Alternativa za zid ka Meksiku

Američki predsjednik Donald Tramp ponudio je u subotu demokratama proširenje pravne zaštite za određene grupe migranata u zamjenu za odobrenje za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida duž granice s Meksikom.

Svijet 20.01.2019 | 10:40
Alternativa za zid ka Meksiku
Obraćajući se naciji iz Bijele kuće, Trump je rekao da novi plan uključuje tri godine zakonodavnih olakšica za korisnike programa Deferred Action for Childhood Arrivals i proširenje privremene zaštite za druge grupe migranata.

Trump je kazao da će novi plan, koji uključuje otprilike 1,6 milijardi dolara za finansiranje tehnologije za otkrivanje droge i fondove za humanitarnu pomoć, na glasanje sljedeće sedmice dostaviti Mič Mekkonel, lider republikanaca u Senatu.

Međutim, malo je vjerovatno da će time privući dovoljno demokrata, koji se i dalje odupiru bilo kakvom finansiranju zida za koji Tramp kaže da će ga platiti Meksiko.

Čak i prije formalne rasprave, Nensi Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma, odbacila je Trampovu ponudu, nazvavši je "kompilacijom nekoliko ranije odbačenih inicijativa, od kojih je svaka neprihvatljiva i u globalu ne predstavlja iskrene napore za vraćanje sigurnosti u živote ljudi".

Tramp je zajedno sa Mekkonelom radio kako bi osigurao prijedlog koji bi deblokirao rad Vlade.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nako

20.01.2019 10:15

Pravi se pametan k'o nas dole

ODGOVORITE
Name

Komentar

20.01.2019 11:34

E bas mu je dobra ova kapica...ko neki baustelac...

ODGOVORITE