Potvrda optužnice protiv Drekovića

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv generala takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića za ratni zločin protiv srpskih civila na području Kalinovika 1995. godine, potvrdio je Drekovićev advokat Mirsad Crnovršanin.  

Bosna i Hercegovina 21.01.2019 | 12:27
Potvrda optužnice protiv Drekovića
Drekovića optužnica tereti da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic, da izvrše neselektivno granatiriranje Kalinovika, naseljenog Srbima. 

U optužnici se navodi da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno jedno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razareno više objekata.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, uhapsili su Drekovića 5. decembra prošle godine u Sarajevu.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Realno

21.01.2019 12:53

Optuznice svakako nicemu ne vrede opet vecina ostaju da se brane sa slobode kao ovaj iz Vlasenice Mani te se corava posla sta je bilo bilo je nek svi oprastaju jedni drugima bice vise postovanja.

ODGOVORITE
Name

Re

21.01.2019 13:55

To si trebao napisati odmah 1996 godine pa da vazi za sve tri zaracene strane!!!