Plivanje za Časni krst u Njemačkoj

U organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Minhen, u ovom gradu, u kome živi preko 100. 000 građana sa prostora bivše Jugoslavije, po prvi put je organizovano plivanje za Krst časni, što je ujedno i prvi put u istoriji Njemačke.

Svijet 19.01.2019 | 18:17
Plivanje za Časni krst u Njemačkoj
Po izuzetno hladnom vremenu, na minus 5 stepeni, okupilo se više od hiljadu naših građana da podrži hrabre mladiće u plivanju na minhenskom jezeru Riemse.



Zbog zaleđenosti, prvo se moralo pristupiti uklanjanju leda.



Uz veliku podršku prisutnih građana, 28 otmjenih i hrabrih vitezova zaplivalo je u hladno jezero u namjeri da doplivaju do Časnog krsta. Prvi među jednakima bio je Aleksandar Krstovski, rodom iz Kumanova.

"Ovo mi je prvi put da učestvujem na ovakvoj manifestaciji. Izuzetna mi je čast što sam pobijedio. Bilo je izuzetno iskustvo za mene. dolazim i sljedeće godine. Želim da pozdravim sve pravoslavce u svijetu", poručio je za BN portal mladi Makedonac.



Najmlađi učesnik je dvadesetogodišnji Danilo Bjaljac iz Prijedora.

"Već sam učestvovao na ovakvim manifestacijama u Republici Srpskoj. Danas je bilo veoma hladno, ali nisam se ni uplašio, ni pokolebao. Osjećaj je izuzetan. Vidimo se dogodine", poručio je mladi Danilo za naš portal.



Organizator manifestacije je Crkveni odbor Srpske Pravoslavne crkvene opštine Minhen.



Protojerej Srpske pravoslavne crkvene opštine Minehn, otac Predrag Gajić zadovoljan je zbog održavanja ove manifestacije.



"Zahvaljujem se našim ljudima iz Crkvenog odbora koji su organizovali ovo takmičenje na ovako svečan i važan daan za nas hrišćane. Želim da prije svega pohvalim ove hrabre mladiće na junačkoj hrabrosti. Svakako da ćemo i dogodine organizovati istu manifestaciju i vjerujem da će biti još masovnija i uspješnija", poručio je protojerej Gajić.

Novinar: Vlastimir Vidić
Foto:  "Moj Fotograf- Minhen"

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

svi

19.01.2019 17:46

Svi koji mogu trebaju u Njemacku doselit.Jedan je zivot i kratak.U Njemackoj se moze za par godina zaradit vise nego u BiH za citav radni vjek

ODGOVORITE
Name

re

19.01.2019 18:07

Zasto uvjek Njemacka pa ima i drugih Drzava pustite vise Njamacku na miru....

Name

sRBIN

19.01.2019 18:14

A kome ostavljas "drzavu" ?

Name

Re

19.01.2019 18:24

Može se zaraditi ali da samo radis i spavaš, nas narod nije navikao na to

Name

Da

19.01.2019 18:36

je na zapadu lako zaraditi pare varaš se. ..imam ja najbliže u Kanadi ,Americi ,Australiji ,Njemačkoj ,Švetskoj ..

Name

Zv

19.01.2019 21:10

I na kiriju za par godina potrositi vise nego za cio zivotni vijek ovamo. Salim se, da je bolje jeste ali sve je to relativno kad se uporedi kupovna moc i zivotni standard. Pozdrav

Name

Lilium bosniacum

19.01.2019 18:16

Rusija u srcu, Minhen u navigaciji.

ODGOVORITE
Name

Laki

19.01.2019 18:32

Pa sta ce Bosanci u Rusiji?

Name

Nidje veze

19.01.2019 18:35

Onaj mladic je tek "zbunjen".Na majici prvo tri ljiljana pa onda Republika srpska zemlja mojih pradjedova pa onda sto ti kazes u navigaciji Minhen.A o Rusiji da i ne govorimo.Sto nije ostao u toj zemlji da je obradjuje?

Name

Re Nidje veze

20.01.2019 19:07

Pa ljiljani su na grbu kralja Bosne i Srbije Tvrtka Kotromanića koji je bio pravoslavac. I zar misliš da on manje voli svoju zemlju ako je iz nje otišao. Pa pogledaj Turke u zapadnoj Evropi. Njih niko ne proziva da ne vole Tursku iako ne žive u njoj. Oni gdje god odu ponašaju se kao da i dalje žive u Turskoj. Samo se kod nas uvijek nađe neko pametan da nekog kritikuje gdje mu je srce, a gdje navigacija. Pa da imaš priliku i ti bi otišao na zapad sigurno.

Name

To

20.01.2019 09:35

Svaka čast braćo Srbi gdje god da ste

ODGOVORITE
Name

Danilo

25.12.2019 04:53

Druze nisam ja otisao da se nikad ne vratim,a nisam ni malo zbunjem cak sta vise mnogo znam o sebi mnogo vise nego ti.Bosna je moja zemlja RS volim je i dole idem rado i redovno otisao sam zbog takvih pametnjakovica kao sto si ti da ne bi morao vama zemlju da obradjujem.A o porijeklu ljiljana i sta znace zapravo ljiljani mogu sad da pišem satima ali nema smisla to tebi pisati.Lijep pozdrav cast svim narodima i nacijama ja svoje mnogo volim i nisam nikoga uvrijedio smatram da treba tako svi da radimo.Slava Bogu!