na ostrvu je živjela ptica slon koja je bila visoka do tri metra i teška i 400 kilograma. Specifičnost je i Baobab – drvo koje živi hiljadama godina. Zbog izgleda grana zovu ga “drvo okrenuto naopako”.

Između juna i septembra moguće je vidjeti i običaj – Famadihanu, koji podrazumijeva ples s mrtvima – koje lokalni stanovnici za tu priliku, na svakih nekoliko godina, iskopaju iz zemlje, namiriše, umotaju u svilu…

Solomonska ostrva

Solomonska ostrva, arhipelag su u južnom Tihom okeanu na kome je vrijeme stalo. Skup od više od 1. 000 ostrva nazvan je tako, jer se vjerovalo da je tu skriveno blago kralja Solomona.

Stanovništvo, bez obzira na raznolikost i činjenicu da govori više od 70 jezika, živi od okeana. Njihova tamna boja kože, a svijetla kosa zbunjuju i naučnike. Tokom najnemirnijeg perioda u istoriji – Drugog svjetskog rata u jednoj od laguna bio je nasukan bivši američki predsjednik Džon Kenedi. 

Lesoto

Lesoto je mala kraljevina okružena Južnoafričkom Republikom. Jedina je zemlja koja se cijela nalazi iznad 1.400 metara nadmorske visine, zbog čega je često zovu “kraljevstvo na nebu”. Posjeduje rizorte za elitni turizam. 85 odsto stanovnika zna da čita i piše, što Lesoto čini i jednom od najpismenijih nacija u Africi, 35 odsto muškaraca radi u rudnicima, između ostalog i dijamanata.

U toj kraljevini zabranjeno je biti ljut na javnom mjestu, ali i izbjegavati odgovore na postavljena pitanja. Za taj narod uvredljivo je i ako dođete u zemlju, a niste naučili par riječi na njihovom jeziku.

Surinam

Surinam je najmanja država u Južnoj Americi smještena na obali Altantika. Glavni grad Paramariba mogao bi da bude svjetska prestonica tolerancije, jer se u njemu jedna do druge nalaze katolička i luterantska katedrala, džamija, sinagoga, hinduistički hramovi, ali i svetilišta autohtonih religija. Izgađen od drveta, specifične holandsko-kreolske arhitekture, na listi je Uneska.

Zbog brutalnosti Holanđana prema robovima i urođenicima, koja je upravo u toj zemlji kulminirala, Surinam je nakon sticanja nezavisnosti 1975. godine u borbi protiv holanskog uticaja otišao toliko daleko da se odrekao svojih državljana koji žive u Evropi. Da nije tako imao bi najbolju fudbalsku reprezentaciju na čelu sa Rudom Gulitom.

Surinam, koga zovu i zemljom iznenađenja obiluje prirodnim ljepotama i neobičnim životinjskim vrstama poput otrovne žabe kraljevsko plave boje. Samo jedne godine u njoj je otkiveno 60 novih biljnih i životinjskih vrsta.

Dominika

Dominika je zbog svoje ljepote izabrana za mjesto snimanja dobrog dijela “Pirata s Kariba”. Ostrvo je najbolje čuvana tajna Kariba, jer se stanovnici trude da ga zaštite od najezde turista. Ono krije i drugo najveće termalno jezero na svijetu “Boiling Lake”. Kolumbo je otkrio ostrvo u nedjelju zbog čega je nazvano Dominika. Evropljani su ga posljednjeg kolonizovali zbog snažnog otpora domorodaca. Nezavisnost su stekli prije 40 godina.

Grenada

Grenada – očaravajuća je ostrvska zemlja na jugoistoku Karipskog mora, 160 kilometara od Venecuele. Cijelo ostrvo miriše na muskatni orašćić, a zbog velike proizvodnje tog i ostalih začina Grenadu zovu “ostrvo začina”. U razvoju su trgovina i turizam. Raže, kornjače, najraznovsnije šarene ribice, korali, prelijepe boje okeana i netaknuta priroda čine nestvaran prizor ljepote.

Komorska ostrva

Komorska ostrva – takođe čarobna, a mala zemlja u Indijskom okeanu, čija istorija datira iz šestog vijeka. Komori, udaljeni stotinama kilometara od Madagaskara i Sejšela protivotrov su za sve umorne od posla i gradskog života. Uspavani gradovi, vulkani u pozadini i šume pune lemura čekaju da budu otkriveni.

Nezavisnost je stekla od Francuske 1975. od kada je preživjela skoro 20 državnih udara. Privredu zasniva na poljoprivedi i ribarstvu. Za tu državu najbolje znaju navijači crveno-bijelih, jer je to domovina El Fardu Bena, kao što znaju i za Surinam po bivšem igraču Mičelu Donaldu.

Burundi

Burundi je država u istočnoj Africi bez izlaza na more. Prema nekim podacima, najsiromašnija je zemlja na svijetu, opterećena etničkim sukobima. Glavni izvozni proizvodi su kafa i čaj, ali i ruda poput zlata. Prvi stanovnici bili su Pigmeji – afrički narod čija prosećna visina ne prelazil 150 centimetara. Nezavisnost su stekil od Belgije.

Sao Tome i Principe

Sao Tome i Principe je država sastavljena od dva ostrva udaljena 140 kilometara i zaboravljeni je raj. Prema podacima svjetske turističke organizacije, za mnoge putnike, naročito one iskusne, idealna mjesta su ona koja nisu okupirana turstima, a to je upravo ta najmanja afrička država. Prašume, arhitektura iz portugalske kolonijalne ere i rizorti na plaži nešto su posebno, a tu je i prvi ekološki hotel u Africi. Obiluje mjestima za ronjenje i posmatranje kitova i delfina. Sao Tome se nalazi gotovo na ekvatoru, i na njemu je prvo naselje podignuto 1493. godine.

Liberija

Liberija je uz Etiopiju jedna od dvije države na afričkom kontinentu koju Evropljani nikad nisu kolonizovali. Osnovali su je oslobođeni robovi iz SAD, koji su glavni grad Monrovia nazvali po Džejmsu Monrou, petom američkom predsedniku. Matična je luka za 15 odsto svjetske trgovačke mornarice i grad sa jednim od najvećih stadiona u Africi.

Gvineja Bisao

Gvineja Bisao je zapadnoafrička zemlja koja je među posljednjima u Africi postala nezavisna. Sa 1,8 miliona stanovnika najmalobrojnija je zemlja na kontinentu i jedna od najsiromašnijih na svijetu. Gvineja Bisao je “parče Brazila” u Africi po muzici, jeziku, šarolikosti boja, prirodnim lepotama i plažama koje se, iako napuštene, smatraju najljepšim na planeti. Polovina stanovništva su animisti – ljudi koji vjeruju da sve što postoji ima dušu, od biljaka do kamena. Posebnu atrakcija su mravinjaci termita, koji mogu biti visoki kao i prosječno drvo. Potvrđena nalazišta boksita i nafte slabo se eksploatišu zbog nedostatka infrastrukture. A ribu eksploatišu strane flote.

Papua Nova Gvineja

Papua Nova Gvineja – nestvarni svijet – država u Okeaniji, između Australije i Azije, mjesto je kontradiktornosti, posebnih prirodnih obilježja i običaja zaostalih iz davnih vremena. U toj državi se govori oko 800 jezika, dok službeni engleski razumije manje od pet odsto građana.

Jedna je od najmanje kulturološki i geografski istraženih džava svijeta.

Vjeruje se da postoji veliki broj neotkrivenih vrsta biljaka i životinja u netaknutoj divljini unutrašnjosti Papue. Papua je najpoznatiji podvodni raj na svijetu za fotografe i ronioce, ali i zemlja u kojoj istraživači tragaju za izgubljenim plemenom Jaifo, čiji su pripadnici poznati kao lovci na ljudske glave.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Xx

21.01.2019 15:42

Kosovo je država, pa bilo to nama drago ili ne, to je faktičko stanje.

ODGOVORITE
Name

Mile

21.01.2019 15:44

A zauzvrat su im ukinute Vize nadam se da ce EU u skorije vreme reaogovati i opet uvesti vize Srbiji...

ODGOVORITE
Name

Re

22.01.2019 03:03

Zauzvrat Dačić gradi hotel sa pet zvjezdica tamo. Inače se umorni naši političari odmaraju tamo.

Name

BG

21.01.2019 15:55

Ma necu i nemogu da komentarisem,da nebi uvrijedio koga.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

21.01.2019 15:59

Sve one drzave koje su povukle priznanje ponovo mogu da povuku odluku o nepriznanju. Znaci mogu opet ponovo da priznaju KiM. Ja bi vise posvetio paznju onim drzavama koji nisu do sada priznale KiM kao npr.Spanija Slovacka Grcka i druge i sa njima gajiti bratske odnose. Pitanje je samo koliko je nasim politicarima zaista stalo do Kosova i pitanje zbog cega neke nase vodje pozivaju Srbe da napuste KiM.Mislim da svi znamo o kojima politicarima je rijec. Zasto su oni jos uvijek na vrhu vlasti.

ODGOVORITE
Name

Pravda

21.01.2019 16:01

Treba biti realan mnogi od nas nikada nisu ni čuli za ove zemlje a nisam siguran da li bi mogao ih nači i na karti.

ODGOVORITE
Name

@Роки

21.01.2019 16:21

Све баш лијепе државе, е нек се нећу брчкат и купат са Шиптаријом , тамо кад одем на одмор у наше братске државе .

ODGOVORITE
Name

Meho sto te treho

21.01.2019 16:39

Za ove vukojebine nikad ni cuo,isto kao sto mnogi nisu culi za rep.srpsku

ODGOVORITE