Сваки други дан по тендер на дар?

Још једна сретна година за ИТ стручњаке блиске власти почела је већ првог радног дана 2019, а за само двије седмице добили су осам тендера вриједних невјероватних 3. 026. 265 КМ.

Република Српска 18.01.2019 | 07:29
 Сваки други дан по тендер на дар?
"Можете бити врхунски стручњак, али ако нисте у систему власти, све то може да буде заблуда!“

Ових ријечи Милорада Додика, предсједавајућег Предсједништва БиХ, лидера СНСД-а и апсолутног владара у Републици Српској, сјетиће се сви они који буду бројали милионе марака које су се слиле у касу бањалучке фирме „Проинтер“. Још једна сретна година за ИТ стручњаке блиске власти почела је већ првог радног дана 2019, а за само двије седмице добили су осам тендера вриједних невјероватних 3.026.265 КМ.

Иза ове фирме, и даље незванично, стоји нико други до Додиков син Игор, којем очито „патриотизам“ јача хедонизам, а и најважније је да „све остане у кући“.

Да јавни новац буде у сигурном џепу већ 3. јануара побринуле су се „Воде Српске“. „Проинтер“ је на таште узео први тендер. На Порталу јавних набавки осванула је цифра 46.847 КМ за „куповину ИТ опреме и умрежавање удаљених канцеларија у једниствену доменску мрежу“. „Проинтер ИТСС“ Бањалука био је једини понуђач!

Старијем Додику пред народом су мрске институције на нивоу БиХ, али када је породични посао у питању, онда је сарадња могућа, чак и пожељна. Тако је нова тендерска срећа на врата фирме закуцала 5. јануара када је обзнањено да Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ (БХДЦА) за одржавање рачунара и опреме плаћа 32.760 КМ.  „Проинтер ИТСС“ Бањалука био је једини понуђач!

Док старији Додик пред очима народа ужива у „паради слоге и бича“, млађи добија уговоре од републичких и државних институција, јавних предузећа и установа. „Електродистрибуција Пале“ 9. јануара наводи да лиценце за „фиреwалл уређаје“ плаћа око седам хиљада марака. „Проинтер ИТСС“ Бањалука био је једини понуђач!

И „Поште Српске“ још од настанка ове фирме задовољне су услугама па су јој намијениле уговор тежак 152.026 КМ за модернизацију мреже, набавку резервних дијелова за „стораге систем“ – 14.976, одржавање тог система – 17.55О и техничку подршку Служби за интернет – 8.190 КМ. „Проинтер ИТСС“ Бањалука био је једини понуђач!

Шаптач јабукама и господар виртуелне Српске изузетно добро је зарадио и код премијера РС Радована Вишковића. Одржавање „дата центра“ и инфраструктуре информационог система Владе РС наплатиће 299.052 КМ. Да је одабрани понуђач добро познат знало се и по расписивању овог тендера, када је Влада тражила мноштво сертификата које запослени у тој фирми морају да имају. Све то, дакако, имају „Проинтерови“ стручњаци, јер су и у претходној години били на бранику ИТ система извршне власти која одавно гази треће дигитално доба. Све то тада коштало је 287.000 КМ. Занимљиво, и ове године „Проинтер ИТСС“ био је једини понуђач!

Велики играчи играју једни за друге тако и Управа за индиректно опорезивање БиХ за „Проинтер“ и обрнуто. Да су склопили уговор године вриједан чак 2.491.300 КМ познато је од 14. јануара. Ту је постало јасно да овдје више није ријеч о тек стручном кадру, већ о тендер генијима који ће за овај народни новац инсталирати видео надзор на граничним прелазима и објектима које користи УИО БиХ. Овог пута помоћи ће им агенција „Камир“ из Широког Бријега. Они су били једини понуђачи!

Нинић и Додик каблове наплаћују 9,4 милиона КМ!

Бањалучка тендер ИТ фирма, учећи од „најбољих“, навикла је на милионе. Половином децембра прошле године Влада РС наградила је „Проинтер“ и „Ланацо“ Небојше Нинића са 9,4 милиона КМ и то за развлачење нових каблова за интернет и проширење његовог капацитета у Административном центру.

“’ПРОИНТЕР ИТСС д.о.о. Бања Лука’, овлаштени представник групе понуђача (Група понуђача: ПРОИНТЕР ИТСС д.о.о. Бања Лука и  и Ланацо д.о.о. Бања Лука), доставио је оргинал и копију понуде. Понуда испуњава све услове и захтјеве из тендерске документације, односно понуда је прихватљива и може бити предмет даљег вредновања сходно утврђеном критерију у тендерској документацији”, стоји, између осталог, у одлуци о избору најповољнијег понуђача коју је потписао тадашњи директор Службе за заједничке послове Владе РС Горан Маричић.

Милионски вриједан посао услиједио је пола године након што је Влада „Ланацу“ Мицрософт лиценце платила баснословних шест милиона КМ.

Како је Журнал већ писао, и у том тендеру било је видљиво да је извршна власт већ “пикирала” омиљене ИТ-евце. У тендерској документацији било је наведено да понуђач мора да има бар један уговор вриједан 1,9 милиона КМ без урачунатог пореза на додату вриједност који се тицао набавке активне мрежне опреме и други идентичне вриједности који је за предмет набавке имао сервере и сториџе. Влада од таквих фирми тражи и минимално 18 чланова техничког тима.

И одговори и „деманти“ звуче познато

„Проинтер ИТСС“, иначе лобисти Милорада Додика који милионима марака покушавају да га скину са америчке црне листе, и за питања и за демантије на адресе Журнала шаље идентичну причу. 

„Сви послови које је је добио и реализовао 'Проинтер ИТСС' уговорени су дословним поштовањем закона и процедура. Не оспоравајући право да јавност буде што боље упозната како се троши јавни новац, тендециозно написани текстови без права на одговор јасно показују да није циљ да се заштите јавни интереси, већ да се поједини кругови обрачунају са појединим компанијама које из неког разлога представљају трн у оку њиховим финансијерима. Умјесто чињеница често се олако дају оцјене које ниједног тренутка не узимају у обзир да је послове у поступцима јавних набавки добила кредибилна ИТ компанија...“

(Журнал)

Коментари / 88

Оставите коментар
Name

Јаффа

18.01.2019 06:36

А шта су завршили...ништа!? Пореска и САП је пиши пропало, и милиони одоше тек тако. Чак су добили и развлачење оптичких каблова по граду, а никад ниједног багера имали нису...напишу колико желе, а подизводјачи раде за кикирики. Патриоте са обе стране Дрине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анкица_ПД

18.01.2019 07:45

Добар глас се далеко цује: хттп://приједор24.цом/сваки-други-дан-по-тендер-на-дар-за-сина-игора/

Name

ре

18.01.2019 07:51

За пореску су увели да порезници све унесу електронски, а они само потврде пријем. И умјесто да их има мање запослених, њих има ко сувих дрва, Јос је најбитније да у БЛ имају фину кафану гдје це проводити радно вријеме.

Name

зес

18.01.2019 09:03

Организовани криминал огромних размјера који гуси здраву трзисну економију и економски опоравак.Док се не стане на пут крадји народних пара из будзета преко тендера,набавки и повезаних повластених фирми неце сунце да сване за Србе у РС.И да врате све паре које су покрали задњих 20 год.Одузети им сву имовину у РС и иностранству

Name

Алиии...

18.01.2019 09:12

Он је унио заставу,он је испод заставе Српске...он носи знацку РС.Он има право.А ви сиротињо пстттт...

Name

прес

18.01.2019 09:52

СНСД неда ником ништа! НАМАМИЛИ КОАЛИЦИОНЕ ПАРТНЕРЕ У ВЛАСТ ПА ИМ САД НЕДАЈУ НИШТА! Јавна предузећа, установе, заводи,фондови,дирекције...све на чекању док снсд пасе паре.ПАВИЋ УПЛАШЕН,ДЈОКИЋ ЗБУЊЕН,ЧАВА БИЈЕСАН, СТЕВАНДИЋ ПОКИСО,ЧУБРИЛОВИЋ РАЗОЧАРАН.....Расподијелили Министарства и ту стали. СНСД НЕДА НИКОМ НИШТА -све паре хоће себи!

Name

амадеус

18.01.2019 10:35

Зато је Зора Видовић министрица финансија, а у пореских су смјештене "све особе које требају" да заштите њихову самовољу и партијске интересе....то је систем који глође ,а такав им и треба....ко нас ј..бе, тако нам и треба!

Name

РЕ ЈАФФА

18.01.2019 10:38

,,ПОНЕКАД СЕ ЦОВЈЕКУ УЦИНИ ДА ЈЕ БЕЗБОЗНИЦКИ ПУТ ПРАВ КАД ВИДИ БЕЗБОЗНИКА КАКО СЕ БОГАТИ И УСПЕВА. О КАД БИ МУ СЕ ДАЛО ДА ВИДИ КРАЈ ТОГА ПУТА,, СВ. ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЦ.

Name

Ветеран

18.01.2019 11:52

Неки дан ми дошао зет, теска опозиција био, питам га за кога си гласао, казе за СНСД. ЈА ЗАПАЊЕН, ДО ЈУЧЕ ДРВЉЕ И КАМЕЊЕ ЗА ЊИХ ! Откуд сад за њих да гласаш, питам га ? Он каже, кад само помислим на стару гарнитуру СДС-а, и да исти или слични дођу на власт, то небих могап поднијети. Какве је само егибиције Крајисник изводио, од царињења возила своме народу, који је прелазио са друге стране у РС, ПА ЦИЈЕНЕ НАФТЕ, ПА ДВОЈИНИХ ТАБЛИЦА, ЋИРИЛИЧНИХ ПАСОША, спсак је подугачак....

Name

црвени скакавци

18.01.2019 14:59

Додиков режим, црвени скакавци, све обрстише, а сада је на дјелу најефикаснија брст - софтверска мафија, која сада пасе буџете државних органа и ЈП под фирмом Проинтер. Сад ће само правити верзије софтвера и продавати маглу за милионе, па ће начинити чудо од чиновника-робота...

Name

Ре

18.01.2019 19:47

И нека дере до миле воље.. хоце народ да има "заститника" Рс.. е па изволите док све не исцједи нека буде на власти..Волио бих доцекати дан кад народ буде видио да нема висе ни плата ни ниста.. све продано.. потрајаце јер има се могуцности јос задузивати али ето..

Name

Коле

18.01.2019 06:36

Ма само удри багру...ако вам се не свидја имате њемацку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2019 07:49

Није вам ово дедовина!

Name

ре

18.01.2019 07:52

Ја мислим да ипак ти и такви који све то подржавају требају у бајбок.

Name

Ре

18.01.2019 08:28

Браво Коле, најглупљи си данас

Name

МК

18.01.2019 08:53

МИСЛИМ ДА ЈЕ ОВО ГОРЕ ОД РУСКЕ МАФИЈЕ С ОБЗИРОМ НА ВЕЛИЦИНУ ОВОГ НАСЕГ ЈАДА И ДА НАРОД ВИСЕ НЕ ЗЕЛИ ДА ТРОСИ ДАНЕ И ГОДИНЕ НА ОВЕ СЕОСКЕ КОКОСАРЕ И НАРОД ЈЕ КРЕНУО У ЈОС ЈЕДНУ ОЛУЈУ АЛИ ОД СОПСТВЕНИХ ВЛАСТИ ТАКО ДА ЈЕ МИЛОРАД КРЕНУО У ПРОГОН СОПСТВЕНОГ НАРОДА

Name

Сwисс

18.01.2019 09:54

сваки коментар је сувисан и то није новост у вези Милокрада и његове клике...ал тај јадни народ то и даље трпи и цути умјесто да организује побуну па и револуцију да скину ту багру и смјесте у цорку где им је и умјесто!

Name

модрицанин

18.01.2019 06:37

Све постено, мос мислит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрицанин 2

18.01.2019 09:42

Земљаце и ти си изгледа неко велико постење па споцитавас другима.

Name

Црно

20.01.2019 10:57

Нам је одавно ,народу снсд испрао мозак (без мозга) гласају за овог наказа па онда куку .. кукај ,биједо ,гласали сте за 100км ,сад штедите може бити стотка до следећих избора . ево вам примјер: Винка ,Боса и Милосава гласале за "великог вожда" и код начелника да им да 2м дрва... Бога ми јединога ни новине нису прочитале а камо ли да знају што гласају за овог брундаша..

Name

ВРС

18.01.2019 06:38

Давао је и Милосевиц своме сину!! Па гдије је сад Марко!!! Ниција није сијала до зоре па неце ни њихова!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

18.01.2019 10:49

Назалост ено га у Москви зиви на високој нози. А колико се мозе сазнати и ови "наси" паре од добити не дрзе у српским банкама. Има једна пјесма која казе овако : У мом селу има један Раде дању спава а по ноци краде, али село не да Раду све на своју стету нека Раде од нас краде па неце по свјету, не да село да му оде Раде јер се не зна ко ста има док се не украде". Мазохизам и самодеструкција су психицка стања, неко би рекао и поремецаји. Назалост је тако. Јбг. Долази ново вријеме. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

Name

Вучко БЛ

20.01.2019 22:56

Хвала! Ја сам написао ту пјесму, а отпјевали су је Синови Мањаче. Раде је стваран лик, стварно стваран лик из пјесме.

Name

Милко

18.01.2019 06:42

само дери. Бице пара за нову заставу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

18.01.2019 08:15

Не могу они дерати колико Ми можемо издржати.

Name

Бабаклук & Папаклук

18.01.2019 06:43

на дјелу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја велики

18.01.2019 06:43

То практикујем вец 10г.па се нико није бунио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

18.01.2019 06:46

Створена је царевина о којима су писане бајке. Рецимо, Царево ново одјело: "Некада давно у неком далеком краљевству владао је цар који је висе од свега волео лепу, модерну и скупоцену одецу на коју је тросио немерено много блага. Никада није бринуо о својим сународницима, слугама па цак ни о својим најблизима вец само о куповини одеце....."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајка

18.01.2019 11:39

Љепо рецено али ову бајку це мо слусати јос 20 год и онда нас овдје неце бити.Вецина старе популације за 10 год изумире омладина одлази а нарастаја нема тако да за 20 год нас нема.Остаце 20 породица које су приватизовале све.Нас Срба бице по СЛОВЕНИЈИ АУСТРИЈИ ЊЕМАЦКОЈ Свајцарској.За све је сад касно

Name

Којо

18.01.2019 06:46

Кад за десет година српска буде бројака пола милиона становника бице им јасно да су Поентирали .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само они

18.01.2019 06:48

Само они раде у цјелој Републици сви остали су нерадници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт

18.01.2019 07:06

Тако се брани Српство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

18.01.2019 07:21

Зив он и здрав био на понос својим родитељима, а и цијелој нацији, ето га ко Његос!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоко

18.01.2019 08:00

Шта рече будало?!?

Name

Родила Јабука

18.01.2019 07:22

Инспектори и власт нешто причају, а у ланаку иде плата пола рачун пола на руке! Да скратим причу кад узмеш број радника и помножиш са цифром коју није платио држави, њему чисто остане 100 000 км.. Лагано на то плати 10% добит да подигне и остало 90 000 за каве :),

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

18.01.2019 07:48

Ево засто ја неволим ову републику српску јер слузи тајкунима лоповима и будалама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2019 08:27

Није Република Српска крива за то, него лоповски политицари и нас менталитет.

Name

Његош

18.01.2019 09:35

Што се грбо роди, бројеве не поправи."

Name

Раде

18.01.2019 09:53

Ма ста није које република српска ми нисмо сигурно вец лукац додик цвијановиц радмановиц радојциц и остали мој до мојега а ити подрзаји криминалце и републику ја је мрзим презирем јер ми ниста није дала само узима и у истава зивот идиоте снсдов

Name

Ма

18.01.2019 07:49

Знате ли само колико се та фирма омрсила у "послу" који им је омогуцио кримос Горан Талиц у Зотовицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2019 10:00

Све захваљујуци мртвом дјетету Николи Дјуровицу. Он је Додика ту ноц и примио у Зотовиц. А Талиц би због педофилије требао бити у дозивотном затвору.

Name

ре ре

18.01.2019 11:40

О Талицу се вец одавно све најгоре зна - родјени брат пуцао у њега, да је тески психопата, да је велики криминалац, али да је педофил то или је нови податак, или се вјесто скрива од јавности.

Name

како то,

18.01.2019 07:52

Струцњаци то је за плакање и добро ми икако зивимо, јадан народ и срамота од фирми,, Ако је то слика насе ИТ способности онда цемо брзо сахранити насу СР Од моје стецене Пензије у Сиеменсу и познавања те теме немогу вјеровати да насе сколство не схваца да без ИТ нема опстанка а ми радимо са људима без занимања. Како се могу Сефофи радовати своме не напредтку кад и сами ниста од тога не разумију, Када це те за савјетника имат неког странца али проблем је језик? Ја се несјецам за све вријеме дали је нестало струје а код нас сваки дан јер кад однекуда додјем у куци све блинка! Смо наставите тако,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

18.01.2019 08:03

СВЕ ПАТРИОТЕ А САМО БЛАТИТЕ ПРЕДСЈЕДНИКА И ЊЕГОВУ ПОРОДИЦУ...јел он крив сто му је син струцњак и способан ..ЗИВИО ПРЕДСЈЕДНИК

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре;

18.01.2019 08:43

Воли он и БиХ када су паре у питању..?

Name

Раде

18.01.2019 09:56

Ветеран није он предсједник висе сад имас предсједницу он ради у сарајеву а ста ради незна ни сам ,а ти ветеран пуску оцисти да га бранис јос мало па цему бити потребни такви као ти а ми цемо у њемацку да навијамо за такве будале

Name

Ре

18.01.2019 11:10

Ти "ветеран"? Можда си шлепере возио ... Док смо стварали РС. Зато и булазниш

Name

А

18.01.2019 08:06

Шта би Ви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2019 08:48

Ми би да живимо нормално

Name

РЕДАВНИ ПЛАЋКАРОШ

18.01.2019 17:24

НЕВОЛИ НИСУ МУ ДАЛИ 11 МИЛИОНА КМБУЏЕТ А У РС ИМА ТОЛИКО И ПЛУС КОРУПЦИЈА КРАЂА БУЏЕТА И НИКО МУ НИШТА НЕМОЖЕ ВЕЋИ КРИМИНАЛАЦ НИЈЕ СЕ РОДИО НА ОВИМ ПРОСТОРИМА

Name

Сведска

18.01.2019 08:07

Ста је цудно у свему томе! Додик је овоземаљски Бог ентитета РС и он мозе ста зели,то је допустено само боговима. ''Какав народ таква дрзава'' У Сведској смо странци,овде има краљ,стварни краљ,али ето није само краљевима допустено на добро зиве, овде друство даје сансу свима,па и нама који смо стигли из те јадне БиХ. ''Дом је тамо гдје ти је добро''

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

18.01.2019 08:26

Нема се висе ста реци. Ја би само увео провјеру ко је гласао за бурлу и бисерку да недобије визу да иде вани. Кад им је толико лијепо треба да остану у додикстану. Најгоре је кад разговарас са људима који гласају за дзелате а хоце вани. Па останите са њима овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

18.01.2019 09:00

Затребало им за лијецење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

18.01.2019 09:06

Браћо и сестре, не губите наду и оптимизам. Радите више на себи. И у нашој драгој РС могуће је остварити Амерички сан. Битно је и да је цијела породица спремна на велика одрицања, тежак и мукотрпан даноноћни рад. Бити моралан, радити поштено, вољети РС више од других и успјех је ту. Пустите ви нераднике којима све смета, који размишљају, анализирају, упоређују и сањају. Треба бити реалан и прихватити стање какво јест. То је најбољи пут за економски јаку и стабилну РС. Тако и тата каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

18.01.2019 09:14

Браво ПАТРИОТА МИЛЕ..Бас си патриота и то под застабом РС...Само гули ..НЕКА МАЛИСА ИМА ти се изборио за РС..Јебес насе синове нека поцркају..Ја борац син факултет заврсио и то МЕДИЦИНУ А како мин Богданиц каза ниј на бироу вец НЕРАСПОРЕДЈЕН..Од ПОГИНУЛИГ ми брата кћер је дрзавну Економију заврсила вец 4 г...А ради у МАРКЕТУ..МА браво ПАТРИОYО..Ко насу дјецу ј.....њих цемо у Њемацку косyо се вец припремају..ДАБОГДА ТИ ЗА ЉЕК ТРЕВАЛО ТЕБИ И ТВОЈИМА А БЕНАСЛИ ГА...ПАТРИОТО УСРАНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

18.01.2019 11:39

Зато забранити запошљавање у државним и јавним установама онима са приватним факултетима, знамо зашто,отпустити све који су примљени.без конкурса, забранити све приватне факултете док не испуне нове и ригорозне услове(простор, професори у сталном радном односу итд.) и створили би се услови за запошљавање марљивих студената са државних факултета. Овако ће и ти факултети да би опстали снижавати критеријуме што ће.довести до потпуне пропасти образовања. Није ми јасно зашто студенти државних факултета ћуте док им они са купљеним дипломама отимају радна мјеста. Па не могу сви бити у "систему власти".

Name

За Дон

18.01.2019 21:32

Они што купују дипломе, исте "проберу" према потреби радног мјеста. Добра радна мјеста добијају као партијски полтрони, кад се премјесте на друго, купе мр, или др, да су као "баш стручни" за то мјесто. Том неморалу, психичком посрнућу пробраних, а истовременом девалвирању свих позитивних вриједности, не назире се крај.

Name

Лијепа Њемацка...

18.01.2019 09:44

Ајмо ми сви у Њемацку па нека остану само МилоКРАД и његов син Игор.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сwисс

18.01.2019 10:03

јадан је тај народ кога води Милокрад и Бисерка ! Два највеце зла Српског народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

реална корупција

18.01.2019 10:03

Без Тате невјерујем да би иста постигао. Ово се зове „мала“ корупција. Требало би се мало испитивати, јер и друге фирме нуде добар посао а и сигурно јефтиније и квалитетније. Принцип је, ми теби а твој Тата нама! Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ел

18.01.2019 10:07

За све је крива борацка која сути ста год да се деси а ми смо је створили мислим РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

за

18.01.2019 13:28

Борацка је НЕ БОРАЦКА, ПОПИ..Ј је !

Name

План б

18.01.2019 10:09

Шта је са заставама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста мислис

18.01.2019 10:49

СТА МИСЛИС МИЛОРАДЕ???????Да си ПРОИТЕР Дао струцњаку ДАВИДУ ДРАГИЦЕВИЦУ...Докле бих ми у технологији стигли ИТ....Ал ето струцњака затрпај травом а Своме малиси дај да се ИГРА ...МИЛОРАДЕ МИЛОРАДЕ СТИГЛАТЕ САМО ЈЕДНА СУЗА ОВОГ НАРОДА НАПАЦЕНОГ..Ал Милираде клецете твоји потоми...СВОМЕ НИ МАЊЕ НИ ВИСЕ СВЕ А СТРУЦЊАКЕ И МЛАДЈЕ ПОД ЗЕМЉYУ...ЕЕЕ ЦРНСИ ДА ЦРЊИ НЕМОЗЕС БИТИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.01.2019 11:01

Додиков резим као италијанска мафија данасњице. Пљацкају народ преко намјестених тендера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никифоровиц

18.01.2019 11:03

Тразили сте сад гледајте и не залите се.Или казите Добро јутро Њемацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додикови

18.01.2019 11:20

Немозе нам нико ниста јацисмо од судбине . ПС. Незаборавите да гласате следеци пута за нас .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

18.01.2019 11:25

Корупција је толико прожела све институције да је то постало неиздрживо. Поштен грађанин је изложен шиканирању кад тражи неко основно право, а увезана судско-тужилачко-адвокатска мафија граби немилосрдно паре из буџета. Исто тако раде и софтверска, путарска, грађевинска и шумарска мафија. Тендерска мафија је посебна прича. Ту директори, начелници, посланици и сви други узимају огромне паре, поштеног тендера нема. Ово је толико страшно да води РС у потпуну пропаст. Свему томе кумује и необразовани народ,залуђен нацинализмом. Једини спас је револуција коју нажалост нема ко да поведе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

18.01.2019 21:46

Шта раде опозиционари? Не јављају се уопште, на чему заснивају будући рад за народ? Борачку организацију, не вриједи коментарисати, по питању односа према демобилисаним, заштите људи, борбе за икаква права, дотакнуто је дно, у сваком погледу, али скроз .

Name

006

18.01.2019 11:37

Никога ми није зао ни једне секунде, ово јос није ништа, само оплети......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.01.2019 13:31

Слазем се 100% ,тразили сте гледајте......

Name

једном цес успјетиß

18.01.2019 12:16

Ја се само питам дали они вјерују да је то рад и успјех? јер по моме је то крадја презобразлуг варање и уцјењивање свог народа а сиротиња га опет бира, а на балкану је тако јер поред БиХ , Румуније ,Србије ,Албаније ,Монтенегра ,и Македоније ,Бугарске,њихове пресједнике нетреба поздравити кад њихове слуге цим предју границу одмах цуцну и просе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југоносталгичар

18.01.2019 12:28

Народа ми није нимало жао, што је тражио, то је и добио. 1990. је већина гласала за националне странке које су водили осуђивани криминалци и националисти, пропалице, коцкари и алкохоличари, једном ријечи,најгори шљам. Добили смо рат,злочине,уништену привреду. Од ЉУДИ постали смо Срби, Хрвати и Бошњаци. Од радника који су били власници својих фабрика постали смо робови ратних профитера и послератних тајкуна. Већ стопут речено:тражили сте-гледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо тако

18.01.2019 14:51

Тјешим се пошто нисам више на тим просторима и имам тај 'луксуз': био сам и мислим да сам остао тај исти човјек као у Југославији и говорим истим, нашим језиком, када сам то у прилици, како на оним просторима, тако и тамо гдје сада живим. Велико олакшање. Имам (за моје појмове) све а немам ништа када је душа празна. Тиито, какав је такав је био, био и остао појам доброг живота, бар за већину, која тога није била ни свјесна, није вредновала, размазила се, опустила па и изгубила.

Name

Дарио

18.01.2019 12:52

МИЛОКРАД ЦУВА РЕПУБЛИКУ СРБСКУ ЗАР ВАМ ТО НИЈЕ ЈАСНО ДА ЊЕГА НЕМА НЕБИ НИ ЊЕ БИЛО,ОН ЈЕ НИЈЕ СТВАРСО ЈЕР ЈЕ ИМАО ДРУГОГ ПОСЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2019 14:03

Шта си ти радио кад је требало ићи у сколу ?

Name

Дарио

18.01.2019 12:58

НАДАМ СЕ ДА ЦЕ НАС У БУДУЦНОСТИ КАД ЦУВАР РЕПУБЛИКЕ СРБСКЕ ОДЕ У ПЕНЗИЈУ ЗАСЛУЗЕНУ ВОДИТИ МЛАДЈАНИ ИГОР ДОДИК И НАДАМ СЕ ДА ЦЕ СЕ ДО ТАД ОВА ПРЦИЈА ЗВАТИ ДОДИКОВЦИ НА ФАЗОН БАКИНАЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

18.01.2019 16:41

Несмијем ни помислити ста послије Додика, јер биолоски сат откуцава, нема се пуно времена... слиједи нам пропаст..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

18.01.2019 17:13

Српски снобизам је увјек био најбољи тренинг за организам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

18.01.2019 17:19

УДРИ РУДОЊА ПО БАГРИ ЧИМВИШЕ ЈЕР ОВАЈ НЕПИСМЕНИ НАРОД НИШТА НЕЗНА УЗМИ ГЛАСОВЕ ЗА СИТНЕ ПАРЕ ОПЕТ ОД ТИХ СИРОМАКА ПАРЕ СИ ДАО АЛИ СУ ОНИ НЕПИСМЕНИ ДАБИ СВАТИЛИ ШТА ИМ РАДИШ А ОНИ ТЕ ПОШТЕНО ПЛАЋАЈУ САМО ШТАЋЕ ОНИ И ДЈЕЦА ИМ ЈЕСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко Фол Патриоте

18.01.2019 17:24

Пљачкају сопствени народ, бог ће то све казнит јер су изгубили компас само граби узми и пљачкај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАВНЕ НАБАВКЕ СУ ЗЛО

18.01.2019 17:32

Ја да се питам укинуо бих јавне набавке, али би зато имао јаку стручну службу и јако тужилаштво за истраге, па ако буде нешто преплаћено хапс и пљенидба имовине, као и доживотна забрана бављења тим послом. Убише нас тендери, некад по двије године нешто не урадимо кад два јака ударе један на другога, само контрола, а нека надлежно министарство, или јавно предузеће распише конкурс и додјwели без права жалбе извођачу радова посао. Зато би му јебао преко струке и супер плаћених мајстора у инспекторату и тужилаштву, прво за једну марку украдену, друго ако није првокласан материјал уграђен, то је лако утврдити. Тако се држава прави, овако ово курцање, тендер и на крају опет добије коме су намијенили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво РУДОЊА

18.01.2019 17:42

НИЈЕ МАЛОМ ПОТРЕБНО НИШТА ЋАЋА РУДОЊА ЈЕ УКРАО ИЗ БУЏЕТА Р СРБСКЕ 5 МИЛИЈАРДИ КМ И КРАДЕ И ДАЉЕ СТО НЕЋЕ Ј.... ГЛУПИ НАРОД И Р СРБСКУ ОНИ ЗНАЈУ САМО ДА МУ ДАЈУ ГЛАС ДАБИ МОГО ЧУВАТИ Р СРБСКУ ЈАДНА ЈЕ ТА РЕПУБЛИКА КОЈУ ЈЕ ОН САЧУВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.01.2019 22:46

Додик је од РС направио буразерско-кумовско-родбинску деспотовину у којој једна те иста група бави се и пољопривредом и ИТ сектором и угоститељством и спортом и бог зна циме све не. Ово је вец постало благо рецено јако ненормално. Да је Игор Додик заиста способан, а не гузоњин син, ниста ово неби било спорно. Посто јос није исплатио висемилионски кредит добијен на лијепе оци, само на том примјеру сасвим је јасно колико је способан. Да му није бабе-криминалца, неби знао ни кафиц дрзати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxМАЛИxxx

19.01.2019 06:18

Шта реци , а неспоменути Бога и Славу ! Опрости им Бозе незнају ста раде . А доце и њима судњи дан . Све нас исто цека . ДВА МЕТРА БЕЗ ГИОМЕТРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСКРЕНО

19.01.2019 14:51

Мени је лицно Игор Додик донио тендер какав да пустим за његову фирму,тендерску документацију је написао Бојан Вујиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што да не

20.01.2019 20:18

На слици горњој види се једна једна сретна, успјешна и раздрагана фамилија. Слика је толико оптимистична да би ладно могла послужити за неку од публикација Јеховиних свједока

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло1974

21.01.2019 06:04

Сто се буните?Па и ја бих то све радио да могу а вјерујем и маса вас би то исто радила!Пару, добра аута и лијеп зивот сви волимо.Зар не??Имали смо сансу и ста смо изабрали.Мени није зао нас генерција 70.и неке.Него ми је зао насе дјеце .Ј..е нас Додо само тако а и опозиција је обицно дјубре.Неспособни а продали би своју мајку.Омладино бјезите са уклетог Балкана

ОДГОВОРИТЕ