Saradnja Nutelle i Alena Islamovića

Pjevač „Bijelog dugmeta“ Alen Islamović, pored aktivnog nastupanja na binama širom svijeta, već tri godine se bavi i uzgojem lješnjaka

Bosna i Hercegovina 19.01.2019 | 18:36
Saradnja Nutelle i Alena Islamovića
On za portal CdM otkriva dokle je dogurao na svom “agrobiznis” planu.

Njegova farma u Bihaću, koju sređuje, i koju vode on i brat njegove supruge, prostire se na površini od 25.000 metara kvadratnih.

“To je moje slobodno vrijeme između vikenda, rad na plantaži kreće od marta, aprila pa do septembra ili oktobra”, objašnjava Islamović. 

U sedam dana dovoljna su dva da održavaš plantažu, zalivaš, štitiš od parazita, prskanje, prehranjivanje preko korijena, lista i tako dalje. Tu ljubav prema zemlji i poljoprivredi mu je, ističe, usadio otac, a bihaćko polje je najpogodnije za lješnik u BiH. 

“Moje su sorte najtraženije na svjetskom tržištu za fabrike čokolada, za pravljenje ulja... Radiću na tome da brendiram svoje plodove pod nazivom 'Lješnjak s Une', a to će početi za nekoliko godina.” 

Plan je, dodaje Islamović, da kad ode u penziju farma bude kapaciteta između 10-15 tona lješnjaka, ističući da se za njegov proizvod već interesuju poznati prerađivači iz inostranstva.

“Za mene se interesuju prerađivači lješnjaka iz Švicarske, Austrije i Ferrero Rocher. 

Farmu održavamo propisanim pesticidima Evropske unije. Da probate moj plod ne bi vjerovali, kao da ste uzeli kašičicu Nutelle.

Poslao sam u Švicarsku na analizu šaku lješnjaka i nisu mogli da vjeruju da tako nešto postoji na Balkanu i da se uzgaja. 

Možda neko misli da je nešto moram. Ja stvarno ne moram ništa. Ja sam sretni deda koji očekuje još unučića tokom godine", objašnjava pjevač.

(B92)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Petar P.

19.01.2019 21:35

Svaka čast za Alena. On u muzici važi za velikog profesionalca. Vjerujem da je takav i u ovom poslu

ODGOVORITE
Name

Repo poslovi

19.01.2019 21:38

Nema sta, svaka cast

ODGOVORITE
Name

Milan

20.01.2019 07:03

Sve je u sustiini dobro receno plantaza se kaze za voce a farma je za uzgoj zivotinja takodje istu sortu imam pa mi je zelja da stupim sa Alenom u kontakt Šćitarjevo