Svaki drugi dan po tender na dar?

Još jedna sretna godina za IT stručnjake bliske vlasti počela je već prvog radnog dana 2019, a za samo dvije sedmice dobili su osam tendera vrijednih nevjerovatnih 3. 026. 265 KM.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


"Možete biti vrhunski stručnjak, ali ako niste u sistemu vlasti, sve to može da bude zabluda!“

Ovih riječi Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, lidera SNSD-a i apsolutnog vladara u Republici Srpskoj, sjetiće se svi oni koji budu brojali milione maraka koje su se slile u kasu banjalučke firme „Prointer“. Još jedna sretna godina za IT stručnjake bliske vlasti počela je već prvog radnog dana 2019, a za samo dvije sedmice dobili su osam tendera vrijednih nevjerovatnih 3.026.265 KM.

Iza ove firme, i dalje nezvanično, stoji niko drugi do Dodikov sin Igor, kojem očito „patriotizam“ jača hedonizam, a i najvažnije je da „sve ostane u kući“.

Da javni novac bude u sigurnom džepu već 3. januara pobrinule su se „Vode Srpske“. „Prointer“ je na tašte uzeo prvi tender. Na Portalu javnih nabavki osvanula je cifra 46.847 KM za „kupovinu IT opreme i umrežavanje udaljenih kancelarija u jednistvenu domensku mrežu“. „Prointer ITSS“ Banjaluka bio je jedini ponuđač!

Starijem Dodiku pred narodom su mrske institucije na nivou BiH, ali kada je porodični posao u pitanju, onda je saradnja moguća, čak i poželjna. Tako je nova tenderska sreća na vrata firme zakucala 5. januara kada je obznanjeno da Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) za održavanje računara i opreme plaća 32.760 KM.  „Prointer ITSS“ Banjaluka bio je jedini ponuđač!

Dok stariji Dodik pred očima naroda uživa u „paradi sloge i biča“, mlađi dobija ugovore od republičkih i državnih institucija, javnih preduzeća i ustanova. „Elektrodistribucija Pale“ 9. januara navodi da licence za „firewall uređaje“ plaća oko sedam hiljada maraka. „Prointer ITSS“ Banjaluka bio je jedini ponuđač!

I „Pošte Srpske“ još od nastanka ove firme zadovoljne su uslugama pa su joj namijenile ugovor težak 152.026 KM za modernizaciju mreže, nabavku rezervnih dijelova za „storage sistem“ – 14.976, održavanje tog sistema – 17.55O i tehničku podršku Službi za internet – 8.190 KM. „Prointer ITSS“ Banjaluka bio je jedini ponuđač!

Šaptač jabukama i gospodar virtuelne Srpske izuzetno dobro je zaradio i kod premijera RS Radovana Viškovića. Održavanje „data centra“ i infrastrukture informacionog sistema Vlade RS naplatiće 299.052 KM. Da je odabrani ponuđač dobro poznat znalo se i po raspisivanju ovog tendera, kada je Vlada tražila mnoštvo sertifikata koje zaposleni u toj firmi moraju da imaju. Sve to, dakako, imaju „Prointerovi“ stručnjaci, jer su i u prethodnoj godini bili na braniku IT sistema izvršne vlasti koja odavno gazi treće digitalno doba. Sve to tada koštalo je 287.000 KM. Zanimljivo, i ove godine „Prointer ITSS“ bio je jedini ponuđač!

Veliki igrači igraju jedni za druge tako i Uprava za indirektno oporezivanje BiH za „Prointer“ i obrnuto. Da su sklopili ugovor godine vrijedan čak 2.491.300 KM poznato je od 14. januara. Tu je postalo jasno da ovdje više nije riječ o tek stručnom kadru, već o tender genijima koji će za ovaj narodni novac instalirati video nadzor na graničnim prelazima i objektima koje koristi UIO BiH. Ovog puta pomoći će im agencija „Kamir“ iz Širokog Brijega. Oni su bili jedini ponuđači!

Ninić i Dodik kablove naplaćuju 9,4 miliona KM!

Banjalučka tender IT firma, učeći od „najboljih“, navikla je na milione. Polovinom decembra prošle godine Vlada RS nagradila je „Prointer“ i „Lanaco“ Nebojše Ninića sa 9,4 miliona KM i to za razvlačenje novih kablova za internet i proširenje njegovog kapaciteta u Administrativnom centru.

“’PROINTER ITSS d.o.o. Banja Luka’, ovlašteni predstavnik grupe ponuđača (Grupa ponuđača: PROINTER ITSS d.o.o. Banja Luka i  i Lanaco d.o.o. Banja Luka), dostavio je orginal i kopiju ponude. Ponuda ispunjava sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije, odnosno ponuda je prihvatljiva i može biti predmet daljeg vrednovanja shodno utvrđenom kriteriju u tenderskoj dokumentaciji”, stoji, između ostalog, u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača koju je potpisao tadašnji direktor Službe za zajedničke poslove Vlade RS Goran Maričić.

Milionski vrijedan posao uslijedio je pola godine nakon što je Vlada „Lanacu“ Microsoft licence platila basnoslovnih šest miliona KM.

Kako je Žurnal već pisao, i u tom tenderu bilo je vidljivo da je izvršna vlast već “pikirala” omiljene IT-evce. U tenderskoj dokumentaciji bilo je navedeno da ponuđač mora da ima bar jedan ugovor vrijedan 1,9 miliona KM bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost koji se ticao nabavke aktivne mrežne opreme i drugi identične vrijednosti koji je za predmet nabavke imao servere i storidže. Vlada od takvih firmi traži i minimalno 18 članova tehničkog tima.

I odgovori i „demanti“ zvuče poznato

„Prointer ITSS“, inače lobisti Milorada Dodika koji milionima maraka pokušavaju da ga skinu sa američke crne liste, i za pitanja i za demantije na adrese Žurnala šalje identičnu priču. 

„Svi poslovi koje je je dobio i realizovao 'Prointer ITSS' ugovoreni su doslovnim poštovanjem zakona i procedura. Ne osporavajući pravo da javnost bude što bolje upoznata kako se troši javni novac, tendeciozno napisani tekstovi bez prava na odgovor jasno pokazuju da nije cilj da se zaštite javni interesi, već da se pojedini krugovi obračunaju sa pojedinim kompanijama koje iz nekog razloga predstavljaju trn u oku njihovim finansijerima. Umjesto činjenica često se olako daju ocjene koje nijednog trenutka ne uzimaju u obzir da je poslove u postupcima javnih nabavki dobila kredibilna IT kompanija...“

(Žurnal)

KOMENTARI88
POŠALJITE PORUKU

Jaffa

18.01.2019 07:36

A šta su završili...ništa!? Poreska i SAP je piši propalo, i milioni odoše tek tako. Čak su dobili i razvlačenje optičkih kablova po gradu, a nikad nijednog bagera imali nisu...napišu koliko žele, a podizvodjači rade za kikiriki. Patriote sa obe strane Drine...

Ankica_PD

18.01.2019 08:45

Za poresku su uveli da poreznici sve unesu elektronski, a oni samo potvrde prijem. I umjesto da ih ima manje zaposlenih, njih ima ko suvih drva, Jos je najbitnije da u BL imaju finu kafanu gdje ce provoditi radno vrijeme.

re

18.01.2019 08:51

Organizovani kriminal ogromnih razmjera koji gusi zdravu trzisnu ekonomiju i ekonomski oporavak.Dok se ne stane na put kradji narodnih para iz budzeta preko tendera,nabavki i povezanih povlastenih firmi nece sunce da svane za Srbe u RS.I da vrate sve pare koje su pokrali zadnjih 20 god.Oduzeti im svu imovinu u RS i inostranstvu

zes

18.01.2019 10:03

On je unio zastavu,on je ispod zastave Srpske...on nosi znacku RS.On ima pravo.A vi sirotinjo pstttt...

Aliii...

18.01.2019 10:12

SNSD neda nikom ništa! NAMAMILI KOALICIONE PARTNERE U VLAST PA IM SAD NEDAJU NIŠTA! Javna preduzeća, ustanove, zavodi,fondovi,direkcije...sve na čekanju dok snsd pase pare.PAVIĆ UPLAŠEN,DJOKIĆ ZBUNJEN,ČAVA BIJESAN, STEVANDIĆ POKISO,ČUBRILOVIĆ RAZOČARAN.....Raspodijelili Ministarstva i tu stali. SNSD NEDA NIKOM NIŠTA -sve pare hoće sebi!

pres

18.01.2019 10:52

Zato je Zora Vidović ministrica finansija, a u poreskih su smještene "sve osobe koje trebaju" da zaštite njihovu samovolju i partijske interese....to je sistem koji glođe ,a takav im i treba....ko nas j..be, tako nam i treba!

amadeus

18.01.2019 11:35

,,PONEKAD SE COVJEKU UCINI DA JE BEZBOZNICKI PUT PRAV KAD VIDI BEZBOZNIKA KAKO SE BOGATI I USPEVA. O KAD BI MU SE DALO DA VIDI KRAJ TOGA PUTA,, SV. VLADIKA NIKOLAJ VELIMIROVIC.

RE JAFFA

18.01.2019 11:38

Neki dan mi došao zet, teska opozicija bio, pitam ga za koga si glasao, kaze za SNSD. JA ZAPANJEN, DO JUČE DRVLJE I KAMENJE ZA NJIH ! Otkud sad za njih da glasaš, pitam ga ? On kaže, kad samo pomislim na staru garnituru SDS-a, i da isti ili slični dođu na vlast, to nebih mogap podnijeti. Kakve je samo egibicije Krajisnik izvodio, od carinjenja vozila svome narodu, koji je prelazio sa druge strane u RS, PA CIJENE NAFTE, PA DVOJINIH TABLICA, ĆIRILIČNIH PASOŠA, spsak je podugačak....

Veteran

18.01.2019 12:52

Dodikov režim, crveni skakavci, sve obrstiše, a sada je na djelu najefikasnija brst - softverska mafija, koja sada pase budžete državnih organa i JP pod firmom Prointer. Sad će samo praviti verzije softvera i prodavati maglu za milione, pa će načiniti čudo od činovnika-robota...

crveni skakavci

18.01.2019 15:59

I neka dere do mile volje.. hoce narod da ima "zastitnika" Rs.. e pa izvolite dok sve ne iscjedi neka bude na vlasti..Volio bih docekati dan kad narod bude vidio da nema vise ni plata ni nista.. sve prodano.. potrajace jer ima se mogucnosti jos zaduzivati ali eto..

Re

18.01.2019 20:47

Kole

18.01.2019 07:36

Ma samo udri bagru...ako vam se ne svidja imate njemacku...

Nije vam ovo dedovina!

Re

18.01.2019 08:49

Ja mislim da ipak ti i takvi koji sve to podržavaju trebaju u bajbok.

re

18.01.2019 08:52

Bravo Kole, najgluplji si danas

Re

18.01.2019 09:28

MISLIM DA JE OVO GORE OD RUSKE MAFIJE S OBZIROM NA VELICINU OVOG NASEG JADA I DA NAROD VISE NE ZELI DA TROSI DANE I GODINE NA OVE SEOSKE KOKOSARE I NAROD JE KRENUO U JOS JEDNU OLUJU ALI OD SOPSTVENIH VLASTI TAKO DA JE MILORAD KRENUO U PROGON SOPSTVENOG NARODA

MK

18.01.2019 09:53

svaki komentar je suvisan i to nije novost u vezi Milokrada i njegove klike...al taj jadni narod to i dalje trpi i cuti umjesto da organizuje pobunu pa i revoluciju da skinu tu bagru i smjeste u corku gde im je i umjesto!

Swiss

18.01.2019 10:54

modricanin

18.01.2019 07:37

Sve posteno, mos mislit.

Zemljace i ti si izgleda neko veliko postenje pa spocitavas drugima.

Modricanin 2

18.01.2019 10:42

Nam je odavno ,narodu snsd isprao mozak (bez mozga) glasaju za ovog nakaza pa onda kuku .. kukaj ,bijedo ,glasali ste za 100km ,sad štedite može biti stotka do sledećih izbora . evo vam primjer: Vinka ,Bosa i Milosava glasale za "velikog vožda" i kod načelnika da im da 2m drva... Boga mi jedinoga ni novine nisu pročitale a kamo li da znaju što glasaju za ovog brundaša..

Crno

20.01.2019 11:57

VRS

18.01.2019 07:38

Davao je i Milosevic svome sinu!! Pa gdije je sad Marko!!! Nicija nije sijala do zore pa nece ni njihova!!

Nazalost eno ga u Moskvi zivi na visokoj nozi. A koliko se moze saznati i ovi "nasi" pare od dobiti ne drze u srpskim bankama. Ima jedna pjesma koja kaze ovako : U mom selu ima jedan Rade danju spava a po noci krade, ali selo ne da Radu sve na svoju stetu neka Rade od nas krade pa nece po svjetu, ne da selo da mu ode Rade jer se ne zna ko sta ima dok se ne ukrade". Mazohizam i samodestrukcija su psihicka stanja, neko bi rekao i poremecaji. Nazalost je tako. Jbg. Dolazi novo vrijeme. Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

racic

18.01.2019 11:49

Hvala! Ja sam napisao tu pjesmu, a otpjevali su je Sinovi Manjače. Rade je stvaran lik, stvarno stvaran lik iz pjesme.

Vučko BL

20.01.2019 23:56

Milko

18.01.2019 07:42

samo deri. Bice para za novu zastavu.

Ne mogu oni derati koliko Mi možemo izdržati.

Logika

18.01.2019 09:15

Babakluk & Papakluk

18.01.2019 07:43

na djelu!

baja veliki

18.01.2019 07:43

To praktikujem vec 10g.pa se niko nije bunio

Skeptik

18.01.2019 07:46

Stvorena je carevina o kojima su pisane bajke. Recimo, Carevo novo odjelo: "Nekada davno u nekom dalekom kraljevstvu vladao je car koji je vise od svega voleo lepu, modernu i skupocenu odecu na koju je trosio nemereno mnogo blaga. Nikada nije brinuo o svojim sunarodnicima, slugama pa cak ni o svojim najblizima vec samo o kupovini odece....."

Ljepo receno ali ovu bajku ce mo slusati jos 20 god i onda nas ovdje nece biti.Vecina stare populacije za 10 god izumire omladina odlazi a narastaja nema tako da za 20 god nas nema.Ostace 20 porodica koje su privatizovale sve.Nas Srba bice po SLOVENIJI AUSTRIJI NJEMACKOJ Svajcarskoj.Za sve je sad kasno

Bajka

18.01.2019 12:39

Kojo

18.01.2019 07:46

Kad za deset godina srpska bude brojaka pola miliona stanovnika bice im jasno da su Poentirali .

Samo oni

18.01.2019 07:48

Samo oni rade u cjeloj Republici svi ostali su neradnici.

Trt

18.01.2019 08:06

Tako se brani Srpstvo!

Milos

18.01.2019 08:21

Ziv on i zdrav bio na ponos svojim roditeljima, a i cijeloj naciji, eto ga ko Njegos!

Šta reče budalo?!?

Djoko

18.01.2019 09:00

Rade

18.01.2019 08:48

Evo zasto ja nevolim ovu republiku srpsku jer sluzi tajkunima lopovima i budalama

Nije Republika Srpska kriva za to, nego lopovski politicari i nas mentalitet.

Re

18.01.2019 09:27

Što se grbo rodi, brojeve ne popravi."

Njegoš

18.01.2019 10:35

Ma sta nije koje republika srpska mi nismo sigurno vec lukac dodik cvijanovic radmanovic radojcic i ostali moj do mojega a iti podrzaji kriminalce i republiku ja je mrzim prezirem jer mi nista nije dala samo uzima i u istava zivot idiote snsdov

Rade

18.01.2019 10:53

Ma

18.01.2019 08:49

Znate li samo koliko se ta firma omrsila u "poslu" koji im je omogucio krimos Goran Talic u Zotovicu.

Sve zahvaljujuci mrtvom djetetu Nikoli Djurovicu. On je Dodika tu noc i primio u Zotovic. A Talic bi zbog pedofilije trebao biti u dozivotnom zatvoru.

Re

18.01.2019 11:00

O Talicu se vec odavno sve najgore zna - rodjeni brat pucao u njega, da je teski psihopata, da je veliki kriminalac, ali da je pedofil to ili je novi podatak, ili se vjesto skriva od javnosti.

re re

18.01.2019 12:40

kako to,

18.01.2019 08:52

Strucnjaci to je za plakanje i dobro mi ikako zivimo, jadan narod i sramota od firmi,, Ako je to slika nase IT sposobnosti onda cemo brzo sahraniti nasu SR Od moje stecene Penzije u Siemensu i poznavanja te teme nemogu vjerovati da nase skolstvo ne shvaca da bez IT nema opstanka a mi radimo sa ljudima bez zanimanja. Kako se mogu Sefofi radovati svome ne napredtku kad i sami nista od toga ne razumiju, Kada ce te za savjetnika imat nekog stranca ali problem je jezik? Ja se nesjecam za sve vrijeme dali je nestalo struje a kod nas svaki dan jer kad odnekuda dodjem u kuci sve blinka! Smo nastavite tako,

VETERAN

18.01.2019 09:03

SVE PATRIOTE A SAMO BLATITE PREDSJEDNIKA I NJEGOVU PORODICU...jel on kriv sto mu je sin strucnjak i sposoban ..ZIVIO PREDSJEDNIK

Voli on i BiH kada su pare u pitanju..?

re;

18.01.2019 09:43

Veteran nije on predsjednik vise sad imas predsjednicu on radi u sarajevu a sta radi nezna ni sam ,a ti veteran pusku ocisti da ga branis jos malo pa cemu biti potrebni takvi kao ti a mi cemo u njemacku da navijamo za takve budale

Rade

18.01.2019 10:56

Ti "veteran"? Možda si šlepere vozio ... Dok smo stvarali RS. Zato i bulazniš

Re

18.01.2019 12:10

А

18.01.2019 09:06

Шта би Ви?

Mi bi da živimo normalno

Re

18.01.2019 09:48

NEVOLI NISU MU DALI 11 MILIONA KMBUDŽET A U RS IMA TOLIKO I PLUS KORUPCIJA KRAĐA BUDŽETA I NIKO MU NIŠTA NEMOŽE VEĆI KRIMINALAC NIJE SE RODIO NA OVIM PROSTORIMA

REDAVNI PLAĆKAROŠ

18.01.2019 18:24

Svedska

18.01.2019 09:07

Sta je cudno u svemu tome! Dodik je ovozemaljski Bog entiteta RS i on moze sta zeli,to je dopusteno samo bogovima. ''Kakav narod takva drzava'' U Svedskoj smo stranci,ovde ima kralj,stvarni kralj,ali eto nije samo kraljevima dopusteno na dobro zive, ovde drustvo daje sansu svima,pa i nama koji smo stigli iz te jadne BiH. ''Dom je tamo gdje ti je dobro''

Realitic

18.01.2019 09:26

Nema se vise sta reci. Ja bi samo uveo provjeru ko je glasao za burlu i biserku da nedobije vizu da ide vani. Kad im je toliko lijepo treba da ostanu u dodikstanu. Najgore je kad razgovaras sa ljudima koji glasaju za dzelate a hoce vani. Pa ostanite sa njima ovdje.

Dr

18.01.2019 10:00

Zatrebalo im za lijecenje

Igor

18.01.2019 10:06

Braćo i sestre, ne gubite nadu i optimizam. Radite više na sebi. I u našoj dragoj RS moguće je ostvariti Američki san. Bitno je i da je cijela porodica spremna na velika odricanja, težak i mukotrpan danonoćni rad. Biti moralan, raditi pošteno, voljeti RS više od drugih i uspjeh je tu. Pustite vi neradnike kojima sve smeta, koji razmišljaju, analiziraju, upoređuju i sanjaju. Treba biti realan i prihvatiti stanje kakvo jest. To je najbolji put za ekonomski jaku i stabilnu RS. Tako i tata kaže.

Bravo

18.01.2019 10:14

Bravo PATRIOTA MILE..Bas si patriota i to pod zastabom RS...Samo guli ..NEKA MALISA IMA ti se izborio za RS..Jebes nase sinove neka pocrkaju..Ja borac sin fakultet zavrsio i to MEDICINU A kako min Bogdanic kaza nij na birou vec NERASPOREDJEN..Od POGINULIG mi brata kćer je drzavnu Ekonomiju zavrsila vec 4 g...A radi u MARKETU..MA bravo PATRIOYO..Ko nasu djecu j.....njih cemo u Njemacku kosyo se vec pripremaju..DABOGDA TI ZA LJEK TREVALO TEBI I TVOJIMA A BENASLI GA...PATRIOTO USRANA

Zato zabraniti zapošljavanje u državnim i javnim ustanovama onima sa privatnim fakultetima, znamo zašto,otpustiti sve koji su primljeni.bez konkursa, zabraniti sve privatne fakultete dok ne ispune nove i rigorozne uslove(prostor, profesori u stalnom radnom odnosu itd.) i stvorili bi se uslovi za zapošljavanje marljivih studenata sa državnih fakulteta. Ovako će i ti fakulteti da bi opstali snižavati kriterijume što će.dovesti do potpune propasti obrazovanja. Nije mi jasno zašto studenti državnih fakulteta ćute dok im oni sa kupljenim diplomama otimaju radna mjesta. Pa ne mogu svi biti u "sistemu vlasti".

Don Kihot

18.01.2019 12:39

Oni što kupuju diplome, iste "proberu" prema potrebi radnog mjesta. Dobra radna mjesta dobijaju kao partijski poltroni, kad se premjeste na drugo, kupe mr, ili dr, da su kao "baš stručni" za to mjesto. Tom nemoralu, psihičkom posrnuću probranih, a istovremenom devalviranju svih pozitivnih vrijednosti, ne nazire se kraj.

Za Don

18.01.2019 22:32

Lijepa Njemacka...

18.01.2019 10:44

Ajmo mi svi u Njemacku pa neka ostanu samo MiloKRAD i njegov sin Igor.....

Swiss

18.01.2019 11:03

jadan je taj narod koga vodi Milokrad i Biserka ! Dva najvece zla Srpskog naroda

realna korupcija

18.01.2019 11:03

Bez Tate nevjerujem da bi ista postigao. Ovo se zove „mala“ korupcija. Trebalo bi se malo ispitivati, jer i druge firme nude dobar posao a i sigurno jeftinije i kvalitetnije. Princip je, mi tebi a tvoj Tata nama! Fuj

El

18.01.2019 11:07

Za sve je kriva boracka koja suti sta god da se desi a mi smo je stvorili mislim RS

Boracka je NE BORACKA, POPI..J je !

za

18.01.2019 14:28

Plan b

18.01.2019 11:09

Šta je sa zastavama?

Sta mislis

18.01.2019 11:49

STA MISLIS MILORADE???????Da si PROITER Dao strucnjaku DAVIDU DRAGICEVICU...Dokle bih mi u tehnologiji stigli IT....Al eto strucnjaka zatrpaj travom a Svome malisi daj da se IGRA ...MILORADE MILORADE STIGLATE SAMO JEDNA SUZA OVOG NARODA NAPACENOG..Al Milirade klecete tvoji potomi...SVOME NI MANJE NI VISE SVE A STRUCNJAKE I MLADJE POD ZEMLJYU...EEE CRNSI DA CRNJI NEMOZES BITI..

Direkt

18.01.2019 12:01

Dodikov rezim kao italijanska mafija danasnjice. Pljackaju narod preko namjestenih tendera.

Nikiforovic

18.01.2019 12:03

Trazili ste sad gledajte i ne zalite se.Ili kazite Dobro jutro Njemacka.

Dodikovi

18.01.2019 12:20

Nemoze nam niko nista jacismo od sudbine . PS. Nezaboravite da glasate sledeci puta za nas .

Don Kihot

18.01.2019 12:25

Korupcija je toliko prožela sve institucije da je to postalo neizdrživo. Pošten građanin je izložen šikaniranju kad traži neko osnovno pravo, a uvezana sudsko-tužilačko-advokatska mafija grabi nemilosrdno pare iz budžeta. Isto tako rade i softverska, putarska, građevinska i šumarska mafija. Tenderska mafija je posebna priča. Tu direktori, načelnici, poslanici i svi drugi uzimaju ogromne pare, poštenog tendera nema. Ovo je toliko strašno da vodi RS u potpunu propast. Svemu tome kumuje i neobrazovani narod,zaluđen nacinalizmom. Jedini spas je revolucija koju nažalost nema ko da povede.

Šta rade opozicionari? Ne javljaju se uopšte, na čemu zasnivaju budući rad za narod? Boračku organizaciju, ne vrijedi komentarisati, po pitanju odnosa prema demobilisanim, zaštite ljudi, borbe za ikakva prava, dotaknuto je dno, u svakom pogledu, ali skroz .

Dario

18.01.2019 22:46

006

18.01.2019 12:37

Nikoga mi nije zao ni jedne sekunde, ovo jos nije ništa, samo opleti......

Slazem se 100% ,trazili ste gledajte......

re

18.01.2019 14:31

jednom ces uspjetiß

18.01.2019 13:16

Ja se samo pitam dali oni vjeruju da je to rad i uspjeh? jer po mome je to kradja prezobrazlug varanje i ucjenjivanje svog naroda a sirotinja ga opet bira, a na balkanu je tako jer pored BiH , Rumunije ,Srbije ,Albanije ,Montenegra ,i Makedonije ,Bugarske,njihove presjednike netreba pozdraviti kad njihove sluge cim predju granicu odmah cucnu i prose.

Jugonostalgičar

18.01.2019 13:28

Naroda mi nije nimalo žao, što je tražio, to je i dobio. 1990. je većina glasala za nacionalne stranke koje su vodili osuđivani kriminalci i nacionalisti, propalice, kockari i alkoholičari, jednom riječi,najgori šljam. Dobili smo rat,zločine,uništenu privredu. Od LJUDI postali smo Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Od radnika koji su bili vlasnici svojih fabrika postali smo robovi ratnih profitera i posleratnih tajkuna. Već stoput rečeno:tražili ste-gledajte.

Tješim se pošto nisam više na tim prostorima i imam taj 'luksuz': bio sam i mislim da sam ostao taj isti čovjek kao u Jugoslaviji i govorim istim, našim jezikom, kada sam to u prilici, kako na onim prostorima, tako i tamo gdje sada živim. Veliko olakšanje. Imam (za moje pojmove) sve a nemam ništa kada je duša prazna. Tiito, kakav je takav je bio, bio i ostao pojam dobrog života, bar za većinu, koja toga nije bila ni svjesna, nije vrednovala, razmazila se, opustila pa i izgubila.

Upravo tako

18.01.2019 15:51

Dario

18.01.2019 13:52

MILOKRAD CUVA REPUBLIKU SRBSKU ZAR VAM TO NIJE JASNO DA NJEGA NEMA NEBI NI NJE BILO,ON JE NIJE STVARSO JER JE IMAO DRUGOG POSLA.

Šta si ti radio kad je trebalo ići u skolu ?

Re

18.01.2019 15:03

Dario

18.01.2019 13:58

NADAM SE DA CE NAS U BUDUCNOSTI KAD CUVAR REPUBLIKE SRBSKE ODE U PENZIJU ZASLUZENU VODITI MLADJANI IGOR DODIK I NADAM SE DA CE SE DO TAD OVA PRCIJA ZVATI DODIKOVCI NA FAZON BAKINACA.

Gogi

18.01.2019 17:41

Nesmijem ni pomisliti sta poslije Dodika, jer bioloski sat otkucava, nema se puno vremena... slijedi nam propast..

Glas

18.01.2019 18:13

Srpski snobizam je uvjek bio najbolji trening za organizam.

Sale

18.01.2019 18:19

UDRI RUDONJA PO BAGRI ČIMVIŠE JER OVAJ NEPISMENI NAROD NIŠTA NEZNA UZMI GLASOVE ZA SITNE PARE OPET OD TIH SIROMAKA PARE SI DAO ALI SU ONI NEPISMENI DABI SVATILI ŠTA IM RADIŠ A ONI TE POŠTENO PLAĆAJU SAMO ŠTAĆE ONI I DJECA IM JESTI

Ko Fol Patriote

18.01.2019 18:24

Pljačkaju sopstveni narod, bog će to sve kaznit jer su izgubili kompas samo grabi uzmi i pljačkaj.

JAVNE NABAVKE SU ZLO

18.01.2019 18:32

Ja da se pitam ukinuo bih javne nabavke, ali bi zato imao jaku stručnu službu i jako tužilaštvo za istrage, pa ako bude nešto preplaćeno haps i pljenidba imovine, kao i doživotna zabrana bavljenja tim poslom. Ubiše nas tenderi, nekad po dvije godine nešto ne uradimo kad dva jaka udare jedan na drugoga, samo kontrola, a neka nadležno ministarstvo, ili javno preduzeće raspiše konkurs i dodjweli bez prava žalbe izvođaču radova posao. Zato bi mu jebao preko struke i super plaćenih majstora u inspektoratu i tužilaštvu, prvo za jednu marku ukradenu, drugo ako nije prvoklasan materijal ugrađen, to je lako utvrditi. Tako se država pravi, ovako ovo kurcanje, tender i na kraju opet dobije kome su namijenili.

Bravo RUDONJA

18.01.2019 18:42

NIJE MALOM POTREBNO NIŠTA ĆAĆA RUDONJA JE UKRAO IZ BUDŽETA R SRBSKE 5 MILIJARDI KM I KRADE I DALJE STO NEĆE J.... GLUPI NAROD I R SRBSKU ONI ZNAJU SAMO DA MU DAJU GLAS DABI MOGO ČUVATI R SRBSKU JADNA JE TA REPUBLIKA KOJU JE ON SAČUVO

Direkt

18.01.2019 23:46

Dodik je od RS napravio burazersko-kumovsko-rodbinsku despotovinu u kojoj jedna te ista grupa bavi se i poljoprivredom i IT sektorom i ugostiteljstvom i sportom i bog zna cime sve ne. Ovo je vec postalo blago receno jako nenormalno. Da je Igor Dodik zaista sposoban, a ne guzonjin sin, nista ovo nebi bilo sporno. Posto jos nije isplatio visemilionski kredit dobijen na lijepe oci, samo na tom primjeru sasvim je jasno koliko je sposoban. Da mu nije babe-kriminalca, nebi znao ni kafic drzati.

xxxMALIxxx

19.01.2019 07:18

Šta reci , a nespomenuti Boga i Slavu ! Oprosti im Boze neznaju sta rade . A doce i njima sudnji dan . Sve nas isto ceka . DVA METRA BEZ GIOMETRA.

ISKRENO

19.01.2019 15:51

Meni je licno Igor Dodik donio tender kakav da pustim za njegovu firmu,tendersku dokumentaciju je napisao Bojan Vujic

Što da ne

20.01.2019 21:18

Na slici gornjoj vidi se jedna jedna sretna, uspješna i razdragana familija. Slika je toliko optimistična da bi ladno mogla poslužiti za neku od publikacija Jehovinih svjedoka

Mihajlo1974

21.01.2019 07:04

Sto se bunite?Pa i ja bih to sve radio da mogu a vjerujem i masa vas bi to isto radila!Paru, dobra auta i lijep zivot svi volimo.Zar ne??Imali smo sansu i sta smo izabrali.Meni nije zao nas genercija 70.i neke.Nego mi je zao nase djece .J..e nas Dodo samo tako a i opozicija je obicno djubre.Nesposobni a prodali bi svoju majku.Omladino bjezite sa ukletog Balkana

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.